Sıcak su tesisatı getirme işlemi nedir, nasıl yapılır? MERKEZİ SICAK SU VE SİRKüLASYON TESİSATI Büyük ve yaygın tesislerde sıcak ...
Sıcak su tesisatı getirme işlemi nedir, nasıl yapılır?
MERKEZİ SICAK SU VE SİRKüLASYON TESİSATI
Büyük ve yaygın tesislerde sıcak suyun belirgin bir sürede tüketim miktarının belirlenmesi ve buna bağlı olarak da sıcak su gidiş ve sirkülasyon boru çaplarının belirlenmesi, işletmenin sağlığı bakımından çok önemlidir. Bu tespitler bir tek hesaplarla değildir türlü istatistiksel bilgi ve araştırmalara dayanılarak ve değişik ülke insanlarının yaşam seviyesine de bağlı olarak yapılmıştır.
Cetvel - 1' de sıcak su tüketim bölgeleri ve günlük tüketim miktarları ile bu tür şeyler yardımıyla saatlik tüketimin hesaplanması gösterilmiştir. Tüm insanoğlu aynı anda sıcak su kullanmayacak bu sebeple tüm cihazlar aynı anda çalışmayacaklarından toplam sıcak su tüketim hesabında bir diversite faktörü kullanılacaktır. Bu faktörler için cetvel - 2 düzenlemiştir.
1) Konut, otel ve hastanelerde su sarfiyatı:
Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw
1 - Banyolu evler, apartmanlar90...120Lt/şahıs
2 - Duşlu evler, apartmanlar50...70Lt/şahıs
3 - Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)40...60Lt/şahıs
4 - Otel mutfağı, misafirhane, yiyecek salonu vs.40...50Lt/yer
5 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (genel banyo ve duşlu)120...140Lt/yatak
6 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (tüm odalar banyolu)120...140Lt/yatak
7 - Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, balçık banyolu)200...250Lt/yatak
8 - Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller80...180Lt/yatak
Daha mütevazi bütçeli yerlerde benzer binalarda bu sarfiyatlar alt taraftaki şeklinde alınabilir:
Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw)
1 - Banyolu evler, apartmanlar35...50Lt/şahıs
2 - Duşlu evler, apartmanlar20...30Lt/şahıs
3 - Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)15...25Lt/şahıs
4 - Otel mutfağı, misafirhane, yiyecek salonu vs.15...20Lt/yer
5 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (genel banyo ve duşlu)50...60Lt/yatak
6 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (tüm odalar banyolu)65...75Lt/yatak
7 - Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, balçık banyolu)850...110Lt/yatak
8 - Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller35...75Lt/yatak
Bu değerler yardımıyla saatlik sıcak su ve saatlik ısı ihtiyacı:
Q= ( A . N. Mw (t2 - t1)) / 24 kcal / h
A: Kullanımdaki düzensizlik sebebiyle konan unsur ( 1,5 ...4,5 )
N: Kullanıcı şahıs sayısı
Mw: Şahıs başına düşen günlük su sarfiyatı
I( f i ): A / 24 denirse
Saatlik sıcak su sarfiyatı: Mh= I. N. Mw Lt/h
Saatlik ısı ihtiyacı : Qh= Mh. ( t2 - t1 ) olarak bulunmaktadır.
t2: Boylerden çıkan su sıcaklığı ( genel anlamda 60C alınır )
t1: Soğuk su sıcaklığı ( iklimine bağlı olarak değişse de genel anlamda 10C alınır )
Mw: Değerleri yukarıdaki çizelgeden alınabilir.
I ( f i ): Diversite faktörü ( bu değerler alt taraftaki çizelgeden alınabilir. )
Sıcak su tüketim yerlerine ve insan sayısına bağlı olarak diversite faktörleri alttadır:
Meskenlerde I değerleri:
10152030406080100150200300500700800100020000,730,6 40,570,50,450,390,360,330,30,280,270,250,240,230,2 260,215Şahıs
I:
Hastanelerde I değerleri
3040506080100150200250300400500800100020000,3250,3 10,2850,2750,250,240,230,20,180,1750,170,160,150,1 50,15Yatak:
I:
Otellerde I değerleri:
3040506080100150200250300400500800100020000,530,51 0,4750,460,4250,410,370,350,330,3250,310,30,290,28 0,28Alan kişi:
I:
Örnek: 500 yataklı konforlu bir otelde saatte 60C' lik su tüketimi ve bundan ötürü lüzumlu ısı ihtiyacı:
Yukarıdaki değerler yardımıyla I= 0,3, N= 500, Mw= 150 seçilerek:
Mh= I. N. Mw= 0,3. 500. 150= 22500 Lt / h, 60C ve bu şekilde de
Qh=Mh . ( t2 - t1 )= 22500 . ( 60 - 10 )= 1125000 kcal / h bulunmaktadır.
