Seferberlik Nedir

seferberlik devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak suretiyle savaşın gereksinimlerini karşılayacak şekilde hazırlanması, ...

seferberlik

devletin tüm güç ve kaynaklarının, başta askeri güç olmak suretiyle savaşın gereksinimlerini karşılayacak şekilde hazırlanması, toplanması, tertiplenmesi ve kullanılmasına ilişkin tüm faaliyetlerin uygulanmış olduğu, hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen ya da tamamen sınırlandırıldığı hâldir. (2941 sayılı seferberlik cenk hali kanunu md.:3)


türkiye cumhuriyeti devleti'nin temel gayesi ve görevleri; türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refahı,refah ve mutluluğunu sağlamaktır. (anayasa-md.:5)


bu maksatla, msb.lığınca; personel, araç, mal ve hizmet kaynakları hakkında silahlı kuvvetler için lüzumlu bilgiler sağlanır ve ihtiyaçların yerinde , zamanında , kafi ve devamlı olarak karşılanması için lüzumlu görülen tedbirler alınır.



cezai hükümler: 2941 sayılı seferberlik ve cenk hali kanunu hükümleri gereğince alınacak kararlara ve tedbirlere aykırı hareket edenlere bu kanunun 18. maddesinde belirtilen cezai hükümler (altı aydan iki yıla kadar hapis ve para cezası) uygulanır.

sulh zamanı: cenk hâlinin kaldırılmasından yeni bir cenk hâli ilanına kadar geçen zamandır.

cenk hâli: cenk ilânına karar verilmesinden bu hâlin kaldırıldığının ilân edilmesine kadar devam eden süre içinde hak ve hürriyetlerin kanunlarla kısmen ya da tamamen sınırlandırıldığı durumdur.

seferberlik hâli: seferberlik uygulamasının başladığı gün ve saatten, kaldırıldığı güne kadar devam eden durumdur.

seferberliğin ilânı: savaşı gerektirecek bir durumun kafa göstermesi, ayaklanma olması, vatan ya da cumhuriyete karşı güçlü ve eylemli bir kalkışmanın ya da ülkenin ve milletin bölünmezliğini işten ve dıştan tehlikeye düşüren davranışların ortaya çıkması hallerinde, cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan bakanlar kurulu, millî güvenlik kurulunun da görüşünü aldıktan sonrasında genel ya da kısmî seferberlik ilânına karar verir.

personel seferberliği: türk silahlı kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak ve cenk süresince istenilen seviyeyi muhafaza etmek suretiyle barışta meydana getirilen hazırlıkların olağan üstü bir durumda uygulanmasıdır.

erteleme : seferberlik ve cenk hallerinde türk silahlı kuvvetlerini destekleyen millî harp enerjisini ve genel yaşamı negatif yönde etkilememesi amacıyla kamu ve hususi kurum ve kurumlarının çalışmalarını aksatmadan sürdürmesi için, bu yerlerde çalışan bir takım personelin tabanca altına alınmasının ya da lojistik yükümlülük uygulanmasının geçici olarak geri bırakılmasıdır.

lojistik seferberlik: silahlı kuvvetlerin gereksinim duyacağı ikmal maddeleri ile tesisi bakım ve hizmetlerin hangilerinin barışta hangilerinin seferberlik ve cenk hallerinde temin edileceğinin planlanması.

araç seferberliği: seferberlik ve cenk hâline ilişkin olarak her türlü kara, deniz, suyolu ve hava araçları ile hususi taşıma firmalarının tespiti, tahsisi, planlarının yapılması ve bu hallerde uygulamaya konulması ile tatbikatlarda denenmesi halinin tümüdür.

mal ve hizmet seferberliği: seferberlik ve cenk hâline ilişkin olarak mal ve hizmet ihtiyaçlarının tespiti, kaynakların tespiti ve tahsisi, protokollerin düzenlenmesi, planlamaların yapılması, ve bu hallerde uygulamaya konulması ile plan mevzusu hususların tatbikatlarda denenmesi faaliyetinin tümüdür.


endüstri seferberliği: türk silahlı kuvvetleri'nin seferberlik ve cenk halinde gereksinim duyacağı her türlü harp endüstri ürünü olan tabanca, cephane, araç, gereç, teçhizat araç-gereç ve yedek parçaları ile bunların kullanılmasına ait hizmetlerin ulusal endüstri kaynak ve üretimleriyle karşılanması için lüzumlu hazırlıkların barıştan itibaren yapılmasına ilişkin esaslar ve usulleri düzenlemektir.


sefer vazife emri (sge): sefer görevi verilen yedek personelin seferberlik ve cenk halinde nereye gideceğini, ne kadar süre içinde birliğine katılacağını ve katılacağı birliğin kapalı ismini bildiren ve kendilerine barışta verilen bir belgedir. yedek personele; derslik, aşama, branş ve uzmanlık kod numarası esas alınarak muvazzaflık döneminde yetiştirildiği görevlere uygun sefer görevi verilir.

araç: motorlu, motorsuz ve hususi amaçlı taşıtlar ile iş makineleri, lastik tekerlekli traktörler ve her tür kara, deniz su yolu ve hava ulaştırma taşıtlarıdır.


araç sefer vazife emri (sge): kara, deniz ve hava trafiğine dahil motorlu bir araç ya da devingen makinenin seferberlik halinde alacağı görevi ve yerini gösteren araca ait belgedir. bu belgeden doğan mesuliyet ve mükellefiyet, aracı son elinde bulunduran araç sahibine aittir.

tahsis: bakanlıkların kurum ve kontrolünde bulunan kuruluşlara ait her tür araç, mal ve hizmetin türk silahlı kuvvetlerinin (tsk.) seferberlik ve cenk hali gereksinimlerini karşılamak amacıyla istenilen yer ve zamanda tsk.nin emrine verilmesidir.

mal: bir kimsenin ya da kuruluşun mülkiyeti altında bulunan, menkul ya da gayrimenkul varlıkların bütünüdür.

hizmet : ihtiyaçların karşılanması için belli başlı bir süre içinde ve bir emek neticesinde meydana gelen üretim, bakım, ulaştırma, inşaat, tanzim etme, tertipleme, kullanılmaya hazır hale getirme, bir görevi sevk ve yönetme ve benzeri faaliyetler neticesinde elde edilmiş belli başlı bir tesir ya da sonuçtur.

kaynak : kamu ya da hususi kurum ve kuruluşlarla gerçek kişilere ait tesisler, araçlar, insan gücü ve bu tür durumlar tarafınca üretilen her türlü mal ve hizmetlerdir.

ikmal : bir komutanlığın donatımı, bakım ve harekatı için gereksinim duyulan maddelerin, istenilen kalite ve nicelikte, istenen yerde hazır bulundurulması amacıyla ihtiyaçların tespiti, tedariki, depolanması, dağıtım, depodayken bakım ve kurtarılması ile hek’e ayrılması işlemidir.

protokol : iki ya da daha çok kamu kuruluşunun,seferberlik ve cenk hali hazırlık ve uygulamasında karşılıklı olarak yerine getirmeyi kabul ettikleri işlemlerle ilgili belgedir.

sözleşme : bir kamu kurum ya da kuruluşuyla gerçek ya da tüzel kişilerin seferberlik ve cenk hali hazırlık ve uygulamasında karşılıklı olarak yerine getirmeyi kabul ettikleri her türlü işlemleri gösteren belgedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Seferberlik Nedir
Seferberlik Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/seferberlik-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/seferberlik-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content