Keyif verici olduğundan bilhassa şark kültüründe çok sevilen fakat bedenimize inanılmaz zararları olan nargile ilgili genel bilgiler. « Töm...
Keyif verici olduğundan bilhassa şark kültüründe çok sevilen fakat bedenimize inanılmaz zararları olan nargile ilgili genel bilgiler.
«Tömbeki» denilen bir tür tütünü yakıp dumanını sudan geçirerek sigara şeklinde içmeye yarayan alete «nargile» denir. Nargile, kullanılış ve tömbekinin içilişi bakımından bir takım kısımlardan meydana gelir.
Lüle (ateşlik). — Nargilenin haricinde, en üst kısmında bulunan, üstüne tömbeki konulmuş olan tabladır. Oymalı gümüş, pirinç, bakır bir mahfazayla çevrilidir. Tablası deliklidir. Buraya ilkin tömbeki, üzerine de ateş konulur.
Beden. — Üzerine lülenin oturtulduğu kısımdır. Genellikle boynu dar, karnı geniş bir sürahi biçimindedir. Camdan, sırçadan, pul şişeden yapıldığı şeklinde türlü madenlerden, hatta, çiniden de yapılır. Gövdenin içinde su vardır. Bu su tömbekinin dumanını yıkar, fazla nikotinini alır. Gövdenin içinde ateşlikten inen bir boru vardır. Bu boru, tömbeki dumanını aşağı alıp nargile suyunun içine salmaya yarar.
Marpuç. — Gövdenin yukarı kısmına geçmiş bir hortumdur. Nargilenin içindeki havayı, içenin ağzına kadar götürmeye yarar.
İmame (ağızlık). — Marpucun ucuna takılı kısımdır. Büyük bölümü vakit kehribardan, türlü biçimlerde yontulmuştur. Nargile içen kimse bu durumu ağzına alıp içine doğru çeker. Marpuçtan gelen hava yıkanmış tömbeki dumanı ile doludur.
İlk nargileler Hindistan’da «narçil» denilen bir tür büyük Hindistan cevizinin kabuğu oyularak yapılırdı. «Nargile» ismi da oradan gelmiştir. Nargile, bizde Osmanlı devrinde çok yaygındı. Beykoz ve Yıldız çini fabrikalarında gerçek birer sanat eseri olan nargileler yapılmıştır.
YORUMLAR