Ses Nedir? Sesin Özellikleri

Ses nedir? Ses iyi mi doğar ve iyi mi yaypılır? Müzik ile gürültü arasındaki farkların bir öykü ile anlatıldığı yazımız. Çevremize baktığım...

Ses nedir? Ses iyi mi doğar ve iyi mi yaypılır? Müzik ile gürültü arasındaki farkların bir öykü ile anlatıldığı yazımız.



sesÇevremize baktığımız vakit, toprak, su, hava benzer biçimde, katı, sıvı, gaz türünden birçok şeyler görürüz. Bir de elle tutulmaz, gözle görülmez şeyler vardır: Ses benzer biçimde, elektrik benzer biçimde. Bunlar başlı başına birer cisim değilse de gene cisimlerle ilgilidir. Sesi ele alalım.



Dikkat edersek görürüz ki her sesi çıkaran bir cisim vardır: Vapur düdük öttürür; otomobil korna çalar; arabanın tekerlekleri gürültü çıkarır; su şırıldar; kuşlar şakır, insanoğlu da konuşur, bağırır, türkü söyler, öyleyse, mevzumuza bir soruyla girelim:



SES NEDİR?



• Ses cisimlerin titreşimi sonunda doğarak kulağımıza gelen, bizlere bir şey işittiren hava dalgasıdır.



Demek oluyor ki her ses bir cismin titreşimiyle ortaya çıkar. Yalnız, bu titreşimleri gözümüzle göremediğimiz benzer biçimde, kulağımızın işitmediği sesler de vardır. Gerçekte, her şey, üstüne vurunca titrer. Azca titreşen vardır; çok titreşen vardır. Bir taşa sopayla vurunca, taş katı olduğundan, titreşimini göremeyiz; yalnız, bu titreşimden doğan hava dalgasını duyarız. Bir ipi iki ucundan gerip üstüne parmağımızla vurursak, ipin titreştiğini, bununla beraber «Vın!» diye bir ses çıkardığını da duyarız; şundan dolayı ip yumuşaktır, çok titrer.



MANDOLİN ÇALARKEN



Turgut bigün mandolin çalıyordu. Ablası Ayla onu ses mevzusunda sınamak için sordu:



— «Mandolinden bu ses iyi mi çıkıyor?»



— «Tellerin titreşmesinden.»



— «Peki, şu bardağa parmağımla vurunca gene ses çıkıyor fakat, bardak titremiyor. Buna ne dersin?»



Turgut bilgisini gösterebileceği için sevinçle gülümsedi.



— «Görülmesin! Gene de titreşiyor. Tüm cisimlerin titreşimi gözle görülmez ki. Tel benzer biçimde cisimler büyük titreşimler yaptıkları için hareketlerini gözümüzle de görebiliriz. Bardak gibilerinin titreşimi ise yalnız sesinden anlaşılır. Bak şimdi bir testereyle iyi mi ses çıkaracağım!»



Turgut gidip testere getirdi, sapından tutup diğeri eliyle demirine vurdu. Hafifçe bir ses çıktı. Sonrasında Turgut testerenin ucunu iyice büktü, gene birden bıraktı. Testerenin hareketi iyice görülüyordu. Testere iki yana gidip gelme hareketi, kısaca titreşim hareketi yapmış oldu. İki yana gidip gelmesi yavaş yavaş azaldı, sonunda da tüm tüm durdu. Testere sallandıkça ses çıkarıyordu. Durunca sesi de çıkmaz oldu.



Ayla: «Peki, şimdi bu deneylerle neyi göstermiş oldun, Turgut?» diye sordu.



Turgut söyledi:



• Ses titreşim hareketi sonunda ortaya çıkar.



• Titreşen cisim durunca (dengeye erişince) ses vermez.



• Sesin sertliği titreşim hareketinin şiddetine bağlıdır.



Ayla: «Evet» dedi. «Titreşen cisimlerin hareketini belirleyen bazı büyüklükler var, onları anlatabilir misin şimdi de?»



TİTREŞİM NEDİR?



Turgut: «Normal olarak!» dedi. «Bak, abla, şu mandolin telini çekip bırakıyorum. N’oluyor? Tel titreşim hareketi yapıyor, değil mi? Bu anlama gelir ki tel, iki ucu durağan(durgun) kalmak suretiyle, inip kalkıyor. En çok da fazla çekip bıraktığım orta noktası inip kalkıyor. İşte bu noktayı alalım yalnız. Bu noktanın çıkmış olduğu en üst yükseklik ile indirilmiş olduğu en alt yükseklik a-rasında yapmış olduğu harekete bir titreşim denir.



«Bunu testerede daha iyi görürüz. Bak: Testerenin ucunu büktüm, bıraktım. Ucu iki yana sallanıyor. İşte yanlardaki iki sınır arasındaki hareket bir titreşimdir. Bu titreşimin tamamlanması için geçen zamana da titreşimin periyodu denir. 1 saniye içindeki periyod sayısı ise frekans adım alır. Gözle sayamayız fakat, diyelim ki bu çelik testere bir saniye içinde on titreşim yapıyor, kısaca iki uç içinde 10 kez gidip geliyor, o vakit bu testerenin titreşim hareketinde frekans 10’dur.»



Ayla: «Peki bu hareketin periyodu kaçtır?»



Turgut: «Onu bulmak da kolay: Bir saniye içinde 10 titreşim yaptığına bakılırsa, testerenin bir titreşimi saniyenin

onda birinde tamamlanıyor anlama gelir. Öyleyse bu hareketin periyodu 1/10 saniyedir.»

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ses Nedir? Sesin Özellikleri
Ses Nedir? Sesin Özellikleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ses.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ses-nedir-sesin-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ses-nedir-sesin-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content