Mete (Oğuz Han) Kimdir?

Büyük Hun İmparatoru Mete Han (Oğuz Han) kimdir? Başarıları ve süreci ile ilgili olarak kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız. (? – M. Ö...

Büyük Hun İmparatoru Mete Han (Oğuz Han) kimdir? Başarıları ve süreci ile ilgili olarak kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



(? – M. Ö. 174), Hun (Kun) Hanedanından, Büyük Türk Hakanlarının 2.’sidir. İlk Büyük Türk hakanı olan babası Teoman (Tuman)a karşı açmış olduğu harpte, onun öldürülmesi üstüne M.Ö. 209′ da tahta geçti. 35 yıl tahtta kaldı. Bu müddet içinde Büyük Hun İmparatorluğu’nu dünyanın en geniş devleti haline getirdi. Büyük Okyanus’tan Hazar Denizi’ne, Tibet’ten, Keşmir’den Şimal Sibirya’ya kadar uzanan bu imparatorluk 18 milyon km2 kadar bir alanı kaplıyordu. Devletin beşiği, Baykal Gölü dolayları idi.



Mete, tüm Türk kavimlerini, onların yakın akrabası olan Moğollar’la Tunguzlar’ı bir araya getirdi. Sonrasında Hindistan’a, Hazar Denizi’ne kadar Asya’yı fethetti. Karşısında en kuvvetli devlet olarak, Türkler’in ezelî rakîbi Çin vardı. Meşhur Çin Setti bile Mete’yi durduramadı. Mete birçok kereler bu setti aşıp Çin’in içerilerine girdi.



Bu seferlerin en ünlüsü, Mete’nin Peteng kalesinde Çin imparatoru Kao-ti’yi 320.000 kişilik ordusu ile birlikte kuşatmasıdır. Tehlikenin büyüklüğünü anlayan Kao-ti, senelik vergi vermek, şimal eyaletlerini Türkler’e bırakmak suretiyle sulh istedi. Bu meşhur kuşatmanın felâketli günleri Çinliler’in hâfızasından silinmedi. «Peteng Kalesi altındaki felâkette yedi gün ekmek bulunmadı; asker yay çekemedi» diye başlamış olan Çin halk türküsü bugün de bilinir.



Mete’nin yerine, 3. Büyük Türk Hakanı olarak, oğlu Laoşang geçti. Mete, sonradan Türkler içinde «Oğuz Han» diye anıla gelmiştir. Hakkında bazı tarih gerçeklerini de içine alan görkemli bir efsaneleşmiş teşekkül etmiştir. Mete, eski Türk tarihinin en büyük kişilerinden biridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Mete (Oğuz Han) Kimdir?
Mete (Oğuz Han) Kimdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mete-oguz-han-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/mete-oguz-han-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content