Regl Nedir

Regl Nedir ? (Özet) : Hamile olmayan hanımlarda, erişkinlik çağından menopoza kadar ayda bir rahimden gelen kan. Tane, tane kanaması. Regl ...

Regl Nedir ? (Özet) :
Hamile olmayan hanımlarda, erişkinlik çağından menopoza kadar ayda bir rahimden gelen kan. Tane, tane kanaması.

Regl Nedir ? (Detay) :
Regl nedir, halk içinde tane, aybaşı, renklenme, benzer biçimde bir çok adı olan, kadının ayda bir vajinasından gelen kan ve kadının doğasında olan her ay gerçekleşen bir kadınsal durumdur.

Regl olmak (tane kanaması, ay hali, aybaşı) hanım yaşamının mühim bir parçasıdır. Genç kızlığa adım atılan dönemde kimi zaman şok tesiri yaratabilen ilk tane kanaması kısa bir süre sonrasında kadının her ay tertipli görmeye alışmış olduğu ve düzensizleşmesi durumunda endişeye kapıldığı bir olgu haline gelir. Tane düzensizlikleri hanımefendilerin sık yaşadıkları sıhhat sorunlarındandır ve her bilgili kadının bu düzensizliklerin sebepleri hakkında genel bilgilere haiz olması gerekir.

Düzgüsel bir tane düzeni olan hanım 26-35 günlük aralıklarla (bu aralığın başlangıcını ve bitişini bir âdetin ilk günüyle öteki âdetin ilk günü belirler) kanama görür ve bu kanama 3-7 gün içinde devam eder. İlk günlerde nispeten daha çok olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter. Tüm bu tane periyodu süresince hanım ortalama olarak 60 ml. kan kaybeder. Bazı hanımlarda ek olarak tam iki âdetin ortasına denk gelen dönemde birkaç damla devam eden lekelenme tarzında kanama olabilir. Ovulasyon (yumurtlama) esnasında oluşan bu kanama her ay yine eder ve düzgüsel dışı bir durum olarak kabul edilmez.

Yukarıda anlatılan düzenden her sapma tane düzensizliği olarak tanımlanır. Her tane düzensizliği tipinin kendine özgü sebepleri ve tedavi şekilleri olduğundan tanı koyma aşamasında kadının düzensizliği iyi tanım edebilmesi çok önemlidir.

Hanımefendiler niçin tane kanaması görürler?

İki tane kanamasının ilk günleri içinde kalan ve menstruasyon siklusu isminde olan döngünün amacı uterusu (dölyatağını) gebeliğe hazırlamaktır. Bu döngünün tertipli olarak işlemesine hem fizyolojik hem de ruhsal süreçler katkıda bulunur: Her âdetin ilk gününde beyinde bulunan hipofiz adlı salgı bezinden salgılanan bir hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinin içinde bir oosit (yumurta) hücresi olgunlaşmaya ve östrojen hormonu üretmeye adım atar. Bu hormon uterus iç tabakasının kalınlaşmasından ve gebelik için ön hazırlıkların tamamlanmasından mesuldür. 14 gün devam eden bu kalınlaşma döneminde yumurta hücresi çevresinde sıvı birikimi olur ve yumurtalık yüzeyinde ortalama 18-20 mm. çapında içi sıvı dolu olan ve folikül isminde olan yapı ortaya çıkar. Bu vakalar esnasında hipofizden salgılanan öteki bir hormonun kanda seviyesi belli bir aşamaya yükseldiğinde bu gelişen folikül çatlar ve içindeki olgunlaşmış yumurta hücresi özgür kalır. Bu hücre fallop tüpü içine girerek burada ilerlemeye adım atar. Fallop tüpü içinde oosit bir sperm hücresiyle karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse gebelik adım atar.

Yumurtlama gerçekleştikten derhal sonrasında kanda östrojen hormonuna ek olarak progesteron hormonu da yükselmeye adım atar. Bu hormon uterus iç tabakasını döllenen yumurtanın yerleşmesi ve gebeliğin devam etmesi için uygun hale getirir ve bir anlamda östrojen hormonunun burada yapmış olduğu ön hazırlıkları tamamlar. Gebelik oluşmazsa kanda hormon seviyelerinin düşmesiyle belli bir süre sonrasında endometrium tabakası dökülmeye adım atar. Bu dökülme kanamayla beraber olur. Tane kanaması isminde olan bu kanamayla beraber endometrium yeni siklustaki olası bir gebelik için yine hazırlanmaya adım atar ve yukarıdaki döngü en başa döner.

Buluğluk dönemine girmiş her kız çocuğunun naturel olarak tane olması gerekmektedir. kimi hanımda çok şiddetli sancılarla geçen tane periyodu, kabusa çevirir yaşamı.Ender de olsa bazı hanımlarda bu mevzuda çok şanslıdır, tane dönemlerinde asla ağrı çekmez ve çok hafifçe geçirir. Tane günleri düzgüsel olarak 5 gün ve yedi gün arası değişmektedir, tane günleri de kişiye göre değişiklik gösterir.



YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Regl Nedir
Regl Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/regl-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/regl-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content