Peynir nedir? Peynir iyi mi elde edilir ve peynir türleri nedir ve peynirin genel özellikleri ile ilgili bilgilerin yer almış olduğu yazımız...
Peynir nedir? Peynir iyi mi elde edilir ve peynir türleri nedir ve peynirin genel özellikleri ile ilgili bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
PEYNİR, sütün mayalanıp pıhtılaştırılmasıyla elde edilmiş ve birçok türü bulunan gıda maddesidir. Süt ürünleri içinde çeşitçe en varlıklı olanı peynirdir. Peynir türlerindeki bu çeşitliliğe, kullanılan değişik ham maddeler, üretim tekniğindeki ve yeğlemelerdeki değişimler niçin olur. Peynirler haiz oldukları niteliklere bakılırsa çeşitli gruplara ayrılır.Bu gruplamaların oluşmasında koyuluk, olgunlaşma durumu, yağ oranı, kullanılan ham madde, tuzlama biçimi benzer biçimde etkenler belirleyici olur. Bu belirleyiciler eşliğinde peynir grupları, yumuşak, yarı sert, çok sert, tekrardan işlenmiş ve peynir suyu peynirleri benzer biçimde adlar altında toplanabilir. Türkiye’de beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve mihaliç peyniri üretimi en fazlaca meydana getirilen peynir türleridir. Bunlardan başka dal, terleme, eritme peynirlerinin yanı sıra yağsız sütten çökelek, peynir suyundan lor üretimi de yapılır. Edirne peyniri ya da salamura peynir olarak da adlandırılan beyaz peynir, daha çok koyun sütünden yapılır.
Olgunlaşmış yumuşak peynirler grubunda yer alır. Çoğu zaman yağlı ya da yarım yağlı olarak yapılıp pazar-lanır. Çoğunlukla koyun sütünden üretilen kaşar peyniri, olgunlaşmış sert peynirler grubundandır. Tulum peyniri; kazanlarda 28-40°C’ta mayalanan süt, pıhtılaştıktan sonrasında parçalanarak, süzülür. % 4-5 oranında tuz katılarak karıştırılan pıhtı sıkıca tulumlara basılır ve serin yerlerde olgunlaşma bırakılır. Mihaliç peyniri çoğu zaman tam yağlı kıvırcık kpyun sütünden yapıldığından kalitece üstün, yapısı gözenekli ve tuz oranı yüksek bir peynir türüdür.
YORUMLAR