Bir edebiyat terimi olan nazım iyi mi tanımlanır. Karşıtı olan düzyazı ile arasındaki farklar nedir? Nazım ile ilgili olarak genel bilgiler....
Bir edebiyat terimi olan nazım iyi mi tanımlanır. Karşıtı olan düzyazı ile arasındaki farklar nedir? Nazım ile ilgili olarak genel bilgiler.
Edebiyatta vezinli laflara «nazım» (koşuk) denir. Bu tarzda yazılmış yazılar da «manzum» diye anılır. Nazmın karşıtı «düzyazı»dir.
İnsanların, başlangıçta, duygularını, düşüncelerini nazımla anlattıklarını ileri devam eden bilginler vardır. Hakkaten de, en eski sözlü yapıt olarak malum Omiros destanları koşuk halinde açıklanmıştır. Bunun da sebebi vardı: Yazı bulunmadığı için, insanoğlu, söylediklerini akılda tutmak zorundaydılar. Bunu sağlayacak yol ise vezinli, kafiyeli, ezberlenmesi kolay sözlerdi. Düzyazı, hemen sonra, daha güçlükle elde edildi ki sanat gayreti, nesirde daha bellidir.
Nazmı nesirden ayıran özelliklerin başlıcaları şunlardır:
Mısra. — Manzum bir eserin her satırına «mısra» denir.
Vezin. — Mısraların hece sayısına, ya da hecelerin söyleniş sürelerine dayanan bir düzendir.
Kafiye. — Mısraların birbirine benzer hecelerle sona ermesidir.
Özgür Nazım. — Mısralarda hece ölçüsüne, vezin, kafiye koşullarına fazla ehemmiyet vermeyen, ahengi daha özgür bir düzende arıyan bir nazım şeklidir. Günümüzün şiirinde daha çok bu yol benimsenmiştir.
YORUMLAR