Paten Teknikleri

Paten kuralları, teknikleri nedir? Paten öğrenirken dikkat edilmesi gerekenler? Paten teknikleri hakkında bilgi Paten Teknikleri Paten öğr...

Paten kuralları, teknikleri nedir? Paten öğrenirken dikkat edilmesi gerekenler? Paten teknikleri hakkında bilgi



Paten Teknikleri



Paten öğrenme süresi; patene başlayanın fizyolojik yapısına, kullanılan patenin kalitesine, egzersiz yapmak için ayrılan süreye ve antrenörün ders verebilme kabiliyetine nazaran farklılık gösterir. Paten öğrenmede mühim olan, çalışmaların tertipli bir program içinde yapılmasıdır.



Düşüşler: Buz üstünde düşmek, yere ya da toprağa düşmek kadar tehlikeli değildir. Bunun sebebi, fizik kanunu gereği buza değildiği anda kayarak meydana getirilen sürüklenişin düşüşün sertliğini azaltmasıdır. Düşme tehlikesi geçirildiği süre yapılacak olan, dizleri bükmek ve gevşemektir.



Hamle: Kayan dizin bükülüş ve gerilişini ayarlayarak, vücut ağırlığını bir ayaktan diğerine geçirerek, paten demirinin iç kenarıyla meydana getirilen bir itiş hareketidir. Hamlede iten ya da hamle meydana getiren ayak, ileriye doğru kaymaya başlanan ayak değildir, iten ayak aslına bakarsak hamleyi meydana getiren ve ileriye doğru kaymayı elde eden ayaktır. Hamle esnasında kafa ve kayan ayağın demiri, daima denge alanının merkezi üstünde olmalı ve orada kalmalıdır.



Hamlede dikkat edilmesi gereke-nen mühim noktalar:



a. Dizlerin itişten ilkin bükük, itişten sonrasında ise sırtın devamlı olarak dik tutulması,



b. itişin ön tıktıkla değildir, paten bıçağı ile yapılması gerekliliğidir.



Geriye Doğru Kayma: Öne doğru paten kayma öğrenildikten sonrasında geriye doğru kayma öğrenilmelidir. Bu hareket ne kadar erken öğrenilirse o denli iyi olur. Erken öğrenme bilhassa yetişkinler için yararlıdır. Çünkü geriye doğru kaymanın öğrenilmesi itimatı artırır ve çekingenliği yok eder.



İleri Kenarlar: Kenar çalışmasına başlanırken, özgür kalçanın pozisyonda tutulması için üstüne tazyik uygulanmalıdır. Kenarın başlangıcında, arka pozisyonda olan özgür bacak haricinde vücudun hiçbir kısmının oynamaması gerekir. Her kenarda vücudun tamamı denetim altına alınana kadar çalışılmadır.



İleriye İç Kenarlar: Sağ ayak üstünde ileri iç kenar kayılırken, omuzlar dik, özgür kol önde, izin ilerisinde ve içinde, kayan kol da izin dış tarafındadır. Böyle eğer özgür ayaktaki paten demirinin arkası izin tam üstünde ise pozisyon doğrudur.



Crossover (Çapraz): Bir kavis üstünde özgür ayağın kayan ayak etrafından geçmesi hareketidir. Tüm çapraz kaymalarda özgür ayağın paten demiri, buz yüzeyine paralel ve çok alçak tutulmalıdır. Paten buza konulduğunda ilkin patenin demirinin orta kısmı buza değmelidir. Genel anlamda patenciler her iki yöne crossover yapmayı zor bularak saat yönünün tersinde olanını tercih ederler.



Üç Dönüşü: Kavis üstünde ileriden geriye ya da geriden ileriye tek ayak üstünde meydana getirilen dönüştür. Kavis üstünde yapıldığında dış kenar üstünde başlatılan bir dönüş, iç kenar üstünde sonlanır. Üç dönüşü, ismini üstünde başladığı kenardan alır. En sık rastlanan hata, üç dönüşünden ilkin omuzların yeteri kadar döndürülmemesidir. Bu hata dönüşü olanaksız hâle getirir, çünkü ayağı döndürmek için kafi baskı yoktur.



Mohawk Dönüşü: Üç dönüşüne çok benzer. Aradaki fark; üç dönüşünde yön değiştirilirken ayak değişmediği hâlde, Mohawk dönüşünde ayak değiştirilmesidir. Bununla birlikte üç dönüşünde omuzlar tam olarak döndürülmeden dönüş yapmak mümkün değilken, Mohawk dönüşünde omuzlar tam olarak çevrilmeksizln dönüş tamamlanabilir.



Vals Üçü: Bu hareket düzgüsel bir ön dış üçten sonrasında ayak değiştirilip özgür ayağı dış geri kenara koyarak kavise devam etmekten oluşur. Bu harekete, çiftlerin birbirleri çevresinde vals temposunda uyguladıkları hareketin en eski buz danslarında da kullanılması sebebiyle “vals üçü” denir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Paten Teknikleri
Paten Teknikleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/paten-teknikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/paten-teknikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content