Psikoterapi Tedavisi

Psikoterapi konuşma terapisi olarak malum (talk therapy), ruhsal rahatsızlıklarda tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle...








Psikoterapi konuşma terapisi olarak malum (talk therapy), ruhsal rahatsızlıklarda tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemlerden bazıları ‘kuram' haline gelmiş olan psikoterapi kuramlarıdır. Bu büyük kuramlar bizlere bir tek tedavi de destek olmaz, insan psikolojisini anlamada, insanların davranışlarını çözümleme etmede ve onların gelecekte iyi mi davranacaklarını tahmin etmede katkı sağlar. Bu kuramlar içinde en mühimleri Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi şeklinde Bilişsel Davranışçı Terapiler, Ruh çözümü, İnsancıl-Varoluşçu Terapi, Danışan Merkezli Terapi, Şuurlu Farkındalık (Meditasyon temelli) Terapiler'dir.


Genel olarak psikoterapi klinik ortamlarda kullanılsa da geriye kalan günümüzde yaşam koçluğu, telefonda danışmanlık, online danışmanlık, kariyer planması, iş yerinde yaşanmış olan sıkıntılar, ilişki problemleri şeklinde pek çok ‘light' şu demek oluyor ki daha az sıkıntılı durumlarda dolaylı ve dolaysız olarak kullanılmaktadır.





Yararları nedir?


Seanslar esnasında danışan kendi duygularını ifade etme, daha derinlemesine fikir ve hislerinin eş anlamlılarını ve sebeplerini bulma olanağına kavuşur. Psikoterapi bir tek bir nazar açısını değiştirmekten çok kişinin tümüyle değiştiğini de bununla beraber getirebilir. Psikoterapinin temel gayelerinden birisi ferdin yaşamdaki karşılaşmış olduğu zor durumlar karşısında onun savaşım enerjisini çoğaltmak, onu avantajlı kılacak beceriler kazandırmak ve stresli vaka ve durumlardan etkilenmeyecek bir duruma getirmektir.


İyi olma hali, pozitif yönde kişilik, pozitif görüş açısı, tekrardan yapılanma, duygusal tanzim etme, yeni ve seçenek düşünme yolları psikoterapinin başka bir takım gayeleri olabilir.


Ne kadar sürer?


Çok zor bir sual ! 1 seans ! da sürebilir 4 yıl ya da hatta bir yaşam boyu da. Gittiğiniz terapistin kuramsal öğrenimi çok belirleyici olacaktır. Bir takım terapi sistemleri,metotları çok uzun seneler terapiye devamı şart getirirken bazıları ise kısa süreli tedaviler önerirler. Mesela bir bilişsel davranışçı terapi olan Rasyonel Terapi'de (Akılcı Duygucu Davranışçı Terapi) seanslar averaj minimum 6 en fazlaca 24 seans sürer. Evet averajı 6 ve 24 arası. Şu demek oluyor ki hala kati konuşamıyoruz. Ama tüm başka terapi şekillerine bakılırsa Rasyonel Terapi'nin en uzun devam eden seans sayısı (24) dahi aslen çok uygun olarak psychotherapy-ma1-211x300değerlendirilebilir. Genel olarak beklenti orta aşama sıkıntılı durumlar için 8-14 seans sürmesidir. Orta aşama sıkıntılı durumların ne olduğu hakkında da normal olarak münakaşa açılabilir. Orta aşama derken bir ihtimal iş yaşamı problemleri, ayrılma ve boşanma şeklinde durumlar, ürkü bozukluk, hayal kırıklığı, moral bozukluğu, toplumsal fobi, toplumsal yaşamdaki sıkıntılar vs. şeklinde örnekler (gene derecesine ve danışanın öznel koşullarına bakılırsa değişmek kaydıyla) verilebilir.


Ölçme ve değerlendirme


Ölçme ve değerlendirme kesinlikle yapılmalıdır. Nerden başladık nereye geldik, hangi aşamadayız, nereye doğru hangi hızla ilerliyoruz? Bu soruların çoğunlukla denetim edilmesi gerekir. Genel kanaatlar önemlidir, evet, ama ölçüm gene de yapılmalı ve değişiklik takip edilmelidir.


Psikoterapinin sonlanması


Tabii bir süreç de olabilir, ekonomik bir nedenden de olabilir. Genel anlamda, geriye kalan danışan bir takım şeyleri kendi tecrübe etmek ister ve terapiyi bırakır. Çift terapisi ise taraflardan birisi bırakmak isteyebilir çünkü değişimi istemiyor olabilir. Bir kişini ruhsal sorunları kendisi için kazanç da getiriyordur bundan dolayı tedavi olmak istemeyebilir. Bir başkası tamamıyla farklılıklara uğramıştır ve geriye kalan psikoterapiye gelmesine gerek kalmamıştır. İlaç tedavisi psikoterapi ile bırakılmıştır ve psikoterapi görevini yapmıştır. Terapistin kendisi de terapiyi sonlandırabilir, mesela ev ödevi yapmayan bir danışanı geriye kalan başka bir psikoloğa yönlendirebilir. Maddi imkansızlıkların da çok etkili olduğu bilinmektedir.


Grup Psikoterapisigroup psychothrapys


Maddi imkansızlıkları aşmanın en iyi yolu, grup psikoterapileridir. Grup psikoterapileri dörtte bir oranında daha ucuzdur. Dahası, grup psikoterapilerinin bireysel terapiden daha pozitif yönde sonuçlar verdiğini gösteren araştırmaların sayısı küçümsenmeyecek kadar çoktur.


Dr. Murat Artıran, Klinik Psikolog, Ph.D.

Rasyonel Psikoloji





  • Psikoterapi Nedir? Psikoterapi Türleri


  • Psikoterapi İlişkisinde Temel İlkeler


  • Zatürre tedavisi için oksijen tedavisi uygun mudur?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Psikoterapi Tedavisi
Psikoterapi Tedavisi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikoterapi-tedavisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/psikoterapi-tedavisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content