Şerit Nedir?

ŞERİT a. (ar. şerif). 1. Süs olarak kullanılşsı, dar ye uzun kumaş, deri, kâr- parçası: ipek şeritlerle süslenmiş t ise. Çocuklar, ...

ŞERİT a. (ar. şerif).

1. Süs olarak kullanılşsı, dar ye uzun kumaş, deri, kâr- parçası: ipek şeritlerle süslenmiş t ise. Çocuklar, odalarını süslemek iı )ıtlardan şeritler kesiyorlardı.

2. E bükülgen bir maddenin dar, ince, uz rçası: Daktilo şeridi. Plastik şerit.




3. lu süresince uzanan ve bir şerit gt nünde olan her şey (çoğu zaman bir tart anla): Kıyı şeridi.

4. Şerit metre, bezden yapılmış, sarılmaya elverişli metre.


—Anat. ve Nöroanat. Biçimlerinden dolayı bazı organlara ya da organ bölümlerine verilen ad. || Görme şeritleri, görsel çaprazın arka köşelerinden çıkıp yan dizsi cisme doğru giden ve sinir liflerinden oluşan beyaz kordonlar. || Kalça-tarak şeridi, kalça kemerinden ilye kemiğine uzanan ve kalça halkasını dıştan sınırlandıran lifsi kalınlaşma. || Kalınbağırsak şeritleri, kalınbağırsağın süresince uzanan, bir santimetre genişlikte, uzunlamasına kas kalınlaşmaları. || Yarı-dairesel şerit, görme alanı-striatum oluğundan geçerek bölme çekirdeklerini beyin bademciğine ve denizatı çengeline birleştiren beyaz lif demeti.


—Asalbil. TENYA'nın eşanlamlısı.


—Bilş. ve İletiş. Delikli şerit, üstüne veri ya da mesajları gösteren işaret elemanları dizilerinin delikler halinde kaydedildiği kâğıt ya da plastik şerit. (Bir şeridin delikleri, şeride, sonrasında değişik bilişim ve delgi makineleri tarafınca okunabilecek bilgilerin kati bir halde kaydedilmesini sağlar.) [Bk. ansikl. böl.)


—Bür. ger. Yazı makinelerinde, fişli hesap makinelerinde yazar kasalarda kullanılan, yağlı mürekkebe batırılmış karbon kâğıdından ya da kumaştan (ipek, naylon, pamuklu) yapılmış ince bant. (Baskı düzeneğiyle kâğıt arasına takılan bu bant her vuruşta otomatikman bir ölçü yer değiştirir.)


—Cerr. ve Eczc. Vücudun bazı kısımlarını sarmaya yarayan kumaş parçası. (Bk. ansikl. böl.)


—Denizbil. Kum şeridi, birçok hektometre ya da kilometre süresince uzanan, durağan(durgun) aralıklı, azca kalınca (1 m), dar (5-10 m) tortul kuşağı. (Kum şeritlerine bilhassa kıta platformunda sık rastlanır. Ek olarak bazı katı şevlerindeki [ABD'nin Atlas okyanusu kenarı, Cadiz körfezi] kumlarda ve çamurlarda dip akıntılarının biçimlendirdiği şeritler de bulunur. Şeritler, ters yönde dönen, düşey ve paralel burgaçların birbi- riyle karşılaşmış olduğu bölgeler süresince uzanır.)


—Dokubil. Kas şeridi, çizgili kas lifçiğinin, ışığı bir yönde kıran ve güçlükle bcyanan, eşyönlü, açık renkli kısmı. (Onunla beraber çizgili görünümü yaratan koyu renkli diskin karşıtıdır.) |l Tıkayıcı şeritler, prizma hücreli epitelyumlarda hücrelerarası boşluklann uçlarını kapatan çerçeve (Bu çerçeve bir tablanın ya da titrek bir kenarın altında bulunur.)


