Mercekler Hakkında Kısa Bilgi

Mercek nedir? Merceklerin türleri ve özellikleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. İçinden geçen bir ışık demeti...

Mercek nedir? Merceklerin türleri ve özellikleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



İçinden geçen bir ışık demetini yaklaştıracak, uzaklaştıracak şekilde hazırlanmış saydam cisimlere «mercek» denir. Genellikle camdan yapılır.



Mercekleri genel olarak İkiye ayırabiliriz: Ortası kenarından kalınca merceklere «yakın sak mercek», ortası kenarından ince mercek lere de «ıraksak mercek» denir.



Mercek Çeşitleri



Bir ışık kaynağından çıkan ışınlar mercek üstüne fikir kırılarak yollarına devam ederler. Aynı vaka mercekten havaya çıkarken de olur. Bir merceğin iki yüzü olduğuna gore mercek üstüne düşen ışınlar, bir kez girerken, bir kez da çıkarken olmak suretiyle, iki kez kırılmaya uğrarlar Bir doğru süresince ileriiyen bir ışık ışınının doğrultusunu değiştirmesine «kırılma» denir .



Mercek, genel olarak, iki kürenin kesişmesiyle elde edilir. Yalnız, birisi yakınsak, birisi de ıraksak olmak suretiyle iki tür mercek bir küreyle bir düzlemden elde edilirler



Merceği doğuran kürelerin merkezini birleştiren doğruya «merceğin asal ekseni» denir. Merceğin asal eksenine paralel olarak bir ışın demetinin mercek üstüne düştüğünü düşünelim. Işıklar kırılacaklardır. Kırılmadan sonrasında yollarına devam eden ışınların asal eksen üstünde bir noktada kesiştiklerini görürüz. Bu noktaya «merceğin odağı» denir ve f harfiyle gösterilir. Iraksak merceklerde ise asal eksene paralel gelen ışınlar uzaklaşarak yollarına devam ederlerse de bu ışınların uzantıları odağında kesişirler. Odak noktasının mercekten olan uzaklığına «odak uzaklığı» denir.



Mercekler gözle ilgili tüm araçlarda kullanılırlar. En kolay kullanılma bölgeleri gözlüklerdir. İnsan gözündeki bozukluklar ya yakınsak, ya da ıraksak merceklerle giderilir.



Bundan başka, mercekler, fotoğraf makinesinin, beyazperde makinesinin, her tür dürbünün, mikroskopun, teleskopun en mühim elemanlarıdır. Bu araçlarda yerine gore merceklerin birden fazla ianesi bir arada kullanılır. Bunlara «mercek sistemleri» denir, görüntüyü istenen yerde, istenen büyüklükte yapmaya yararlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mercekler Hakkında Kısa Bilgi
Mercekler Hakkında Kısa Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/mercek-cesitleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mercekler-hakknda-ksa-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mercekler-hakknda-ksa-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content