Mütareke nedir ve ne anlama gelmektedir. Mütareke kelimesi , terimi ile ilgili tanımlamalar ve genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. ...
Mütareke nedir ve ne anlama gelmektedir. Mütareke kelimesi , terimi ile ilgili tanımlamalar ve genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Savaşan devletlerin karşılıklı olarak harp hareketlerini durdurmalarını elde eden anlaşmaya «mütareke» denir. Mütareke tarifleri ve kuralları, 1907 tarihindeki La Haye Yönetmeliğiyle tespit edilmiştir. Mütareke iki türlü olur:
Genel Mütareke. — Savaşan orduların tüm kuvvetlerini, tüm harp bölgelerini kapsamak suretiyle kabul edilen «ateş kesilmesi»dir. Sulh Antlaşması için ilk adım sayılırsa da, savaşın sona ermesi demek değildir.
Kısmi Mütareke. — Belirli harp bölgesinde, belirli birlikler içinde harp hareketlerinin durdurulması amacı ile meydana getirilen anlaşmadır.
Mütarekeler yazılı belgelere dayanır. Genel mütarekeyi, savaşan devletler adına ya yetkili temsilciler ya da başkomutanlar; kısmi mütarekeyi ise ya başkomutanlar ya da komutanlar imzalar. Genel mütarekelerin onanması gerekirse de kısmi mütarekeler, metinde belirtilmemişse, imzadan sonrasında yürürlüğe girer.
Mütareke belgelerinde (mütarekenamelerde);
a) Mütarekenin fiilen başlamış olacağı gün, saat, süre;
b) Mütareke hattı, yansız bölge;
c) Halkla münasebetler;
ç) Yasak fiiller;
d) Esirlerin durumu;
e) Karşılıklı danışma mekanizması;
f) Karşılıklı münasebetlere dair askeri, tutumsal, siyasal hususlar tespit edilir.
Mütareke imzalandıktan sonrasında ateş kesilir. Taraflardan biri mütareke şartlarını ağır surette çiğnerse, diğeri tarafın mütarekeyi feshetmeye, muharebeye devama hakkı olur.
Ateş Kesme. — «Mütareke»den daha dar bir anlamı belirten bir terimdir. Savaşın belirli bir süre için, belirli maksatlarla nispeten dar bir bölgede durdurulmasıdır. Bu maksatlar şunlar olabilir: Ölülerin toplanması, gömülmesi, yararlıların toplanması, teslim şartlarının görüşülmesi, mütareke hazırlıkları. Ateş kesme anlaşması, onu imzalayan komutanın bölgesi için yargı ifade eder.
YORUMLAR