—Elektrotekn. Mikalı şerit, taşıyıcı bir ortam (kâğıt, pamuklu bez, ipekli bez ya da cam elyafı) üstünde çökertilmiş ve topaklaştırılmış mika dilinimlerinden elde edilmiş ve ürüne lüzumlu mekanik dayanımı vermeye yarayan yumuşak yalıtkan şerit.


—Fıçıc. Fıçıcının, fıçı diplerini'çepeçevre kesmede kullandığı dar ağızlı testere.


—Genet. Kromozom şeridi, kromozomlar üstünde görünen enine şerit. (Bazı sinek larvalarında, interfazdaki bazı hücre çekirdeklerinde [tükürük bezleri] renklerinin koyuluğu ile ötekilerden ayrılan enine şeritlerin varlığı ile belirgin politen denilen kromozomlar görülebilir. Kromozomların tümünde, buna benzer binlerce şeride rastlanabilir 70'li yılların başından beri üstün yapılı organizmalann kromozomlarında, bilhassa insan kromozomlarında aynı -tip şeritler ortaya çıkanlabilmiştir. Bu şeritler çeşitli kromozomların çok özgül halde tanınmasını elde eden birer işaret yerine geçer.)


—Geom. Bir düzlemin koşut iki doğruyla sınırlanan parçası.


—inş. Jaluzi şeridi, bir jaluziyi oluşturan, yönlendirilebilir ahşap, plastik ya da alüminyum öğelerden her biri.


—Jeomorfol. ve Denizbil. Kıyı şeridi, kıyı sapmasının bir kumlanın yüksek kısmı üstüne yığdığı kırıntılı malzemelerden (kumlar, yuvarlak çakıllar) oluşan ve koşut demetler biçiminde kıyıya uzanan organik dolgu. (Kıyı şeridi kıyıya karşı koyabilir ya da özgür olabilir [bir körfezi tıkayan ve bir lagün oluşturan ok].) [Eşanl. KIYI KORDONU.]


—Mak. san. Aşınma ya da sürtünme şeridi, kayarak ya da dönerek sürtünen bir parçanın üstüne, bunu aşınmadan korumak için bağlanan, sökülüp takılabilir bölüm.


—Metalürj. Hadde makinelerinde elde edilmiş, genişliği düzgüsel bir levhadan daha dar olan ince demir sac.


-Mim. Lombardia şeritleri, bir duvann ri- jitliğini ve taşıma enerjisini çoğaltmak için bu duvarın dışına meydana getirilen, üst bölümlerinde kemerlerle birleştirilmiş, taşkın olmayan destekleme öğeleri.


—Mobc. Dikiş yerlerini ya da çivileri gizlemek için kullanılan ensiz parça.


—Nöroanat. İşitme ya da omurilik şeridi, dördüncü karıncığın tabanındaki soğansı bölümün üstünden geçen miyelinli lif. (Derinde, beyin sapındaki kemerli çekirdekten beyinciğe giden lifler işitme şeridine tebakül eder.)


—Romatol. Kenar şeridi, kıkırdaktan yoksun bir omurun kenarının ön-yan kısmı (Burası eklem epifizi sayılabilir. Gelişme döneminde meydana gelen epifizitlerde kemikteki süngerdoku ile omur gövdesinin geri kalan kısmı arasına girerek özgür epifizler yaratabilir.)


—Sil. Atış gücü yüksek otomatik silahları doldurmada kullanılan, fişek birleştirme düzeneği. (Tırnaklı sert metal şeritler [Hot- chkiss makineli tüfeği], esnek bez şeritler, eklemli metal şeritler ve her fişeğin menteşe kenedi görevi yapmış olduğu, sökülebilir plastik ya da metal baklalı şeritler vardır.)


—Şarapç. Kükürtlü şerit, erimiş kükürde daldırıldıktan sonrasında fıçı tütsüleme işleminde kullanılan bez ya da amyant şerit.


—Tarönc. Şerit bezeme fasyesi, eski ve orta yenitaş kültür evresi (Tuna akımı); adını, pişirilmeden ilkin çizilen kurdele ve helezon biçimdeki şerit motifli süslemeden alır. (Bk. ansikl. böl.)


