Tanınmış Türk yazarlarından Nurullah Ataç yaşamı, eserleri ve üslubu ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Nurullah Ataç (2...
Tanınmış Türk yazarlarından Nurullah Ataç yaşamı, eserleri ve üslubu ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Nurullah Ataç (21 Ağustos 1898 – 17 Mayıs 1957) Tanınmış Türk yazarlarımızdandır. Hammer’in «Osmanlı Zamanı»’ni dilimize çevirmiş olan Atâ Bey’in erkek evladıdır. 23 Ağustos 1898’de İstanbul’da hayata merhaba dedi. Orta tahsilini Mekteb-i Sultânî’de (Galatasaray Lisesi’nde) yapmış oldu. Orasını sonlandırmadan İsviçre’ye gitti. Bir süre de orada okudu. 1922′ de Darülfünun’un Edebiyat Fakültesine devam etti.
Ataç yazarlıkla birlikte öğretmenliğe de derhal bununla beraber adım atmıştır. Maarif Vekaleti Talim ve Terbiye Dairesi’nde çalıştı, türlü okullarda edebiyat, sanat zamanı ve Fransızca öğretmenliği yaptıktan sonrasında 1945 senesinde öğretmenlikten ayrıldı. Son resmi görevi Cumhurbaşkanlığı mütercimliğiydi (çevirmenlik). 1952’de, bu vazifeden emekliye ayrıldı. O zamandan bu zamana kadar yalnız gazetelerde ve dergilerde yazı yazıyordu.
Nurullah Ataç’ın yazı yaşamı 1921 ‘de «Dergâh» dergisine yazmakla başlar. Sonradan, belirgin başlı gazetelerin derhal hepsinde fıkra yazarı olarak çalışmış olduğu benzer biçimde, dergilerin çoğunda da yazıları çıktı. Maarif Vekâleti Çeviri Bürosu’nun kuruluşuna da yardım etti. Türk dilinin özleştirilmesini kendisine dava edinmişti. Şiir üstüne, edebiyat üstüne yazdıkları ile yetişen nesillere mühim bir tesiri olmuştur.
Nurullah Ataç, tenkidci (eleştirmeci) olarak tanınmıştır. Üslubu sadedir, en fazla devrik tümce yapısı ile özellik taşır. Kendi yazdığı eserler az, tercümeleri çoktur, elli teni geçer.
YORUMLAR