Psikolojinin Yöntemleri Nelerdir?

Yöntem nedir ve psikolojide kullanılan yöntemlerin gruplandırılması ve ayrıntıları ile ilgili de özellikleri dahil bilgilerin yer almış oldu...

Yöntem nedir ve psikolojide kullanılan yöntemlerin gruplandırılması ve ayrıntıları ile ilgili de özellikleri dahil bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



psikolojiYöntem, bilimde belirgin bir sonuca ulaşmak için, bir plana bakılırsa izlenen yol anlamına gelir. Bilimler, gerçeği sağlamak için tümevarım ve tümdengelim olmak suretiyle iki genel yöntem uygularlar. Bunun yanı sıra her ilim branşının kendine bakılırsa sistemleri,metotları vardır.



Psikolojide kullanılan yöntemlerin başlıcaları şunlardır:


A. BETİMSEL YÖNTEMLER



Bu yöntemlerle, incelenen herhangi bir nesnenin betimlenmesi sağlanır. Buradaki “nesne” sözcüğü insan ya da hayvan davranışı anlamına gelir. Betimsel yöntemlerin baş-lıcaları şunlardır:



1. DOĞAL GÖZLEM



Tabii gözlem, organizmanın içinde bulunmuş olduğu tabii duruma asla karışmadan, var olanın saptanmasıdır. Günümüzde, gözlem için film, fotoğraf makinası (gizli saklı kameralar) ses alma aygıtı ve gözlem odaları (dışardan içi görülen fakat içerden dışarısı görünmeyen, odalar) kullanılır. Bu şekilde, tabiatta yer edinen vakalar ya da nesneler deneysel denetim uygulanmadan ve sistemli, belirli kurallara uyan örneklem teknikleri kullanılmadan, insan ilişkilerinde gözlemlenmiş olur.



2. SİSTEMATİK GÖZLEM



Tabii gözlem, hem vakit alıcıdır hem de derhal kullanılabilecek bilgiler vermez. Bu yüzden psikologlar, daha ergonomik olması açısından, sistemli, belirli kurallara uyan gözleme başvururlar. Mesela, kamuoyu ve bunun oluşumunu etkileyen sebepleri incelemede ya da reklamların, tüketicilerin satın alma davranışına tesirini incelemede sistemli, belirli kurallara uyan gözlem kullanılır.



3. TEST GELİŞTİRME



Kontrol geliştirme yöntemi, testler ve ölçekler kullanılarak, sistemli, belirli kurallara uyan gözlemi daha hassas hale getirebilir. Mesela; üniversite giriş sınavlarında kullanılan bir “Bilimsel nitelikli Kabiliyet Testi”nin normları, lise son derslik öğrencilerinden elde edilebilir. Bu şekilde, psikolog, testten alman bir puanı lise son derslik öğrencilerinin genel başarısı ile karşılaştırarak yorumlayabilir.



4. KLİNİK YÖNTEMLER



Klinik yöntemler; hususi şahıs ve durumlara tanı koyma ve iyileştirme amacıyla uygulanan yöntemlerdir.



• Görüşme ve anket (kişiye sual yönelterek şikayetlerinin dinlenmesi),



• vaka incelemesi (aile şartları),



• okul yaşamı ve ferdin yaşamındaki mühim vakalarla ilgili bilgi derleme,



• testler (zekâ testleri, kişilik testleri vb.)



belirgin başlı klinik yöntemlerdir.



B. DENEYSEL YÖNTEMLER



Belli başlı bir değişkenle ilgili olan, sonucu etkileyebilecek koşulların, deneyci tarafınca denetim edildiği bilimsel yöntemdir. Burada bağımlı ve bağımsız değişkenler söz mevzusudur.



• Bağımlı değişken; bağımsız değişkendeki değişmeye bağlı olarak şartları değişim gösteren değişkendir.



• Bağımsız değişken ise, bir deney durumunda, deneycinin değiştirmediği ve bağımlı değişkendeki değişmelere niçin olduğu kabul edilen değişkenlerdir.



Deneyde denetim grubu (koşulları durağan tutulan grup) ve deney grubu (koşulları değiştirilen grup) olmak suretiyle iki grup kullanılır. Denetim grubu, deney grubundan elde edilmiş neticeleri değerlendirmede işe yarar.



Örnek:



Bir ilacın dikkati artırıp arttırmadığını ortaya çıkarmak için bir deney yapılıyor. Her yönden eşlenmiş iki grup denek almıyor. Birinci gruba (deney grubu) ilaç içiriliyor, ikinci gruba (denetim grubu) ise içirilmiyor. Bir süre sonrasında her iki gruba da bir dikkat testi uygulanıyor. Testte, deney grubundaki deneklerin, denetim grubundakilerden daha başarı göstermiş oldukları görülüyor.



Bu deneyde;

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Psikolojinin Yöntemleri Nelerdir?
Psikolojinin Yöntemleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/psikoloji-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikolojinin-yontemleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikolojinin-yontemleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content