LOKUM a. (ar. rahat ûl-hulkum, boğaz rahatı'ndan latilokum> lukum>lokum). 1. Krem tartar, nitrik asit ya da tartarik asi...
LOKUM a. (ar. rahat ûl-hulkum, boğaz rahatı'ndan latilokum> lukum>lokum).
1. Krem tartar, nitrik asit ya da tartarik asitten biriyle kestirilmiş şeker şurubunun nişastayla kaynatılmasıyla hazırlanan, yumuşak, kutu biçimli şekerleme. (Bk. ansikl. böl.)
2. Lokum benzer biçimde, güzel, yumuşak, tatlı şeylerin bu yönünü belirtmek için kullanılır; çok güzel hanım için kullanılır.
—Şekere. Hacı lokumu-HACI. || Kuş lokumu — KUŞLOKUMU.
—ANSİKL. Lokum, şeker şurubu kestirildikten sonrasında içine ağır ağır nişasta ekleyip koyu ağda kıvamında pişirilerek hazırlanmış olur. Bu karışım bir süre soğutulduktan sonrasında her yanına pudra şekeri serpilerek ilkin uzunlamasına, sonrasında enlemesine kesilir ve kutu biçimi verilir. Yapılacak lokumun türüne nazaran içine fındık, şamfıstığı, badem vb. kuru yemişler, meyve usareleri, susam, sakız vb. de konabilir. Lokum malzemesini ikiye bölüp arasına kaymak yayıp keserek şekillendirdikten sonrasında hindistancevizi talaşına bulayarak; içine besin maddelerine özgü boya ya da esans katarak yapılanları da vardır.
—Tar Lokumun OsmanlI imparatorluğu sınırları içinde XVII. yy.'dan başlayarak yaygınlaştığı tahmin edilmektedir. Kısa sürede en fazla aranan şekerleme türleri arasına giren lokum, XVIII. yy.'da bir İngiliz seyyah tarafınca Avrupa'ya götürüldü ve türk lokumu adıyla tanındı. Lokum yapımı ve satılmasında Hacı Bekir firmasının ünü XVIII. yy.'dan itibaren yurtiçinde olmasıyla birlikte yurtdışında da yaygınlaştı. Lokum bugün de çok aranan şekerleme türlerindendir.
1. Krem tartar, nitrik asit ya da tartarik asitten biriyle kestirilmiş şeker şurubunun nişastayla kaynatılmasıyla hazırlanan, yumuşak, kutu biçimli şekerleme. (Bk. ansikl. böl.)
2. Lokum benzer biçimde, güzel, yumuşak, tatlı şeylerin bu yönünü belirtmek için kullanılır; çok güzel hanım için kullanılır.
—Şekere. Hacı lokumu-HACI. || Kuş lokumu — KUŞLOKUMU.
—ANSİKL. Lokum, şeker şurubu kestirildikten sonrasında içine ağır ağır nişasta ekleyip koyu ağda kıvamında pişirilerek hazırlanmış olur. Bu karışım bir süre soğutulduktan sonrasında her yanına pudra şekeri serpilerek ilkin uzunlamasına, sonrasında enlemesine kesilir ve kutu biçimi verilir. Yapılacak lokumun türüne nazaran içine fındık, şamfıstığı, badem vb. kuru yemişler, meyve usareleri, susam, sakız vb. de konabilir. Lokum malzemesini ikiye bölüp arasına kaymak yayıp keserek şekillendirdikten sonrasında hindistancevizi talaşına bulayarak; içine besin maddelerine özgü boya ya da esans katarak yapılanları da vardır.
—Tar Lokumun OsmanlI imparatorluğu sınırları içinde XVII. yy.'dan başlayarak yaygınlaştığı tahmin edilmektedir. Kısa sürede en fazla aranan şekerleme türleri arasına giren lokum, XVIII. yy.'da bir İngiliz seyyah tarafınca Avrupa'ya götürüldü ve türk lokumu adıyla tanındı. Lokum yapımı ve satılmasında Hacı Bekir firmasının ünü XVIII. yy.'dan itibaren yurtiçinde olmasıyla birlikte yurtdışında da yaygınlaştı. Lokum bugün de çok aranan şekerleme türlerindendir.
Kaynak: Büyük Larousse
Lokum Poğaça Tarifi
Rüyada Lokum Görmek
lokum
isim Arapça
1 . Şekerli nişasta eriyiğini pişirip hafifçe ağdalaştırarak meydana getirilen, ufak küp ya da dikdörtgen biçiminde kesilen şekerleme, kesme, lâtilokum:
"üsküdara gider iken bir mendil buldum / Mendilimin içine lokum doldurdum."- Halk türküsü.
2 . Dinamit lokumu.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
lokum benzer biçimde
isim Arapça
1 . Şekerli nişasta eriyiğini pişirip hafifçe ağdalaştırarak meydana getirilen, ufak küp ya da dikdörtgen biçiminde kesilen şekerleme, kesme, lâtilokum:
"üsküdara gider iken bir mendil buldum / Mendilimin içine lokum doldurdum."- Halk türküsü.
2 . Dinamit lokumu.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
lokum benzer biçimde
lokum ingilizcesi
- Turkish delight; blasting cartridge
Lokum Poğaça Tarifi
Rüyada Lokum Görmek
YORUMLAR