—Tekst. İplik çekim işlemleri esnasında, yalnız sürtünmeyle birbirine tutunan tekstil liflerinin bant haline gelmiş biçimi. (Şerit, birbirlerine organik kıvrımlarıyla tutunan, tamamen hükümsüz ve nerede ise koşut tekstil liflerinden oluşur.) || Belli genişlikte dokunmuş ya da yapıştırma işlemiyle tekstil elyafından elde edilmiş bant. |j Şerif elde etme, taranmış keten iplikçiliğinde, keten tutamlarını sürekli bir şerit haline dönüştürmek için uygulanan ilk işlem. (Bir yayıcı üstünde gerçekleştirilir.)


—Telekem. Delikli şerit, üstüne telgraf işaretleri ya da veri işaretlerinin delik dizileri biçiminde kaydedildiği ve otomatik bir vericiyi çalıştırmaya yarayan şerit. (Delikli şerit, bir klavyeyle kumanda edilen ya da bir teleme bağlı bir şerit deliciden hazırlanmış olur.)


—ferz. Giysileri süslemede kullanılan, değişik malzemelerden yapılmış hazır ya da el örgüsü dar ve uzun dokuma. (Sırma, sim, renkli iplikler, merserize vb malzemelerden yapılır; tek başına ya da çeşitli işleme iğneleriyle bezenerek giysilerin yaka, kol, göğüs etek vb yerlerini süslemede kullanılır.)


—Ulaş. Karayolunda, taşıtlann bir takım halinde güvenle seyredebilmeleri İçin taşıt yolunun ayrılmış bir kısmı. || Güvenlik şeridi, bir otoyolda, arıza ya da kaza durumunda, taşıtları kenara çekip park etmeyi elde eden yan yol.


♦ sıf. Şerit biçiminde olan şey için kullanılır.


—Ask. Şerit rozet - ROZET.


—Bayınd. Şerit çizme, beton ya da asfalt karayolu kaplamaları üstünde boyayla çizgiler oluşturma.


—Bot. Şerit suyosunu, ikincil şerit biçiminde olan suyosunu. || Şerit yaprak, dar ve uzur yaprak.


- hantelc. Şerit gipür, incecik şeritlerle sk dantellerin motifleri ve desenler lilerek işlenen dantel. (Bk. ansikl)


—Mim. Şerit silme, bir ya da İKİ oluk silmeyle beraber ya da iki koşut silme içinde kullanılan, taşkın, yassı silme.


—ANSİKL. Bilş. Bilgi kayıt tekniği. Manyetik şeritler, kaydedilen bilgi silinip tekrardan yazılabildiğinden, kalıcı olmayan belleklerdir. Birçok kayıt tekniği vardır.


—Cerr. ve Eczc. Değişik en (3-30 santimetre) ve boyda (3-10 m) olan şeritlerin, boyutlarına ve yapı malzemesine bakılırsa çok sayıda kullanım alanları vardır; pansumanları yaraların üzerine saptamak, belirli bir duruşta kol ya da bacağı sabitleştirmek, sıkıştırıcı ya da bastırıcı bir tesir elde etmek. Bileşimlerine giren elemanlar istenilen işleve bakılırsa değişiktir. Bileşik lifler, pamuk, keten, yün, kauçuk kullanılır. Mesela esnek, elastik şeritler bir lastik ve pamuk ipliği karışımı ile dokunur. Esneklik ipliklerin ters döndürülmesi ve burulmasıyla da elde edilebilir, bu da kumaşa krep görünümü verir Esneklik tek ya da iki taraflı uygulanabilir. 1 cm2'ye dönüşen çözgü ve atkı ipliklerinin sayısına bakılırsa bezin cinsel anlaşılır: gaz bezi 9/10, tarlatan 12/10 ve sık gaz bezi 14/10. Kemik kırıklarının yerine konmasında kullanılan alçılı şeritler acele donan cerrahi alçıyla doldurulmuş hususi bir tür kumaş parçasıdır. Yapıştırıcı şeritler çoğunlukla antiseptik ve yara iyileştirici ilaçlar taşıyan pansumana destek olurlar Alerji yapmamaları yeğlenir Bu tür şeritlerin büyük bir bölümünün kenarlarında, rengi dokumada kullanılan araç-gereç nin cinsel hakkında bilgi veren ince bir çizgi bulunur (kırmızı: yün; mavi: pamuk.)


