Reçel nedir ve nasıl yapılır? reçelin ne gibi özellikleri vardır? reçel ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız Türlü meyvel...
Reçel nedir ve nasıl yapılır? reçelin ne gibi özellikleri vardır? reçel ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız
Türlü meyveleri suda kaynatıp, içine şeker de katarak yapılan tatlı yiyeceğe «reçel» denir. Her yaşta insan için kuvvetli bir besindir.
Reçel yapılacak yemiş, ayıklanıp temizlendikten sonra, büyük bir kabın içine konarak, üstüne ölçüye göre şeker konur, pıhtılaşmaması için de limon sıkılır. Kaba, ölçüye göre su doldurularak ateşte kaynatılır. Bu kaynatma sırasında bazı reçellerin üzerinde biriken köpükler bir kaşıkla alınır. Çok defa, şekerlenmemesi için, piştikten sonra da reçele limon sıkılır. Ayrıca, susuz yapılan reçeller olduğu gibi, suda önceden tutulmak, ya da haşlanmak suretiyle de yapılan reçeller de vardır.
Reçel, insanların çok eski çağlardan beri yapageldiği bir tatlı olduğu için, milletlere göre de türleri değişiktir.
Türkiye’de yapılan reçellerin başında kayısı, vişne, ayva, çilek, şeftali, erik, kavun, ahududu, dut, incir gibi meyvelerden yapılanlar gelir. Bunun dışında bazı bölgelerde, geri kalan daha başka meyvelerden, hatta salatalıkla kabaktan bile reçel yapılır.
YORUMLAR