Pil Nedir?

pil Fr. pile is. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araç, batarya. Güncel Türkçe Lügat pil İng. cell, dry cell, dr...

pil Fr. pile
Ad: batteries.jpg

is. Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araç, batarya.
Güncel Türkçe Lügat




pil İng. cell, dry cell, dry battery Alm. Trockenbatterie Fr. pile (sèche)

Sinem./TV. Kimyasal erkeyi elektriksel erkeye çeviren ve voltluk akım verebilen üreteç; kuru pil.
BSTS / Beyazperde ve Tv Terimleri Sözlüğü

pil İng. cell, battery Alm. element, batterie, Fr.cellule

Kimyasal erkeyi elektrik erkesine dönüştüren düzenek.
BSTS / Kimya Terimleri Sözlüğü

pil

Toprak küp. (Gölbaşı *Çankaya -Ankara)
BSTS / Zanaat Terimleri Sözlüğü

pil Fr. pile

(fizik)
BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

pil İng. pill

Hap.
BSTS / Farmakoloji ve Toksikoloji Terimleri Sözlüğü

pil İng. battery
BSTS / Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu

pil İng. batterie Alm. Batterie Fr. batterie

Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren düzenek.
Kimya Terimleri Sözlüğü

pil

Kilden yapılmış, ağzı geniş, minik küp.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

pil Fr.pile

Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren araç: § “Masanın üstünde pilli bir radyo…†-Hak Ağaoğlu, Kendini Yazan Şarkı Evcilik Oyunu. s. 17. § “Pili tükendi.†Hak Ağaoğlu, Toplu Oyunlar: Bir Kahramanın Ölümü, 303.
Türkçede Garp Kökenli Kelimeler Sözlüğü





  • Pil Nedir? Pilin Özellikleri ve Yapısı Hakkında


  • Pil türleri ve yapıları nedir?


  • Pil türleri nedir?



PİL a. (fars. pil) Esk.

1. Fil.

2. Pîl-bâlâ, fil yüksekliğinde, oldukça yüksek. || Pil ten, fil bedenli; iriyarı || Pil sem, kuvvetli || Pîlvar, İlle çok benzeyen, fil şeklinde. || Pil-zehre, pîl-zur. fil kuvvetinde; çok kuvvetli. || Pil-i âb-keş ya da pil-i havayi, su içmiş fil ya da hava fili, yağmur bulutu.





PİL
a. (fars. pil) Esk

1. Ökçe, topuk.

2. Çadır iplerinin tutturulduğu minik kazık.

3. Çelik çomak oyunu.

PİL a. (fr. pile).

1. Elektrotekn. Kimyasal bir tepkimede ortaya çıkan enerjiyi, direkt elektrik enerjisine dönüştüren aygıt. (Bk. ansıkl. böl.)

2. Pili bitmek, gücü tükenmek, takati kalmamak.


—Elektrotekn. Etalon pil, gerilim etalonu olarak kullanılan pil. || Güneş pili, FOTO PİL'in eşanlamlısı. || Kuru pil, elektroliti akışkan olmayan pil. || Yakıt pili, kendi haricinde depolanmış bir yakıt-yakıcı karışımı nın kimyasal enerjisini direkt elektrik enerjisine dönüştüren statik enerji tercüme cisi. (Bk. ansikl. böl.) || Yarım pil, tek bir elektrot ve bu konuyu çevreleyen elektrolitik bir çözeltiden oluşan tüm.


—Nük. müh Atom pili, grafit bloklarından ve uranyum çubuklarından oluşmuş bir çok görünümündeki ilk nükleer reaktörlere verilen isim.