—Dantele. Şerit gipür, gerçek dantellerle makine dantellerini ustaca öykünmek eden bir ara üründür. En ünlüsü, rönesans işidir. Bu dantelin yapımında pamuk ya da keten ipliğinden ince şeritler kullanılır. Şerit gipürler mat ve dayanıklıdır; bazılarının bir ucunda yer edinen incecik pirinç tel istenilen motife bakılırsa bükülerek kıvrımlar ve gülçeler oluşturulur. Bazıları hafifçe ve saydamdır, kenarları düz ya da dişli olabilir; bazı örneklerinde ayrı ayrı kesilebilecek madalyonlar ya da badem biçiminde motifler yer alır. Bu motifler bilhassa tül üstüne aplike işinde kullanılır.


—Tarönç insan toplulukları, V. binyıl'ın ikinci yarısında Orta Avrupa ormanlarında açtıkları yerlerde tarıma elverişli bölgelere yerleştiler. Bylany sitinde (Çekoslovakya), arpa ve buğdaya dayalı ("çevrimsel" denen) yarı göçebe bir ziraat yerleşmesi bulunmuş oldu. Hayvancılık, ekonomide sadece ikinci derecede rol oynuyordu. Ortak barınaklar büyük yapılardan oluşuyordu. Macaristan ve Polonya'dan Belçika'ya kadar yayılan ve Orta Avrupa yenitaş kültürünün en eski uygarlığı sayılan şerit bezeme uygarlığı V. ve IV. binyıl içinde gelişti. Alsace'ta çok uzun süredir malum bu kültür akımı daha yakın bir tarihte Aısne vadisinde de (Cuiry-lâs-Chaudardes) ortaya çıkarıldı.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Şerit Metre Nedir?


şerit - di
isim Arapça şerĞ«á¹­




1. isim Dar, uzun dokuma ya da kumaş parçası

"Güzel bir şeritle künyemi göğsüme bağladım ve gittim." - F. R. Atay

2. Dar, uzun kıyı parçası

"Deniz şeridi. Kara şeridi."

3. Herhangi bir maddenin dar, düz, ince ve uzun parçası

4. Bir kara yolunda trafik çizgileri ile ayrılmış bölümlerden her biri

"Sol şerit geçişe ayrılmıştır."

5. hayvan bilimi Şeritgillerden, vücudu yassı, birbirine kenetlenmiş boğumları bulunan ve bazısı metrelerce boyda olan bir bağırsak asalağı, tenya, sığır tenyası, sığır şeridi, abdestbozan
6. Koşut ve birbirine yakın iki çizgi içinde kalan alan parçası; tayfda birbirin yakın iki dalga boyu içinde kalan parça.

7. Bk. mıknatıslı dönem
8. Bk. saydam fotoğraf kuşağı
9. Bk. dönem

10. Şeritgiller sınıfından yassı solucanların ortak adı; tenya.
11. Çoğu zaman pamuk ya da ipek ipliğinden dokunmuş, 1-2 santimetre. eninde kumaş. Döşemede kumaş kenarlarını örtmede kullanılır.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
şerit değişiklik yapmak


Birleşik Sözler

şerit balığı
şerit ihlali
şerit makarna
şerit metre
şerit perde
manyetik şerit
sağ şerit
sol şerit
daktilo şeridi
güvenlik şeridi
güvenlik şeridi
sahil şeridi
sığır şeridi
suşeridi
tırmanma şeridi
trafik şeridi



Şerit İngilizcesi


tape, ribbon, band, belt, strip, tapeworm





  • Şerit Metre Nedir?

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şerit Nedir?
Şerit Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/serit-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/serit-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content