Hamam, banyo benzer biçimde yerlerde bilhassa geçmişte çoğunlukla kullanılmış olan ve Türk kültürüne özgü nalın ile ilgili bilgiler. Nalın h...
Hamam, banyo benzer biçimde yerlerde bilhassa geçmişte çoğunlukla kullanılmış olan ve Türk kültürüne özgü nalın ile ilgili bilgiler. Nalın hakkında bilgi.
Hamam, hela ve banyolar benzer biçimde, ıslak, ya da çamurlu yerlerde giyilen bir çeşit terliktir. Tahtadan, yüksekçe ayaklıdır, üstünde deriden ayak geçirilecek bir tasma bulunur. Adi nalınlarda köseleden olan bu tasma, süslü nalınlarda işlemeli çuhayla kaplıdır. Bunun benzer biçimde üstü sedef kakmalı olanları da vardır. Altı yüksek olmayan nalınlara «silme nalın», daha alçak olanlarına da «takunya» denir.
Nalın, eski hayatımızda geniş seviyede kullanılırdı. Bahçede, fırında, mutfakta, temiz tutulması ihtiyaç duyulan yerlerde, ayakkabıların, terliklerin çıkarılarak nalın giyilmesi âdetti. Nalıncılık, başlı başına ustalık isteyen bir işti. Alelâde tahtadan kaba saba yontulmuş nalınlara karşılık, büyük konaklarda, saraylarda, onu giyecek kimsenin durumu ile, nalının kulanılacağı yerle ilgili çeşitli varlıklı örnekleri bulunurdu. Tasması üstüne gümüşten birer kuş heykelciği oturtulmuş nalınlara «Kuşlu nalın», tahta kısımları geometri düzeninde oyularak sedef işlenmiş olanlara «sedef nalın» denirdi. Gümüşle kaplanmış nalınlar olduğu benzer biçimde şekil bakımından da küt burun, oymalı, kemerli nalınlar yapılmıştır.
YORUMLAR