Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları Nelerdir?

Müslümanların, İslam medeniyetinin ilim ve medeniyete yapmış olduğu katkılar nedir? İslamiyetin ilim ve medeniyete katkıları ile alakalı yaz...

Müslümanların, İslam medeniyetinin ilim ve medeniyete yapmış olduğu katkılar nedir? İslamiyetin ilim ve medeniyete katkıları ile alakalı yazımız.



Müslümanlar İslam’ın da vermiş olduğu öneme binaen ilim ve medeniyetin gelişmesi için büyük uğraş harcamışlardır. 9. yüzyıldan itibaren devamlı gelişmeye süregelen İslam Uygarlığı 10-14. yüzyılın ortalarına kadar altın çağını yaşamıştır. Bu 4-5 asırlık devrede, Müslüman ilim adamları bir taraftan eski medeniyetlerden çeviri ederek, bir taraftan da kendilerine ait eserler kaleme ile birlikte ilim ve medeniyete dair en güzel ürünleri ortaya koymuşlardır.



Müslümanlar; bir taraftan tefsir, hadis, fıkıh, kelâm, siyer benzer biçimde kendine özgü ilim dalları meydana getirirken, diğer taraftan da matematik, astronomi, haritacılık, coğrafya, fizik, kimya, tıp, yerbilim, mineraloji, zooloji, veterinerlik, botanik ve biyoloji benzer biçimde her tür ilim branşında en ileri düzeye kadar yükselmişlerdir.



Matematikte kullanılan “0” (sıfır) rakamını ilk kez Müslümanlar kullanmışlardır. Gene “ondalık” denilen sistem de Müslüman matematikçilerin icadıdır. Cebir ilminin kurucusu “el-Cebr ve’l- Mukabele” adlı eserinin yazarı Havârizmi’dir. Karekök, Lineer ve Kuadratik denklemlerde el-Kerhi’nin, İntegral’de et-Tûsî’nin, cebirsel sembollerde İbnü’l-Benna’nın, Geometri’de İbnü’l-Heysem, Ömer Hayyam ve İbn Türk’ün büyük katkıları olmuştur. Trigonometrinin kurucularının en büyüğü ise el-Battânî’dir.



Çağdaş astronominin kurucusu olarak Bitrûcî kabul edilir. Pusula’dan ilk bahseden el-Avfî’dir. İbn Havkal ve Bîrûnî’nin dünya haritası vardır. Piri Reis, ABD ve Antartika kıtasını haritasında göstermiştir.



Ortaçağ süresince dünyaya hükmedin İslam uygarlığı, 15. yüzyıldan itibaren duraklama devrine girmişlerdir.



“Ortaçağ karanlığı” tabiri Hristiyanların bu çağdaki bağnazlık ve cahilliğini ifade etmek için kullanılmaktadır. Müslümanlar ise görüldüğü benzer biçimde bu çağda en görkemli dönemlerini geçirmişlerdir. Fakat yanlış bir bilgi olarak tüm ortaçağ karanlık bir dönem olarak görülmektedir. Bu sebeple “ortaçağ” olarak negatif bir biçimde kullanılan ibare aslen Müslümanları değildir, Hristiyanları kapsamaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları Nelerdir?
Müslümanların Bilim ve Medeniyete Katkıları Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/muslumanlarn-bilim-ve-medeniyete.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/muslumanlarn-bilim-ve-medeniyete.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content