—ANSİKL Elektrotekn Elektrik pılı Bir elektrik pili, bakışımsız bir voltametre içeren bir iletkenler zincirinden oluşur, ilk pı li Volta gerçekleştirmiştir (1800); bu pil, asitli suya batırılmış yuvarlak çuha ya da karton parçalarıyla birbirlerinden yalıtılmış bir çinko ve bakır disk dizisinden oluşu yordu; son bakır diski son çinko diske bağlayan metal telden bir akım geçiyordu; Cruikshank, bu pilin sakıncalarını (asitli suyun akarak parazit bağlantılara niçin olması) gidermek için, asitli su yalağına yatırılmış bir sütundan oluşan gözlü batarya'yı geliştirdi. 1826'da Becquerel, bu pillerde ortaya çıkan gerilim düşümü ne, kontaklardaki yapı değişikliğinin ve bilhassa, pozitif elektrot üstünde, elektroliz etkisiyle toplanan hidrojen kabarcıklarının niçin bulunduğunu açıkladı. Elektrotlardaki bu kutuplanmayı azaltmak için, elektrolit içine kutuplanma giderdiler, kısaca hidrojen birikimim ortadan kaldırma kabiliyeti olan yükseltgenler katmak gerekiyordu. Bu şekilde, sıvı (kromik asit, potasyum bikromat. nitrik asit) ve katı (kurşun dioksit ya da manganez dioksit) kutuplanma gidericiler içeren piller yapılmış oldu. 1842'de Poggendorff, bir süre sonra sırasıyla Grenet, Ducretet ve Trouvö'nin yetkinleştirecekleri potasyum bikromatlı pil'i tasarladı. Bu pillerin klasik tipte olanları şöyleki yapılır: pozitif kutup görevi icra eden iki karnı kömürü levhası, bir çinko lamın (negatif) her iki yanına yerleştirilir; bir süre sonra tüm, asit bir potasyum bikromat çözeltisine daldırılır. Metal levha çözeltiye daldırıldığında, hemen aşağıdaki tepkimeler uyarınca bir akım doğar: çift bir potasyum ve krom sülfat oluşurken, oksijen açığa çıkar; bunun hidrojenle bileşmesi kutuplanma yı önler. Gerilimi 2 V olan bu piller yüksek bir akım debisi sağlıyordu, Bunsen pili'nde (1843), kutuplanma giderici olarak nitrik asit kullanıldı.

Tek bir katı kutuplanma giderici içeren pillerin en pratiği Leclanchö öğesıdır (1868), bu pil türü, bir amonyum klorür çözeltisi içinde yer edinen ve negatif kutbu oluşturan bir çinko çubuğu ihtiva eder; merkezde, gözenekli bir kap ya da kumaş bir çeper içinde bir karni kömürü levhası (pozitif kutup) bulunmaktadır; bu levha karşısında, tazyik yöntemiyle manganez dioksit topaklaştı rılmıştır. Bu pil 1,5 V'luk bir gerilim vermesine rağmen fakat zayıf akımlar üretebilir Kesikli kullanımlar için uygun olan bu pili Föry yetkinleştirdi FĞry pili nde negatif elektrot, kabın dibine yatay olarak yerleş tirılmış bir çinko levhadan oluşur, pozitif elektrot, katalizör görevi oynayan gözenekli kömürdendir; elektrolit bir amonyum klorür çözeltisidir; havanın, sıvı üst katmanlarında çözünen oksijeni, kutuplanma giderici görevi yapar. Aynı ilkeden yola çıkarak, günümüzde çok kullanılan ve kum pil denen, elektrolitleri, soğurucu ya da jelatinli bir maddeyle akışmaz kılınmış piller de üretilmiştir.

Ûte taraftan, değişik ıkı metal lamı, her bı- rıni tuzlarından birinin çözeltisi içine dal dırarak, kutuplanmaz denen, iki sıvılı piller de geliştirilmiştir. Bu türün ilk örneği olan ve 1836 da ortaya çıkan Daniell pili. çinko sülfat içine daldırılmış bir çinko çu buhar (negatif kutup) içeren bir kaptan olu şur. Bu kabın içindeki ikinci bir gözenekli kap, doymuş bir bakır sülfat çözeltisi için de yer edinen bakır bir çubuk (pozitif kutup) ihtiva eder. Bu pilin verdiği gerilim 1,08 V'tur.

Derişim pilleri kutuplanmaz pillerin başka bir türüdür ve aynı metalden yapılmış ve bu metalin bir tuzunun değişik derişim deki çözeltilerine daldırılmış iki elektrottan oluşur. Gerilim, çözeltilerin derişimine bağlıdır; pil bir devreye bağlandığında, kısaca akım verdiğinde, negatif kutbu oluş turan, az derişımlı çözelti içindeki elek trot çözünürken, pozitif kutbu oluşturan diğer elektrotun hacmi artar; bundan ötürü derışimler eşitlenme eğilimi gösterir

Gazlı piller'de (Grove, Gaugaın, Zeu ger), elektrotlar tazyik alt kısmındaki bir gaz içinde yer alır.