Bundan sonrasında boyler ve kazan seçimine geçilebilir. Saatlik sıcak su tüketimi ve buna ait ısı ihtiyacı yardımıyla alt taraftaki şeklinde boyler ve kazanın ısıl kapasite hesabına geçilebilir. Önceki mesela devamı burada gösterilmiştir.
Boyler Seçimi:
Depolu boyler seçimi halinde azami sıcak su tüketim süresi 1,5 saat ve boyler ısıtma süresi de 1,5 saat alınması halinde boyler ısıl kapasitesi:
Qb= Qh / 1,5 kcal / h
Qb=1125000 / 1,5= 750000 kcal / h olmalıdır.
Eşanjör tipi boyler ısıl kapasitesi:
Qb=1125000 kcal / h olmalıdır.
Bu ısıların sağlanması için kazana ulaşacak ısı ise, boru kayıpları sebebiyle % 10 daha çok olmalıdır:
Qk= 1,1 . Qh / 1, kcal / h
Qk= 1,1 . 750000=825000 kcal / h,
Eşanjör tipi boyler için Qk = 1,1 . 1125000=1237500 kcal / h alınmalıdır.
Kaynak: İü TBMYO İklimlendirme Soğutma Programı
Sebep: Başlık.
Dayanışma ile ilgili yazı var mı?
10 Kasım ile ilgili yazı ve şiir var mı?
Konya ile ilgili yazı ve şiir var mı?
SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİ Örnek bir (90/70 ° C) sıcak sulu ısıtma sistemi ısıtma merkezi projesi Biçim 1 dedir Bu sıcak su ısıtma sistemi genel olarak sıcak su kazanı, su taşıyıcı borular, ısıtıcı elemanlar, sirkülasyon pompası, genleşme kabı, otomatik denetim cihazlan ve türlü donatım ve ara parçalarından oluşur. Isıtıcı akışkan olarak sıcaklığı 110 ° C değerinin altında bulunan sıcak su kullanılır. Sıcak su sistemlerinin büyük çoğunluğu atmosfere açıkür ve su sıcaklığı 90 ° C kıymetini aşmaz. Sıcak su kazanında üretilen sıcak su borularla ısıtılacak hacimlere yerleştirilmiş radyatör, konvektör, sıcak hava apareyi şeklinde ısıtıcı elemanlara göç eder. Burada soğuyarak ısısını oda hacmine bırakan sıcak su, kn^na geri döner. Suyun dolaşımı eski sistemlerde tabii olarak yeni sistemlerde ise daha ekonomik ve konforlu olduğundan sirkülasyon pompalan ile sağlanır. Sirkülasyon pompalan girişe monte edilir. Biçim 2 deki şeklinde. Sistemde mevcut suyun ısınması esnasında artan hacim, genleşme kabı ismi verilen bir depoda toplanır. Çağdaş sistemlerde ise dış havada sıcaklığına nazaran çalışan Ecomatik panelli sistemler kullanılır. Su sıcaklığı 90/70 ° C yerine 70/55 ° C seçilerek az ısı ısıtma konforu sağlanır. Aynca radyatörlerde termostatik vana kullanılır. Sıcak sulu sistemler türlü kriterlere nazaran alt taraftaki sınıflara ayrılır. - — . — a) Dolaşım şekline nazaran; tabii dolaşım, pompalı dolaşım. b) Uygulama büyüklüğü bakımından; kat kaloriferi, merkezi blok ısıtması, bölgesel ısıtma. c) Genleşme kabına nazaran; açık ya da kapalı genleşme kabı. d) Boru tesisatına nazaran; tek borulu, çift borulu. e) Dağıtım ve toplama şekline nazaran; alttan dağıtma ve toplama, üstten dağıtma ve toplama, üstten dağıtma alttan toplama. Tabii dolaşımlı sıcak su sistemlerinde su gravite yardımıyla dolaşır. Karanda ısınan su hafifler ve sistemin üst kısımlarına çıkar. Burada radyatörlede soğuyup ağırlaşarak yine geri kazana döner. Dolaşım