Mekanik Nedir? Mekaniğin Tarihçesi

Mekanik nedir? Mekanik ne demek? Tarih süresince mekaniğin gelişimi ve mekaniğin tarihçesi ile ilgili bilgiler. MEKANİK, fizik biliminin ...

Mekanik nedir? Mekanik ne demek? Tarih süresince mekaniğin gelişimi ve mekaniğin tarihçesi ile ilgili bilgiler.



Mekanik Nedir?



MEKANİK, fizik biliminin dallarından birisi. Cisimlerin hareketlerini, kuvvetlerini ve bunların etkilerini inceler. Başlıca üç kısma ayrılır:



Kinematik: Hareketleri, kendilerine oluşturan kuvvetlerden bağımsız olarak ele alır. Statik: Her türlü hareketin haricinde cisimlerin dengesini ve kuvvetlerin cisimler üstündeki etkilerini inceler.
Dinamik: Kuvvetlerin etkisiyle oluşan hareketleri ele alır.



Maddedeki gizli saklı güçleri inceleyen kinetik ismi verilen bir bölüm de bunlara eklenebilir. Mekanik önceleri Newton’un bileşik sistemine bakılırsa gelişti ve Lagrange’ın gizli saklı güçler ve eşitlikler ilkesine dayalı analitik yöntem yardımıyla genişledi. Mekanik, deneysel yönüyle, ele almış olduğu olguları, kuramsal yoldan hazırlanan matematik kalıplara ya da modellere az ya da çok “uygun düştükleri” varsayımıyla açıklamaya çalışır. Klasik mekanik uzun süre hem Yer’de, hem de uzayda ve her türlü hız için geçerli sayıldı. Ama çok süratli hareket eden cisimler üstünde meydana getirilen ince ve detaylı gözlemler klasik mekaniğin ama ışık hızından az hızlar için geçerli olabileceğini ortaya koydu. Bundan dolayı devasa yükseklikte hızlar için uzayda ve atomda geçerli olmak suretiyle bağıllık kuramına dayanan bir bağıl mekanik oluşturmak gerekti. Bundan da kuantum mekaniği dünyaya geldi.



Tarih. Kuramsal olarak mekanik, kaldıracı inceleyerek çabalama ilkesini ortaya koyan Eski Yunan bilgini Arşimet (İÖ 121) ile başladı. M.S 4. yüzyılda Pappus “Gulden teoremlerini”, Ktesibios emme-basma tulumbayı, Heron bir tür krikoyu, su saatini ve rüzgar makinesini buldu. 16. yüzyılda Cardan (1501-1576) bir mekanik kitabı yazdı ve ismini taşıyan kavramayı buldu. Stevin, statik ve hidrostatikle ilgili olarak yazdığı eserde sıvıların kapların dibine yapmış olduğu basıncı belirledi. Bir süre sonra Galileo, cisimlerin düşüş yasalarını ortaya koydu.



Talebesi Toricelli (1608-1695) havanın ağırlığını buldu, sarkaçları inceledi, katılar dinamiğinin temelini attı. Newton (1642-1717) tesir ve tepki arasındaki eşitlik ilkesini doğruladı ve evrensel çekim yasasını buldu.



Varignon (1654-1722) momentler kuramını kurdu. Euler, özgür bir katı cismin hareket problemini analitik araştırma mevzusu yapmış oldu. Daniel Bernoulli sıvıların ve gazların hareketlerine çözümleme uyguladı. Lagrange (1736-1813) Analitik Mekanik adlı eserinde ünlü kuvvetli hızlar kuramını açıkladı. Uygulamalı mekanik ise pek çok ülkenin ilim adamlarının katkısıyla gelişti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mekanik Nedir? Mekaniğin Tarihçesi
Mekanik Nedir? Mekaniğin Tarihçesi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/mekanik-nedir.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mekanik-nedir-mekanigin-tarihcesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mekanik-nedir-mekanigin-tarihcesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content