Çözeltilerin pH ölçümleri, derişim pille rinden türeyen pillerle (hidrojen elektrot lu, kısaca H iyonu açısından değişik derişim lerdeki çözeltiler içine daldırılmış, hidrojen bir atmosfer içindeki platin bir lamdan olu şan piller) gerçekleştirilir. Pillerin, gerilim, direnç şeklinde değişmezleri malum yöntem lerle ölçülebilir; karşılaştırma sistemlerinde-,metotlarında, Daniell pili, Latimer Clark pili, fVeston pılı şeklinde, kutuplanmaz piller olan etalon pil lerden yararlanılır, bunların içinden Wes ton pılı, sodyum amalgamı (negatif ku tup), kadmiyum sülfat, cıva II sülfat, cıva (pozitif kutup) şeklinde sıralanmış bir takım maddeden oluşur ve gerilim 20 °C'ta, 1,018 30 V'tur.

Günümüzde pillerin güvenirliğini, ömürlerini ve kütlesel enerjileri artırmaya yönelik çok sayıda araştırma yürütülmektedir, incelenen öğeler içinde, lityumlu piller, cıva oksıt-kadmıyum pilleri, çinko-hava pilleri, organik elektrolitti piller ve katı elektrolıtlı piller sayılabilir.

Piller kuramı. Helmholtz, tersinir piller için, pil içindeki enerji alışverişine dayanan termodinamik bir kuram tasarladı. Pilin geriliminin, her elektrotun ilişkin çözeltiyle temasından ve elektrot çözeltiye ve çözel tiden elektrota doğru olan iyon geçişinden landığını kabul ederek, neticelerle doyurucu bir şekilde uyuşan iyon kuramları (Nernst) kurulabilmiştir, (ELEKTROKİMYA, YüKSELTGENME İNDİRGENME )

Sınai uygulamalar. Doğru akımda, az gerilimli az bir güç vermelerine ve sağladıkları enerji, şebeke enerjısıninkin- den epey pahalı olmasına rağmen, pillerin, kolayca taşınabilir özerk üreteçler olma üstünlüğü vardır Uygulamaları, askeri alanda (güdümlü ve balistik mermilerin, torpidoların itme sistemleri) olmasıyla birlikte sivil alanda da (yedek donanımları, radyo alıcılarını^teypleri, tıraş makinelerini, kameraları, aydınlatma düzeneklerim, oyuncakları vb. beslemede) oldukça yaygındır. Saatlerin, elektronik oyunların ve cep hesap makinelerinin gelişmesiyle, minyatür pillere yeni pazarlar açılmıştır.


*Yakıt pili, Temel olarak, bir elektrolitle ayrılmış iki elektrottan (anot ve katot) oluşur. Kimyasal tepkimenin ayırtedıcı niteliği olan elektron düzeni, bir ısıl makinedeki olaylardan değişik olarak, uzayda, eşanlı ve birbirini tamamlayan ıkı tepkime halinde ge lişır: hidrojen-oksijen pili hususi haline karşı lık gelen şekilde de görüldüğü şeklinde, anot üstünde yakıtın yükseltgenme tepkimesi ve katot üstünde yakıcının indirgenme tepkimesi. Bu ıkı elektrot içinde bu şekilde, dış bir devreyi elektrik enerjisiyle beslemeye olanak veren ve verimin göstergesi olan bir potansiyel farkı oluşur Bu potansiyel farkı, kuramsal olarak, yalnız tü mel tepkimenin özgür entalpi değişiklik teriyle sınırlıdır ve bundan ötürü Carnot çevriminin sınırlamalarından etkilenmez.

Gerçekte, yakıt pili, hem akümülatörün hem de ısıl motorun ayırtedici niteliklerini taşır. Yüksek verim (°/o 50 ile 80 arası) ve sessiz çabalama üstünlükleriyle akümülatöre, anlık yemden dolma, büyük özerklik, büyük kütlesel guç ve kendi gerıkaza nımına olanak verecek bir ısı düzeyindeki ısıl enerji sağlama üstünlükleriyle ısıl motora benzer.