hızı geliş ve dönüşteki su sıcakhklan arasındaki farka bağlıdır. Tazyik farklan ufak olduğundan, büyük boru çaplan gerektirir. Çoğu zaman çift borulu yapılır. Tabii dolaşımlı sistemler şimdiki uygulamada yerini tamamen pompalı sistemlere bırakrruştır. Çift borulu sistemler içinde ise; sürtünme kayıplarının daha dengeli dağıldığı üstten dağıtma alttan toplama sistemi tabii dolaşım için en uygundur. Örnek bir (90/70 ° C) sıcak sulu ısıtma sistemi ısıtma merkezi projesi Biçim 1 dedir Bu sıcak su ısıtma sistemi genel olarak sıcak su kazanı, su taşıyıcı borular, ısıtıcı elemanlar, sirkülasyon pompası, genleşme kabı, otomatik denetim cihazlan ve türlü donatım ve ara parçalarından oluşur. Isıtıcı akışkan olarak sıcaklığı 110 ° C değerinin altında bulunan sıcak su kullanılır. Sıcak su sistemlerinin büyük çoğunluğu atmosfere açıkür ve su sıcaklığı 90 ° C kıymetini aşmaz. Sıcak su kazanında üretilen sıcak su borularla ısıtılacak hacimlere yerleştirilmiş radyatör, konvektör, sıcak hava apareyi şeklinde ısıtıcı elemanlara göç eder. Burada soğuyarak ısısını oda hacmine bırakan sıcak su, kn^na geri döner. Suyun dolaşımı eski sistemlerde tabii olarak yeni sistemlerde ise daha ekonomik ve konforlu olduğundan sirkülasyon pompalan ile sağlanır. Sirkülasyon pompalan girişe monte edilir. Biçim 2 deki şeklinde. Sistemde mevcut suyun ısınması esnasında artan hacim, genleşme kabı ismi verilen bir depoda toplanır. Çağdaş sistemlerde ise dış havada sıcaklığına nazaran çalışan Ecomatik panelli sistemler kullanılır. Su sıcaklığı 90/70 ° C yerine 70/55 ° C seçilerek az ısı ısıtma konforu sağlanır. Aynca radyatörlerde termostatik vana kullanılır. Sıcak sulu sistemler türlü kriterlere nazaran alt taraftaki sınıflara ayrılır. - — . — a) Dolaşım şekline nazaran; tabii dolaşım, pompalı dolaşım. b) Uygulama büyüklüğü bakımından; kat kaloriferi, merkezi blok ısıtması, bölgesel ısıtma. c) Genleşme kabına nazaran; açık ya da kapalı genleşme kabı. d) Boru tesisatına nazaran; tek borulu, çift borulu. e) Dağıtım ve toplama şekline nazaran; alttan dağıtma ve toplama, üstten dağıtma ve toplama şeklindedir
Bu ileti 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Büyük ve yaygın tesislerde sıcak suyun belirgin bir sürede tüketim miktarının belirlenmesi ve buna bağlı olarak da sıcak su gidiş ve sirkülasyon boru çaplarının belirlenmesi, işletmenin sağlığı bakımından çok önemlidir. Bu tespitler bir tek hesaplarla değildir türlü istatistiksel bilgi ve araştırmalara dayanılarak ve değişik ülke insanlarının yaşam seviyesine de bağlı olarak yapılmıştır.
Cetvel - 1' de sıcak su tüketim bölgeleri ve günlük tüketim miktarları ile bu tür şeyler yardımıyla saatlik tüketimin hesaplanması gösterilmiştir. Tüm insanoğlu aynı anda sıcak su kullanmayacak bu sebeple tüm cihazlar aynı anda çalışmayacaklarından toplam sıcak su tüketim hesabında bir diversite faktörü kullanılacaktır. Bu faktörler için cetvel - 2 düzenlemiştir.
