Lehimlemek Nedir?

LEHİMLEMEK g. f. Lehimle tutturmak. —Teknol. Lehimli birleştirme yapmak. —El sant. Bakır kap yapımında parçaları lehimle birle...


LEHİMLEMEK g. f. Lehimle tutturmak.


—Teknol. Lehimli birleştirme yapmak.





—El sant. Bakır kap yapımında parçaları lehimle birleştirme

♦ lehimlenmek edilg. f. Lehimlemek eylemine mevzu olmak: Peynir tenekeleri lehimlendi.


♦ lehimletmek ettirg. f. Lehimlemek eylemini yaptırmak.

Kaynak: Büyük Larousse















Metallerde ergime olmadan, erime sıcaklığının altında başka bir metalle, ısı yardımıyla birleştirme işlemine lehimleme denir. Lehimleme işlemi, iki parçayı birleştirmek, sızdırmazlık sağlamak ve elektrik iletimi amacıyla yapılabilir. Bu işlem bir nevi yapıştırma işlemidir. Sadece ana metalde yüzeysel bir miktar ergime gerçekleşir. Bu iş için kullanılan birleştirme malzemesine lehim teli denmektedir. Lehim işlemi sert lehim ve yumuşak lehim olmak suretiyle ikiye ayrılır.


Yumuşak Lehimleme





Yumuşak lehim çoğu zaman ısıya karsı kırılgan ve ergime derecesi düşük olan malzemelerde birleştirme amaçlı kullanılır. Uygulaması kolay ve ucuzdur. Bu işlem 183°C'den 312°C'ye kadar sıcaklıklarda gerçekleşir. Yumuşak lehim yüke maruz kalınacak ortamlarda dayanmayacağı ve kırılacağı için tercih edilmez. Bu işlemde lehim teli olarak çoğu zaman kalay-kurşun alaşımları kullanılır. Bakır, pirinç, nikel, kızıl, demir ve öteki kaplanmış metallerin birleştirilmesinde tercih edilir.% 60 kalay, % 40 kurşun ve % 50 kalay, %50 kurşun alaşımları elektrik-elektronik ve öteki genel kullanım alanlarında yaygın olarak kullanılır. Kullanılacak lehimde ergime işlemi bakır havya ya da elektrikli havya ile sağlanır. Havyalar kafi ısıyı sağlayarak lehim telini ergitme ve muntazam şekilde birleştirme amaçlı kullanılır.


Yumuşak lehimleme iyi mi yapılır?


Birleştirme işlemine geçmeden ilkin yüzey yağ, kir ve benzeri maddelerden arındırılmalıdır. Kafi ve istenilen bir birleşme sağlanmıyorsa uygun bir asitle temizlenmelidir.

Havyanın ergitme ve birleştirme sağlayacak ucu yeterince temizlenir.

Eğer birleştirilecek parçalar acele oksitlenmeye maruz kalıyorsa lehim pastası(oksitlenmeyi önleyen yüzeyi sıvayan karışım) ile lehimlenecek yüzey kaplanır. Lehim teli de bu karışıma daldırılabilir.

Tel birleştirme işlemi yapılacak bölgeye değdirilir. Isıtılan havya lehim teline değirilerek istenilen oranda lehim teli birleştirme bölgesine eritilir. Havya ile lüzumlu düzeltme işlemi yapılır.

Eğer muntazam bir birleşme sağlanmıyorsa ve birleştirilecek parçalar soğuksa havya öncesinden değirilerek parçalar ısıtılabilir. Daha iyi birleşme sağlanır.


Sert Lehimleme


Sert lehim işlemi, 595°C'- 1175°C ısı aralığında uygulanır ve kullanılan lehim tellerinin ergime sıcaklığı bu aralıktadır. Yumuşak lehime bakılırsa daha iyi ve sağlam bir birleşme sağlamış olduğu için yüke maruz kalabilecek alanlarda da kullanılabilir. Başka bir yöntemle birleştirilemeyecek değişik parçaların birleştirilmesinde uygulanabilir. Sızdırmazlık gerektiren alanlara başarıyla uygulanır. Lehim teli olarak alüminyum, bakır, gümüş, çinko, nikel, mağnezyum, altın benzer biçimde metallerin alaşımları kullanılır. Alev ve yüksek ısı gerektirir. Bundan dolayı oksi-asetilen benzer biçimde ısı verici sistemlerle kolaylıkla uygulama edilebilir.


Sert lehimleme iyi mi yapılır?


Birleştirilecek yüzeyler, mekanik ve kimyasallarla kir pas yağ kalmayacak şekilde temizlenir.

Lehim pastası (boraks benzer biçimde) temizlenen yüzeye uygulanarak oksitlenmenin önüne geçilir.

Birleştirilecek parçalar uygun bir aralık duracak şekilde yerleştirilir.

İyi bir birleşme için parçalara ön ısıtma yapılır.

Lehim telini pastaya daldırmak lehim için yarar sağlar.

Lehim telinin metal yüzeylerle teması sağlanır.

Parçaların oynamaması için birkaç noktadan lehim teliyle birleştirme yapılabilir.

Lehim teli birleştirme alanına değdirilerek alev ya da havya ile tel ergitilir. Yüzeyde uygun bir dağılma sağlanır.

Parçalar oynamadan soğutulur.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lehimlemek Nedir?
Lehimlemek Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/lehimlemek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/lehimlemek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content