Tabiatın dengesi açısından oldukça mühim canlılar olan Mercanlar ile ilgili olarak genel ve temel bilgiler. MERCAN , {Corallium rubrum). Ç...
Tabiatın dengesi açısından oldukça mühim canlılar olan Mercanlar ile ilgili olarak genel ve temel bilgiler.
MERCAN, {Corallium rubrum). Çok hücreli hayvanlardan Selentereler alt bölümün Knidliler filmunun Mercanlar sınıfından deniz hayvanı ve aynı hayvanın iskeleti.
Bir polip olan mercanın iskeleti kalkerden çalı görünümünde ve kırmızı renklidir. İskeletin üstü sarkozom denilen yumuşak bir dokuyla kaplıdır. Bu dokunun üstünde bulunan polipler sekiz koludur. İskelet içinde büyük bir kanal ağı, polipleri birbirine bağlar. Poliplerden çıkan kurtçuklar, koloninin kafa polipini oluşturur. Koloninin tüm diğeri fertleri tomurcuklanma yöntemiyle bu polipten türer. Tomurcuklanma bilhassa dalların ucunda oluşur ve iskelet gittikçe büyür. Akdeniz kıyılarında hususi araçlarla toplanan kırmızı renkli mercanlar, mühim bir tecim ürünüdür.
Mercanlar okyanuslarda su üzerine kadar yükselen kayalar oluştururlar. Mercan resifleri ismi verilen bu kayalar, ekvatorun her iki yanında sıcak denizlerde, bilhassa Büyük ve Hint okyanuslarında bulunmaktadır. Mercan polip öbekleri 40 metreden daha derine inemez. Sıcaklığı 20°C’tan aşağı olmayan çok temiz, kafi derecede oksijenli ve tuzlu sularda yaşar. Resiflerin oluşumu binlerce yıldan bu yana sürer. Mercan resiflerin en tipik örneği Yeni Kalendonya’yı kuşatan ve lagün denilen bir aralıkla bu adadan ayrılan resiflerdir. Bu resif halkalarına atol ismi verilir. Yeryüzündeki resiflerin en büyüğü, “Büyük Engel” ismi verilen 2 km’den uzun bu resif Avustralya’dadır.
İlkçağdan bu yana süsleme sanatlarında mühim bir yeri olanı mercan, bilhassa mücevhercilikte yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Mercanlar günümüzde de mücevhercilikte kullanılır. Bu alanda yararlanılan üç mercan çeşidi vardır: Renkli mercan, diri mercan ve ak mercan. Günümüzde suni mercanlar da yapılmıştır.
Mercanlar, (Lat. Anthozoa) Çok hücreli hayvanlardan Selentereler alt bölümün Knidliler filumuna giren bir derslik. Denizlerde tek ya da koloni halinde, yaşarlar. Büyük bölümü iskeletlidir. Yalnızca polip dölleri vardır. Eşeylik hücreleri iç deriden oluşur. Dokunaçlar sıra üstünde dizilidir. Mercan, denizgülü, denizşakayıkı iyi bilinir.
YORUMLAR