Vatanımızda bolca oranda yetiştirilen ve eczacılıkta da çoğunlukla kullanılşan Meyan bitkisi ile ilgili bilgiler. MEYAN , (Lat. Glycyrrhiza...
Vatanımızda bolca oranda yetiştirilen ve eczacılıkta da çoğunlukla kullanılşan Meyan bitkisi ile ilgili bilgiler.
MEYAN, (Lat. Glycyrrhiza). İkiçenekliler sınıfının Baklagiller familyasının Papilionaceae (=Papalionoidae) alt familyasından kalınca rizomlu bir ağaççık.
Garp, Cenup ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak yetişir. Yaprakları tüysü, yaprakçıları çoktur. Çiçekleri ak, morumsu ya da mavimsi renklidir. 50-200 santimetre’ye kadar uzayabilen çok senelik bir bitkidir. Uzun ve silindir biçimli kök ve rizomları toprak altındadır. Meyankökü ismi verilen kökleri glikoz ve sakkaroz gib şekerlerin yanı sıra nişasta, tanen, reçine, zamk ve glisirizin de ihtiva eder.
Balgam ve idrar söktürücü olarak eczacılıkta kullanılır. Meyan kökünden meyan balı elde edilir. Bu balın mide hastalıklarında iyileştirici özellikleri vardır. Anadolu’nun yetiştiği yörelerinde meyan kökünden bir şerbet yapılır. Türkiye’de yaygın olarak yetişen bir türdür. Kısa olan meyvelerinin üstü dikenli olduğundan bu ismi taşır.
YORUMLAR