Şerit Metre Nedir?

Şerit Metre Gösterim: 44 Boyut: 3.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> bildiğimiz anlamıyla "metre&qu...

Şerit Metre


Ad: şerit metre.jpgGösterim: 44
Boyut: 3.1 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



bildiğimiz anlamıyla "metre" birimi üstünden ölçüm yapabilen bir ölçüm mekanizmasının şerit şeklinde sarılması suretiyle taşınabilir ve kolay kullanılabilir hale gelmesini elde eden oldukça ergonomik ve kullanımı kolay bir araçtır. Şerit metreler ile 3-5-10 hatta daha uzun meafeleri yalnızca birkaç santimlik ebatlarda muhafaza edilen ufak bir ekipman ile ölçebilirsiniz. Otomatikman geri sarma mekanizması ve tek elle kullanılabilir olması benzer biçimde olağanüstü özellikleri içinde barındıran şerit metreler oldukça geniş bir segmentte ve çok sayıda meslekte kullanılmaktadır.





Şerit Metre'nin Zamanı
Metre ölçü biriminin icadı çok eskilere dayanır. Köklü bir ölçek olan metre birimi (metraj) tarih süresince durağan(durgun) alanlar üstünde kullanılmıştır. Zaman içinde ekipman üretiminin kolaylaşması ile tahta ve metaller ile kullanılabilir hale ulaştıktan sonra nihayet 2 çağ kadar ilkin taşınabilir hale gelmiştir. Ilkin düz çubuklar halinde kullanılan metreler, şerit metre haline gelene kadar geçirdiği evrim sürecinde bazı gelişmeler yaşamıştır.


19. Yüzyılın sonlarına doğru ahşabın katlanarak küçültülmesi yöntemiyle katlanır ahşap metre buluş edilmişti. Bu katlanır ahşap metreler çok tuttu ve neredeyse tüm inşaat ustaları tarafınca olmazsa olmaz hale geldi. Vakit ilerledikçe ve sanayi devrimi tüm dünyaya yayılmaya başladıkça metalin daha ince formlarda üretilebilmesi mümkün hale geldi. Esnek metallerin boyanarak ve yuvarlanarak kullanılabileceği fikri 20. yüzyılın başlarında düşünüldü. Önceleri sapı ve makarası olan ve kumaştan meydana getirilen şerit metreler, daha azca hata icra eden (esnemeyen) ve daha kullanışlı hale gelmiş olarak ince metalden kullanılabilir hale getirildi. 1950'lere doğru ise bu mekanizma sapı ve makarası küçültülerek cepe sığar hale eldi ve günümüzde kullandığımız şerit metreler ortaya çıktı.

Şerit Metrelerin Kullanıldığı Temel Sektörler

Şerit metreler bir çok sektörde kullanılmaktadır. Sadece bazı sektörler şerit metreyi eğer olmazsa olmaz bir ekipman olarak yanlarında bulundururlar. Şerit Metreleri en fazlaca kullanan sektörler şunlardır;
  • Elektrikçiler
  • Marangozlar
  • Mühendislik Dalları
  • Demirciler
  • Montajcılar
  • Haritacılar
BAKINIZ







  • Metre ve kilogramın tarihçesi nedir?


  • Kırık metre nedir?


  • Şerit Nedir?



Şerit metre:

Uzunluk, mesafe ölçmek için kullanılan, sarılmaya uygun maddelerden (plastik, şerit, kumaş) yapılmış ölçüm aracıdır.

Mimarlıkta, dekorasyonda, mühendislikte, terzilikte, imalatta, kapı, pencere, mobilya vb. ölçüm gerektiren her yerde kullanılır.





Şerit Metre

İsim

Bezden ya da çelikten yapılmış, sarılmaya uygun metre.


Osmanlıca; şerit metre

Mimaride, yapıcılıkta ve içdonatımda kullanılan, 10-20 m. uzunluğunda, sağlam bezden yapılmış ve bir kutuya konulmuş ölçü aracı.

Tekstil sektöründe, terziler, marangozlar, tabutçular, inşaat mühendisleri, mimarlar, sıhhi tesisatçılar, teknik ressamlar, inşaat ustaları, kumaş satan esnaflar tarafınca kullanılır.


Şerit Metre

İngilizce; tape measure









Uzunluk ölçü birimine metre denir. Metre, ek olarak mm, santimetre, m birimlerini ölçmeye yarayan ölçüm aletinin ismidir. Şerit metre olarakta adlandırılmaktadır. üstünde 1mm'lik eşit aralıklarla 5 tane çizginin birleşmesiyle ½ santimetre, 2 tane ½ santimetre'nin birleşmesiyle 1 santimetre, 100 tane 1cm'nin birleşmesiyle 1 metreyi gösteren çizgiler bulunur. Genel olarak piyasada standart olarak 3m ve 5m ‘lik metreler bulunur. Yapılacak ölçümün uzunluğuna gore daha büyükleri de mevcuttur (10 metre benzer biçimde)

Metre iyi mi kullanılır?


Metre bir şerit üstünde rakamların yerleştirilmesiyle oluşmuş bir ölçüm cihazıdır. Plastik, sac şerit ve kumaştan yapım edilebilir. “0†dan başlayarak ölçüm yapılacak uzunluğa gore değişik ölçülerde olabilir. Mesela bir masanın boyunu ölçmek istiyorsak metrenin “0†yazan uç kısmını masanın bir kenarına sabitleriz. Öteki kenarına kadar metrenin şeritini uzatırız. Şeritin masanın öteki kenarına gelen ölçüsü bizlere boy uzunluğunu vermektedir.


Metre nerede ise birçok sektörde kullanılmaktadır. Atölyelerde, marangozlarda, inşaat işlerinde büyük ve ufak çaplı bir çok işletmelerde…





  • Metre ve kilogramın tarihçesi nedir?


  • Kırık metre nedir?


  • Şerit Nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şerit Metre Nedir?
Şerit Metre Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/63344d1491485415-serit-metre-nedir-serit-metre.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/serit-metre-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/serit-metre-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content