Ölçüm Nedir?

Ölçüm isim 1 . Ölçme işi. 2 . Ölçülerek elde edilmiş netice: "Bu alanın ölçümü iki kilometrekaredir."- . 3 . Ölçüml...

Ölçüm

isim




1 . Ölçme işi.

2 .
Ölçülerek elde edilmiş netice:
"Bu alanın ölçümü iki kilometrekaredir."- .

3 . Ölçümleme sonucu, takdir.

Birleşik Sözler

  • açı ölçüm
  • tazyik ölçüm
  • eş ölçüm
  • ozon ölçüm
  • akım ölçümü
  • derinlik ölçümü
  • gaz ölçümü
  • gerilim ölçümü
  • ısı ölçümü
  • ışık ölçümü
  • ruh ölçümü
  • süre ölçümü
  • tayf ölçümü
  • yer ölçümü
  • yüz ölçümü








  • Ölçüm nedir, ölçüme niçin gereksinim duyulur?


  • Sıvı ölçüm aletleri nedir?


  • Eski ölçüm araçlarının bugünkü adları nedir?



ÖLÇüM a Ölçme işlemi; Son meydana getirilen ölçümlere bakılırsa metrekareye 56 kilo yağış düşmüştür.


—Anat. Gövde ölçümü, bazı anatomik boyutları ya da çapları saptamak için başvurulan işlem. (Bk. ansiki. böl.)





—Denize. Ölçüm yenileme, bir gemiyi yeni bir ölçüm işleminden geçirme. (Mühim değişikliklere uğramış ya da sertifikası 10 yılı geçmiş tüm gemiler için zorunludur.) || Vapur ölçümü, bir geminin tonajını elde etmek için meydana getirilen lüzumlu hesapların ve ölçüm işlemlerinin tümü. (Bk. ansikl. böl.)


—Jeod. Yatay ölçüm, istasyon noktasıyla seçilen çeşitli noktaları birleştiren doğrultular arasındaki yatay açıları teodolitle ölçme işlemlerinin tümü. (Bu ölçümler, baş langıç doğrultusu üzerine kapanma yöntemiyle, belli bir yönde gerçekleştirilir.)


—Ölçbil. Ölçüm zinciri. İncelenmekte olan bir sistemin durumu ile ilgili, detayları-bilgileri elde eden algılayıcıların ve ölçü değerlendirme düzeneklerinin tümü.


—Topogr. Topografyada ölçülerek meydana getirilen değerlendirmelerin tümü. || Harita ya da plan alımı için meydana getirilen ölçmelerin tümü.


—ANSİKL. Anat. Vücudun çeşitli kısımlarının (boy, göğüs, kol, bacak, vb.) ölçümü büyümeyi ve büyümenin uyumlu olup olmadığını anlamaya yarar. Karın çevresinin göbek hizasında ölçümü; gebeliğin, şişmanlığın, ya da assitin gidişi hakkında bilgi verir. Kafatasının çevresi meme çocuğunda tertipli olarak ölçülür. Hamile hanımda leğen ölçümü doğumun düzgüsel yollardan olup olamayacağını evvelinde anlamaya yarar.


—Denize. Günümüzde vapur ölçümlerinde kullanılan birçok değişik mevzuat vardır: bir taraftan, 1947'de imzalanan ve 1963'te düzeltilerek başlıca Avrupa devletlerinde kullanılan internasyonal ölçüm kuralı (Oslo sözleşmesi); öte taraftan, ABD, Büyük Britanya ve SSCB kurallarının yanı sıra Panama ve Süveyş yayınlarını geçen gemilerin uymak zorunda olduğu hususi kurallar. Ölçüm kurallarını birleştirmek amacıyla meydana getirilen emek harcamalar, 32 devletin, 23 haziran 1969'da Londra'da imzaladığı yeni bir internasyonal ölçüm anlaşmasıyla sonlanmış oldu; bu anlaşmaya imza koyan ülkelerde 18 temmuz 1982'de yürürlüğe giren bu kurallar, bu tarihten başlayarak, inşa edilecek gemilerde uygulandı. Anlaşmada, ayrı ayrı hesaplanmış bir gros tonaj ile bir net tonaj öngörülür. Tonaj markası, internasyonal ölçüm kuralına 1963'te eklenmiştir; bu marka suya girmedikçe, kimi alanlar, bilhassa üst güverteler arası, tonaj ölçümünde göz önüne alınmaz.


—Zootekn. Hayvanlarda gövde ölçümü değişmez noktalardan, bilhassa iskeletle ilgili nirengi noktalarından yapılır. Bunun için boy tahtaları, büyük boy sürmeli ayaklar ya da şerit metreler kullanılarak başlıca şu ölçümler yapılır: cıdağı yüksekliği (hayvanın boyunu verir); karın yüksekliği, karın çevresi; karın genişliği; kalça genişliği (iki uyluk ucu arası); leğen uzunluğu; omzun ön kenarından kıçın art ucuna kadar gövde uzunluğu; sarmal olarak vücut çevresi.

Çeşitli yaşlarda meydana getirilen ölçümler hayvanın gelişmesini incelemeye yarar. Çeşitli ölçüler arası oranlar, hayvanları karşılaştırmaya ve ırkların sınıflandırılmasına yarar. Bazı ölçümler, bazı formüllerden yararlanılarak sığırların aşağı yukarı ağırlıklarını saptamak için kullanılır. Mesela Ou- ötelet formülü: hayvanın ağırlığı= 87,5 x [karın çevresi]2x uzunluk; Crevat formülü: hayvanın ağırlığı = [göğüs çevresi]3x 80. (BARİMETRİ.)


Kaynak: Büyük Larousse




ölçüm ingilizcesi


1. measure, measurement, measuring.

2. measurement, size: arsanýn ölçümü the dimensions of the lot.

3. result of an appraisal.


Ölçüm nedir?
Herhangi bir büyüklüğü ya da niceliği ölçmek için, tarih süresince çok değişik ölçü sistemleri geliştirilmiştir. Mesela bundan 60 yıl ilkin vatanımızda kumaşlar arşın ile ölçülür, ekmek okka ile, buğday kile ile tartılırdı. Bugün bu birimler tümüyle unutul­du; şundan dolayı senelerdir dunvanın birçok ülkesinde olduğu benzer biçimde metre sistemini (metrik sistemi) kullanıyoruz. Fakat değişik bir ölçü sistemi kullanan İngiliz ve Amerikalıların bir uzaklı­ğı mil ile, bir sıvıyı galon ile ölçmeleri de bu kez metre sistemini kullanan ülkelerle anlaşÂ­ma güçlüğü yaratıyor.

Nesnelerin belli bir özelliğe haiz olup olmadığını, haiz ise; haiz oluş derecesini gözleyip, gözlem neticelerini daha o kadar da sayısal sembollerle ifade etmeye ölçme denir.


DEVAMI





  • Ölçüm nedir, ölçüme niçin gereksinim duyulur?


  • Sıvı ölçüm aletleri nedir?


  • Eski ölçüm araçlarının bugünkü adları nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ölçüm Nedir?
Ölçüm Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/olcum-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/olcum-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content