Milli Varlığa Düşman Cemiyetler ve Amaçları

Mondros Atşekes antlaşması sonrası yurdumuzda kurulmuş olan Ulusal Varlığa Düşman Cemiyetler / Dernekler ve bu yapıların gayeleri hakkında b...

Mondros Atşekes antlaşması sonrası yurdumuzda kurulmuş olan Ulusal Varlığa Düşman Cemiyetler / Dernekler ve bu yapıların gayeleri hakkında bilgilendiren yazımız.



A- MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN DERNEKLER



Barış ve Selamet-i Osmaniye Fırkası



Ateşkes sonrası İstanbul’un en fazla sesini duyuran partilerinden biriydi. Sarayla yakın ilişkisi vardı. Vatanın kurtuluşunu padişah ve halifenin buyruklarına sıkı sıkıya uymakta görüyordu.


Kürdistan Teali Derneği



İngiliz işgal makamlarından yardım gören kişilerce kurulmuştu. Bağımsız bir Kürdistan Devleti oluşturmayı amaçlıyordu.


Teali İslam Derneği



Üyeleri ve kurucuları, periyodunun medrese hocalarıydı. Devletin kurtuluşunu kuvvet yerine din esaslarına dayanan bir örgütlenmede aramak gereğini savunuyordu. Gayeleri saltanat ve hilafetin enerjisini artırmaya yönelikti.



İngiliz Muhipler Derneği



Üyeleri içinde Vahdettin ve Damat Ferit’in de yer almış olduğu bu kurum, koyu ingiltere yanlısıydı. Derneğin gösterim organlarında ingilizlerden “asil millet” diye sözedilmekte, İngiliz himayesinin ülkeyi kurtaracağı ve uygarlaştıracagı savunulmaktaydı. Aslolan gayesi ise, Anadolu’daki ulusal direnişi yok etmekti.


Özgürlük ve İtilaf Fırkası



Bu fırka (parti) İttihat ve Terakki düşmanlığıyla tanınmıştı. Anadolu hareketine karşı en şiddetli tepkileri göstermiş ve Ulusal Savaşım’ye karşı olan örgütleri etrafına biriktirerek muhalefeti kitleleştirmiştir.



B- AZINLIKLARIN ÇALIŞMALARI


İşgallerin başlamasıyla beraber azınlıklar faaliyetlerini arttırdılar. Bilhassa Rumlar ve Ermeniler; İngiliz ve Fransızlar’dan aldıkları yardım ve yüreklilikle türlü dernekler kurdular.



Mavri Mira Derneği



İstanbul’da Rum Patrikhanesi’nde kurulmuştu. Patrik vekili, derneğin başkanıydı. Direkt doğruya Yunanistan’tan buyruk alan bu teşkilat, Bizans İmparatorluğu’nu tekrardan canlandırmayı ve Ege Bölgesi’nde ilerleyen Yunan kuvvetlerine yardım sağlamayı amaçlamıştı. Yunan Kızılhaç’ı, Göçmenler Komisyonu, Rum okullarındaki izcilik kuruluşları bu derneğin buyruğu altındaydı.



Yunan komitesi ve Trakya Komitesi adlı iki kurum Şark Trakya’yı Yunan egemenliği altına koymaya çalışıyordu.



Ayrıca Yunanlıların tarihsel örgütü Etniki Eterya da tekrardan faaliyete geçmişti. Bir taraftan Mavri Mira ile ortaklık yapıyor, öte taraftan Trabzon ve çevresindeki Rumları örgütlüyordu.



Pontus Rum Derneği



Rum Patrikhanesi’ne bağlıydı. Trabzon ve çevresinde bir Pontus Devleti oluşturmak için çalışıyordu.



Rum-Ermeni Birliği Komitesi



Ermeni Patriği Zaven Efendi’nin çabalarıyla kurulmuştu. Mavri Mira’nın hizmetinde vazife yapıyordu.



Kordos



Kordos, gizli saklı emek harcamalar meydana getiren bir dernekti. Rum Göçmenleri Merkez Komisyonu adının arkasına sığınmıştı, İstanbul, Trabzon, Marmara kıyıları ve İzmir benzer biçimde yerlerde düzeni bozma, bu yerlerdeki emek harcamaları örgütleme görevini üstlenmişti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Milli Varlığa Düşman Cemiyetler ve Amaçları
Milli Varlığa Düşman Cemiyetler ve Amaçları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/milli-varlga-dusman-cemiyetler-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/milli-varlga-dusman-cemiyetler-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content