Psikoloji’de Gruplama Ölçme Teknikleri

Psikoloji’de ölçmenin önemi büyüktür. Psikologların ölçme tekniklerinden biri olan Gruplama ölçme teknikleri ile ilgili bilgilerin yer almış...

Psikoloji’de ölçmenin önemi büyüktür. Psikologların ölçme tekniklerinden biri olan Gruplama ölçme teknikleri ile ilgili bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Gruplama; ölçme sonucu elde edilmiş dağınık detayları yorumlamamızı kolaylaştıran bir tekniktir.



Gruplamanın iyi mi yapıldığını bir örnek üstünde görelim:



20 kişilik bir gruba bir başarı testi uyguladığımızı ve elde edilmiş puanların şu şekilde bulunduğunu varsayalım:
tablo-1



Yukarıda gelişigüzel sıralanan kontrol neticelerini yorumlamak oldukça güçtür. Şimdi bu tarz şeyleri büyükten küçüğe doğru sıralayalım ve her puanı kazanan talebe sayısını da gösterelim:



tablo-2



Bu tablodan, en yüksek puanın 100, en az puanın 30 bulunduğunu ve yeniden eden puan sayılarını öğrenebiliriz. Yeniden eden puan sayılarına frekans denilir ve bu sayı f ile gösterilir.



Frekans dağılımının saptanması, kontrol neticelerini yorumlamada ileri bir aşama olmakla birlikte, çok sayıda kişinin iştirak ettiği testlerde güçlükler doğurur. Bu yüzden, yeni bir aşama atılarak puanlar gruplanır ve gruplanmış frekans dağılımı hazırlanmış olur.



Bu şekilde bir tablo hemen aşağıdaki esaslara gore hazırlanmış olur.



• Gruplamada basamak sayısı 10’dan az, 20’den fazla olmamalıdır.



• Basamak aralıkları olarak çoğu zaman 1, 2, 3, 5 ve 10 sayıları tercih edilmelidir.



• En alt basamaktaki sayı, basamak aralığı olan sayıya bölünebilir olmalıdır.



• Dizi genişliği 19 ve daha aşağı ise dağılım gruplanmamalıdır.



En büyük puan ile en minik puan arasındaki farka ranj (uç değerler farkı) denir. Ranj, basamak sayısına bölünerek her aralıktaki puan sayısı belirlenir.



Bizim örneğimizde ranj:



100 – 30 = 70’tir.



10 basamak yapacağımızı varsayalım. Buna gore, her aralıktaki puan sayısı, başka bir deyişle basamak aralıkları;



70 : 10 = 7 olur.



Basamak aralıkları, en küçükten başlayarak yazılır. Her basamak aralığının alt sınırının, basamak aralığı sayısının (örneğimizde 7’nin) katları olmasına dikkat edilmelidir.



Şimdi, bu esaslara gore tabloyu hazırlayalım:



tablo-3



Bu tablo ile yorumlama daha kolay olur. Hangi puanlarda dağılma olduğu açıkça görülebilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Psikoloji’de Gruplama Ölçme Teknikleri
Psikoloji’de Gruplama Ölçme Teknikleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tablo-1-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikolojide-gruplama-olcme-teknikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikolojide-gruplama-olcme-teknikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content