Nikolay Gogol Kimdir?

Meşhur Ukrayna asıllı Rus yazarı Nikolay Gogol yaşamı ve eserleri ile ilgili genel bilgiler. Nikolay Gogol kimdir? Tanınmış bir Rus yazarıd...

Meşhur Ukrayna asıllı Rus yazarı Nikolay Gogol yaşamı ve eserleri ile ilgili genel bilgiler. Nikolay Gogol kimdir?



Nikolay GogolTanınmış bir Rus yazarıdır. Edebiyatın her alanında eserler vermiştir. Rus edebiyatında gerçekçiliğin öncülerinden sayılır. Nikolay Gogol, Ukrayna’da 31 Mart 1809 tarihinde dünyaya geldi. Asil bir ailenin çocuğuydu. Ufak yaşta öksüz kaldı. 19 yaşlarındayken Petersburg’a gitti. Ekmek parasını sağlayabilmek için çalışmak zorundaydı. Fakat kısa zamanda Ukrayna’yı özledi. Vatan hasretini gidermek için Ukrayna ile ilgili hikayeler yazmaya başladı. İlk öykü kitabını 1831 ‘de yayınladı. Ukrayna’da çiftlik yaşamını özetleyen bu öykü kitabı pek fazla beğenilmedi. Gogol, kısa zamanda şöhrete kavuşan talihli yazarlardan değildi. Sadece, Puşkin’le tanışıp ahbap olduktan sonrasında alınyazısı onun yüzüne gülmeye başladı. Puşkin, Gogol için büyük bir esin kaynağı olmuştur.



Gogol, 1835’te «Taras Bulba» adındaki ilk romanını yayınladı. Bir yıl sonrasında da derhal tüm dünya sahnelerinde oynanan «Müfettiş» piyesini yazdı. Bu eserde Müfettiş o devrin siyaset zihniyetiyle tatlı bir halde alay eder. Piyesi kitap halinde basanlar, eserin sahneye konmadan ilkin devrin Çarı I. Nikola tarafınca bir kere gözden geçirilmesini uygun bulmuşlardı, zira, eserin fırtınalar yaratacağını, bu yüzden bir çok kimsenin Sibirya’ya sürüleceğini tahmin etmişlerdi. Çar Nikola piyesi okudu, derhal sahneye konması için komut verdi.



Gogol, bir taraftan da en büyük eseri olan «Ölü Canlar» ı tamamlamaya uğraşıyordu. Bu, Rusya’daki kölecilik düzenini tenkid eden bir eserdi. Varlıklı bir insanın köle satın alıp başkasına satarak diyar diyar gezisini anlatıyordu. Gerçekçi bir üslupla yazılan eserde yer yer çok güzel tasvirlere de rastlanıyordu. Yapıt 1842’de kitap halinde gösterildi. Yazar bu kitabı yüzünden bir çok tenkide uğradı.



Gogol, hayatından memnun değildi. Sıhhati de günden güne bozuluyordu. Zaman içinde kimselerle görüşmez, hiçbir yere gitmez oldu. Meşhur yazarın kendini melankoliye kaptırdığı söyleniyordu. Gogol, ölümünden kısa bîr vakit ilkin, evindeki tüm müsveddeleri toplayıp yok etti. Bunların içinde, «Ölü Canlar» romanının o zamana kadar asla yayınlanmamış olalı ikinci cildi de vardı. XIX. yüzyıl dünya roman edebiyatının anıtlarından biri sayılan «Ölü Canlar» ın ikinci cildinin bu şekilde bir kazaya uğraması edebiyat alemi için büyük yitik sayılır.



Gogol’u İngiliz romancısı Charles Dickens‘a benzetenler çoktur. Yaşamın acı taraflarını alaylı bir halde anlatmasını bilen Gogol, eserlerinden söz ederken: «Bunlar benim ruhumun tarihidirler» demişti. Hakikaten de romanlarında, konularında anlattığı insanoğlu benzer biçimde onun da yaşamı acılarla doluydu. O, eserlerinde Rusya’nın minik taşra kasabalarında yaşayanların yaşam ve maceralarını dile getirmiştir. Yazarın en güzel eserleri «Taras Bulba», «Ölü Canlar» ve «Müfettiş» tir. Ek olarak hikâye kitapları da .vardır.



Nikolay Gogol Eserleri



*** Ölü Canlar

*** Taras Bulba

*** Müfettiş

•*** Portre

*** Eski Vakit Beyleri•

•*** Evlenme

*** Bir Delinin Hatıra Defteri

*** Petersburg Hikâyeleri

*** Masallar

*** Fayton

*** Dava

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Nikolay Gogol Kimdir?
Nikolay Gogol Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/nikolay-gogol.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/nikolay-gogol-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/nikolay-gogol-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content