Bu örneksiz niteliklerden, uzay uygulamalarından, bilhassa Sovyet Gemini ve amerikan Apollo uçuş programlarında ve uzay mekiklerinde uzun sûredir geniş seviyede yararlanılmaktadır. Bu niteliklerin, maliyet ve dayanıklılık sorunları, ekonomik gereksinimlere cevap verebilecek şekilde çözümlenmek koşuluyla, bu üreteçlere geniş sınai ufuklar açacağı düşünülmektedir. Bu sebeple, katalizörlerin özelliklerinden yararlanarak, elektrotlardaki tepkimelerin hızını çoğaltmak için mühim araştırmalar yapılmaktadır.

Günümüzde, yakıt-yakıcı İkilisine (hidro- jen-oksijen, hidrojen-hava, metanol-hava, hidrazin-hava vb.), elektrolitin yapısına (asit, bazik, karbonatlı, karma oksitli), ısı düzeyine (az, orta ya da yüksek sıcaklıkibağlı olarak ayırt edilen pek çok pil türü araştırma aşamasındadır Araştırmaların ilerleme düzeyi, bu pil kategorilerine bağlı olarak oldukça farklılık göstermektedir Bu pil kategorileri içinde sinai gelişmeye en yakın olanları, yoğun elektrik üretimi için kullanımı fikredilen, asit elektrolitli, orta sıcaklıktaki hidrojen-hava pilleridir. Daha uzun solukta, bu yakıt-yakıcı İkililerinin özgül katalitik türrini ortaya koymak başarılabilirse, alkol-hava ve hatta hidrokarbon-hava pilleri, yukarıda sayılanların yerini alabilecektir.

Kaynak: Büyük Larousse




PİL

Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide mühim oranda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik aygıtlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel çekince oluşturmaktadır. Bundan ötürü kullanılmış pillerin çekince oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Bununla birlikte pillerdeki tehlikeli ve zararı dokunan metallerin azaltılması da zaruri bir mevzudur.

Pillerin özellikleri

Piller, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, karmaşık elektro kimyasal aletlerdir. Pil hücresi, metal anot (negatif elektrot), metal oksit katyon (pozitif elektrot) ile iki elektrot içinde kimyasal reaksiyonu elde eden elektrolitten ibarettir. Anot, elektrolizde aşınırken katotta iyonik değişiklik reaksiyonu sonucu elektrik akımı meydana gelir. Bu tepki sonucu oluşan elektrik enerjisi türlü aletlerde kullanılır. Her bir hücre genel olarak 1.5 volttur. Hücreler birbirine seri bağlanarak daha yüksek voltaj üretebilir. Mesela, 9 volt pil, 6 tane 1.5 v hücrenin seri halde bağlanması sonucu elde edilir. Elektro kimyasal sisteme bağlı olarak hücre voltajı 1.2 v ile 4 v içinde değişiyor.

Piller, ıslak ya da kuru olarak ikiye ayrılır. Islak hücreli pillerde, elektrolit sıvıdır. Kuru hücreli pillerde elektrolit, pasta, jel ya da başka matrix halde bulunmaktadır. Primer pillerde, tepki hücre içinde gerçekleşir ve tepki tersinmezdir. Primer piller şarj edilemez.

Seconder pillerde kimyasal reaksiyonlar tersinirdir. Dıştan bir enerji ile tepki başa döndürülür. Güç, sekonder tan pile yüklenebilir.
50593d1465651096 pil nedir pilin ozellikleri ve yapisi hakkinda pil1
DEVAMI


pil ingilizcesi


1. battery, dry cell, dry battery.

2. med. pacemaker, pacer.


-i bitmek slang

1. to be exhausted, give out.

2. to be past one´s prime, be past it.





  • Pil Nedir? Pilin Özellikleri ve Yapısı Hakkında


  • Pil türleri ve yapıları nedir?


  • Pil türleri nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Pil Nedir?
Pil Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/50638d1465668385-pil-nedir-batteries.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pil-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/pil-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content