Pençik Nedir?

pençik : asker yetiştirilmek için, cenk tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan ioğlan adaylarına verilen ad. Beşte bir or...


pençik

: asker yetiştirilmek için, cenk tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan ioğlan adaylarına verilen ad.










  • Beşte bir oranı ya da pençik sistemi nedir?


  • Pençik (Penç-Yek) Kanunu



pencik -ği
isim, tarih Farsça penc + yek




1 . Asker yetiştirilmek için cenk tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan çömez oğlanı talibi.

2 .
Asker yetiştirilmek suretiyle verilen beşte bir askerden sonrasında tutsak sahibinde kalan beşte dört oranındaki tutsak için alınan vergi.

3 .
Gümrük idaresi tarafınca belirli bir vergi karşılığında köle sahibine verilen iyelik hakkını gösteren senet.


Alıntı





Pençik, Farsçada beş ve bir anlamına gelen penç ve yek kelimelerinden türemiş, Osmanlı Devleti'inde 1363'ten sonrasında uygulanmaya başlanmış, savaşlarda elde edilmiş esirlerin beşte birinin asker olarak istihdam edilmesi usûlünü ifade eden terimdir.

Pençik usûlü ile istihdam edilmiş askerler ilkin müslüman ailelerin yanına verilir, sonrasında askeri görevlere atanırlardı.




Pençik Kanunu
MORPA Vikipedi


Osmanlı İmparatorluğu'nda savaşlarda ya da akınlarda elde edilmiş esirlerden alınan devlet payını gösteren ve düzenleyen kanun. Farsçada penç beş, yek ise bir anlama gelir. Savaşlarda alınan ganimetin beşte birinin devlet hazinesine (Beyt_ül Mal'e) aktarılıp geri kalanın ise muharebeye katılanlara bölüştürülmesi ile ilgilidir. Daha önceleri tüm ganimet gaziler içinde dağıtılırdı. Devrin din adamlarının ikazları ve Muhammed bin Abdullah'ın sünnetinde bulunduğunu bildirmesi ile bu uygulama adım atmıştır. Osmanlılarda bu kanun I. Murat zamanında uygulanmaya başlanmıştır. Bu kanuna gore, ele geçirilen her beş esirden birine devlet el koyardı. Askerlik yapamayacak durumda olanlarla hanım esirlerden de belli bir vergi alınırdı.

Kaynak >


PENÇİK a. (fars. penç, beş'ten) Tar.

1. Osmanlılar'da gümrük yönetimi tarafınca belli bir vergi karşılığı kölenin sahibine verilen ve iyelik hakkını belgeleyen senet.

2. Satılmak amacıyla esir pazarına çıkarılan tutsağın boynuna asılı, üstünde künyesi yazılı madalyon.


—Kur. tar. Pençik emini, Osmanlılar'da pençikçi'lerden ilkin pençik resmini toplayan görevli. (Bu görevliler İstanbul ve Gelibolu'da oturur, seferlere katılmazlardı.)

|| Pençik kadısı, pençikçilerden ilkin pençik resmini toplayan görevli. (Bunlar, akıncılarla beraber seferlere katılırlardı.) || Pençik kanunu, pençik resminin toplanması ve pençik oğulları ile ilgili hükümleri içeren yasa. (Bk. ansikl. böl.) || Pençik oğlanı, Osmanlılar'da akınlar ve savaşlarda alınan tutsaklardan devletin payına düşen hıristiyanlara verilen ad. (Bk. ansikl. böl.) || Pençik resmi, akınlarda ve savaşlarda esir edilenlerin sahiplerinden alınan vergi. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Pençik kanunu, Murat I döneminde Karamanlı Kara Rüstem, cenk tutsaklarının beşte birine devlet adına elkonmasını, diğeri esir sahiplerinden vergi alınmasını önerdi (1361). Bu tavsiye kabul edilerek yasallaştı. Akıncıların elde ettikleri tutsaklar, pençikçiler tarafınca saptanır, akıncılara belirli tutarda esir bırakıldıktan sonrasında geriye kalanlardan genç ve sıhhatli olanlar tanesi 300 akçeden devlet tarafınca satın alınırdı. Dana sonrasında yasada değişimler yapılarak tutsaklar yaş, cins ve sıhhat durumlarına gore bazı derslik ve gruplara ayrıldı. Her derslik ve gruba giren tutsaktan derslik ve grubuna gore vergi alınmaya başlandı. İstanbul'da cariye satışlarından alınan bir fındık altını (23 ayar ve 3,457 5 g ağırlığında kesilen para) tutarındaki vergiye de "pençik resmi" denirdi.

*Pençik oğlanı, hıristiyan tutsakların beşte birine "pençik" adı altında devlet adına elkonulması uygulamasına XIV. yy.'ın ikinci yarısından sonrasında başlandı. Kara-' manii Kara Rüstem, Rumeli'de elde edilmiş tutsaklardan genç, kuvvetli ve eli işe yatkınlardan beşte birini ayırarak bu tarz şeyleri Gelibolu'da ilkin gemicilik işlerinde çalıştırdı. Ondan sonra pençik oğulları türk-islam anane ve göreneklerim öğrenmeleri amacıyla belli bir karşılık karşılığında Anadolu'daki türk köylülerinin yanına verildi. Türk-islam anane ve göreneklerini öğrenenler birer akçe yevmiye ile Çömez ocağı'na alındılar.

*Pençik resmi, başlangıçta akıncı kadıları, pençikçi, pençik emini denilen görevlilerce alındı. Pençik yasası'na gore, yaş, cins ve sıhhat durumlarına gore tutsaklardan alınan pençik resimlerinin tutarları şöyleydı: süt evlatları (şirho) için 10-30 akçe 3-8 yaş arası çocuklar (beççe) için 100 akçe, 8-12 yaş arası çocuklar (gulamçe) için 120-200 akçe, erişkinlik çağındakiler (gulam) için 250-270 akçe, daha yaşlılar (sakallı ve pir) için 150-200 akçe sakatlar için 130-150 akçe, bayanlar için 120-150 akçe.

Kaynak: Büyük Larousse


PENCİK, -ği Far. penc + yek
TDK, Türk Dil Kurumu

1. tar. Asker yetiştirilmek için cenk tutsaklarından beşte bir oranında ayrılan çömez oğlanı talibi.
2. Asker yetiştirilmek suretiyle verilen beşte bir askerden sonrasında tutsak sahibinde kalan beşte dört oranındaki tutsak için alınan vergi.
3. Gümrük idaresi tarafınca belirli bir vergi karşılığında köle sahibine verilen iyelik hakkını gösteren senet.





  • Beşte bir oranı ya da pençik sistemi nedir?


  • Pençik (Penç-Yek) Kanunu


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pençik Nedir?
Pençik Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pencik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pencik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content