1) Konut, otel ve hastanelerde su sarfiyatı:
Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw
1 - Banyolu evler, apartmanlar90...120Lt/şahıs
2 - Duşlu evler, apartmanlar50...70Lt/şahıs
3 - Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)40...60Lt/şahıs
4 - Otel mutfağı, misafirhane, yiyecek salonu vs.40...50Lt/yer
5 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (genel banyo ve duşlu)120...140Lt/yatak
6 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (tüm odalar banyolu)120...140Lt/yatak
7 - Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, balçık banyolu)200...250Lt/yatak
8 - Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller80...180Lt/yatak
Daha mütevazi bütçeli yerlerde benzer binalarda bu sarfiyatlar alt taraftaki şeklinde alınabilir:
Sıcak su tüketim yeri (yüksek konfor seviyesi)60C sıcaklıkta günlük tüketim(Mw)
1 - Banyolu evler, apartmanlar35...50Lt/şahıs
2 - Duşlu evler, apartmanlar20...30Lt/şahıs
3 - Yurtlar, yatılı okullar (yemekhane ve çamaşırhaneli)15...25Lt/şahıs
4 - Otel mutfağı, misafirhane, yiyecek salonu vs.15...20Lt/yer
5 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (genel banyo ve duşlu)50...60Lt/yatak
6 - Sanatoryum, dinlence bölgeleri (tüm odalar banyolu)65...75Lt/yatak
7 - Hastane ve sanatoryumlar (kaplıca sulu, balçık banyolu)850...110Lt/yatak
8 - Tüm odalarında banyo ve duş olan oteller35...75Lt/yatak
Bu değerler yardımıyla saatlik sıcak su ve saatlik ısı ihtiyacı:
Q= ( A . N. Mw (t2 - t1)) / 24 kcal / h
A: Kullanımdaki düzensizlik sebebiyle konan unsur ( 1,5 ...4,5 )
N: Kullanıcı şahıs sayısı
Mw: Şahıs başına düşen günlük su sarfiyatı
I( f i ): A / 24 denirse
Saatlik sıcak su sarfiyatı: Mh= I. N. Mw Lt/h
Saatlik ısı ihtiyacı : Qh= Mh. ( t2 - t1 ) olarak bulunmaktadır.
t2: Boylerden çıkan su sıcaklığı ( genel anlamda 60C alınır )
t1: Soğuk su sıcaklığı ( iklimine bağlı olarak değişse de genel anlamda 10C alınır )
Mw: Değerleri yukarıdaki çizelgeden alınabilir.
I ( f i ): Diversite faktörü ( bu değerler alt taraftaki çizelgeden alınabilir. )
Sıcak su tüketim yerlerine ve insan sayısına bağlı olarak diversite faktörleri alttadır:
Meskenlerde I değerleri:
10152030406080100150200300500700800100020000,730,6 40,570,50,450,390,360,330,30,280,270,250,240,230,2 260,215Şahıs
I:
Hastanelerde I değerleri
3040506080100150200250300400500800100020000,3250,3 10,2850,2750,250,240,230,20,180,1750,170,160,150,1 50,15Yatak:
I:
Otellerde I değerleri:
3040506080100150200250300400500800100020000,530,51 0,4750,460,4250,410,370,350,330,3250,310,30,290,28 0,28Alan kişi:
I:
Örnek: 500 yataklı konforlu bir otelde saatte 60C' lik su tüketimi ve bundan ötürü lüzumlu ısı ihtiyacı:
Yukarıdaki değerler yardımıyla I= 0,3, N= 500, Mw= 150 seçilerek:
Mh= I. N. Mw= 0,3. 500. 150= 22500 Lt / h, 60C ve bu şekilde de
Qh=Mh . ( t2 - t1 )= 22500 . ( 60 - 10 )= 1125000 kcal / h bulunmaktadır.
Bundan sonrasında boyler ve kazan seçimine geçilebilir. Saatlik sıcak su tüketimi ve buna ait ısı ihtiyacı yardımıyla alt taraftaki şeklinde boyler ve kazanın ısıl kapasite hesabına geçilebilir. Önceki mesela devamı burada gösterilmiştir.
Boyler Seçimi:
Depolu boyler seçimi halinde azami sıcak su tüketim süresi 1,5 saat ve boyler ısıtma süresi de 1,5 saat alınması halinde boyler ısıl kapasitesi:
Qb= Qh / 1,5 kcal / h
Qb=1125000 / 1,5= 750000 kcal / h olmalıdır.
Eşanjör tipi boyler ısıl kapasitesi:
Qb=1125000 kcal / h olmalıdır.
Bu ısıların sağlanması için kazana ulaşacak ısı ise, boru kayıpları sebebiyle % 10 daha çok olmalıdır:
Qk= 1,1 . Qh / 1, kcal / h
Qk= 1,1 . 750000=825000 kcal / h,
Eşanjör tipi boyler için Qk = 1,1 . 1125000=1237500 kcal / h alınmalıdır.
Kaynak: İü TBMYO İklimlendirme Soğutma Programı
Sebep: Msj düzeni.
Dayanışma ile ilgili yazı var mı?
10 Kasım ile ilgili yazı ve şiir var mı?
Konya ile ilgili yazı ve şiir var mı?
YORUMLAR