Marmara İkliminin Özellikleri Nedir

1. Bölgede üç değişik iklim tipi görülür Karadeniz kıyılarında ılman iklim, Marmara ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarda ...

1. Bölgede üç değişik iklim tipi görülür Karadeniz kıyılarında ılman iklim, Marmara ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarda karasal iklim görülür.
2. Soğuk şimal rüzgarlarına açık olduğundan Karadeniz kıyıları kışın birazcık daha soğuk geçer.
3. Enlemin etkisinden dolayı Akdeniz İklimi birazcık bozulur Yaz kuraklığı daha azca kışlar ise daha soğuk, kar yağışı olağandır Ergene havzasında, cenup Marmara'nın iç kısımlarında istep iklimi özelliği görülür Yaz sıcak, kış soğuktur.
4. En fazla yağışını kış, minimum yağışını yaz mevsiminde alır.
5. Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin şimal Ege'yi de içine alacak şekilde cenup kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.
6. İklim kıyıdan uzaklaştıkça içerilerde sertleşir.
7. Kıyı süresince 5°C–6°C olan en soğuk ay ortalama sıcaklığı iç kesimlere doğru gidildikçe azalır.Karasal etkilere açık Tekirdağ 4,3°C ile diğeri kıyı yerleşmelerine gore daha düşük bir ortalamaya haizdir.
8. Cenup Marmara BölümüÂ’nde de en soğuk ay averajları ortalama 5°C dir. En sıcak ay averajları hiçbir yerde 21°CÂ’ nin altına inmediği şeklinde hiçbir yerde de 25°CÂ’ yi bulmaz. Marmara BölgesiÂ’nde günümüze değinen düşük ısı BursaÂ’da -25,7°C (9Şžubat 1929), en yüksek ısı ise BalıkesirÂ’de 43,7°C (23 Ağustos 1958) olarak saptanmıştır. 9. Yağış rejimi bakımından Akdeniz yağış rejiminin hafiflemiş biçimi görülür. En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Senelik ortalama yağış miktarı genel anlamda 500-1.00 mm içinde değişmiş olur. Bölgede ortalama kar yağışlı gün sayısı çoğu zaman 10 günden azdır. İç kesimlerde bulunan ve İç AnadoluÂ’ya yakınlığı iklim vakalarına yansıyan BilecikÂ’te ise kar yağışlı gün sayısı 19,5 gündür.

Marmara İkliminin Tesirleri



1) Organik nebat örtüsü iklime bağlı olarak Marmara Denizi kıyılarında maki, yükseklerde geniş ve iğne yapraklı orman, Karadeniz kıyılarında karışık orman, Ergene Havzasında ve içerilerde seyrek ağaçlar, kurakçıl otlar kısaca stepler görülür
2)Akarsular en fazla suyunu kış ve ilkbaharda taşırEn azca suyunu yazın taşır
3) iklimin değişik ve çok sert olmaması nüfus yoğunluğunu artırır
4) Üç iklim tipinin varlığı ovalarda verimliliği artırmış, ziraat ürünlerini çeşitlendirmiştir
5)Sanayi bitkilerinin yetişmesine elverişlidir(ayçiçeği, tütün, şeker pancarı, zeytin, mısır, pirinç, tahıllar, sebze ve meyveler)
6)İklimin tesiri büyükbaş hayvancılığı yayğınlaştımıştır
7)Bölge orman bakımından zengindir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Marmara İkliminin Özellikleri Nedir
Marmara İkliminin Özellikleri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/marmara-ikliminin-ozellikleri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/marmara-ikliminin-ozellikleri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content