Set Nedir?

Set - Set Nedir - Set Hakkında İsim set Arapça; sedd Toprağın kaymasını ya da suyun akmasını önlemek için meydana getirilen kalınca ...

Set - Set Nedir - Set Hakkında

İsim
Ad: set.jpg






set

Arapça; sedd
Toprağın kaymasını ya da suyun akmasını önlemek için meydana getirilen kalınca duvar.
Bulunulan yerden daha yüksekte kalan düzlük.
Seki.
Alev ateş silahlarda namlunun içindeki helisin çıkıntı kısmı.


set


İngilizce; set


Sporda; Masa tenisi, voleybol vb. oyunlarda maçın her bir kısmı.

Ekip, grup: Tencere seti, kitap seti

set

Almanca; Terrainsockel


(Mimarlık) Çevresi duvarlı, üstü düz, yerden yüksek yer. a. bk. balkon.



set


Fransızca; barrière
(pekent) (yerbilim)



TDK








  • Büyük Set Resifi


  • Set


  • Set up gerektirmeyen MSN açılımı nedir?



Set ( ek olarak Sutekh , Seteh , Seth olarak da bilinir fakat orijinal kullanımı SET 'tir. )

Mısır mitolojisinde bir tanrı.

Aşağı (şimal) Mısır kralı kabul edilir. Bir eşeği anımsatan kırmızı saçlı ve büyük kulaklı bir düşsel hayvan olarak temsil edilir. Çöl ve fırtınalar ile birlikte düşünülür. Yunanlılar, bu tanrıyı Typhon olarak görürler.




Uzun seneler, Set, aşağı Mısır'ın; Horus da yukarı Mısır'ın hamisiydi. İki ülke birleştikten sonrasında, Set ve Horus birlikte taç giymiş firavunlar olarak gösterildiler. Fakat yukarı Mısır, aşağı Mısırı feth ettikten sonrasında; güneyin firavunları çoğunlukla Horus'un (yukarı Mısır'ın tanrısı) şeytani düşmanı Set olarak portrelendiler.

Set, Osiris'in adam kardeşidir. İsis, Osiris'in karısıdır, oğulları, Anubis ve Horus'tur. Set'in asla evladı yoktur, çorak çöller onun için onunla anılır, bununla beraber verimli Osiris'in anti-tezidir. Horus ile savaşları süresince, tanrıça Neith Horus'a taht, Set'e ise Astarte ve Asat tanrıçalarını veren bir antak kalma önerdi.


Set, adam kardeşi Osiris'i öldürmesi ile ünlüdür, bununla beraber onun oğlu Horus'u da öldürmeye girişim etmiştir. Horus, yaşamış, babasının ölümünün öcünü almış ve Set'i sonsuza kadar çöle sürgüne yollamıştır. Set'in sürgüne gönderilme sonucu Ra tarafınca yönetilen tanrılar konseyinde alınmıştır. Tanrıların bir çok Horus ve onun anası İsis'in Osiris'ten gelen Mısır tacının mirasçısının Horus olduğu iddiasını desteklerken, Ra bu fikre katılmamıştır. O, Horus'un bu şekilde kuvvetli bir pozisyon için çok genç olduğuna inanıyordu. Böylece, duruşma kimse yenişemeden uzun seneler sürdü. İsis'in bir kurnazlığı davanın kapanmasına niçin oldu.


Büyü kullanarak, İsis kendini çok güzel bir genç hanıma çevirdi. Set, O'nu gözlerinden yaş akarken görmüş oldu ve probleminin ne işe yaradığını sordu. İsis, kendi ve Horus'un durumuna benzetmeden bir hikâye söyledi. Buna gore şeytani bir adam onun kocasını öldürmüş, ailesini sürülerini çalmayı denemişti. Set, bu fena duruma çok kızar, bu şeytani adamı yok ederek aile mülkerinin genç kadının oğluna geçmesi için ısrar eder. Kendi kelimeleri ile kendi yaptıklarını ayıplar ve Mısır tacını kaybeder.

Set, daima tamamıyla şeytani bir figür olmamıştır. Onun yer altına yapmış olduğu karanlık seyahat süresince, Horus ile kavgasında O'nu hamisi olan Ra'nın mavnasında olan güneşi korumuştur. Yılan şeklindeki canavar Apep ile kavga etmiştir. Ek olarak, 19. hanedan döneminde kısa bir süre çölün güçlerini sakinleştiren tanrı olarak Set'e duyulan saygı büyümüştür. Bir çok firavun, o dönemde Set'in isminden türeme mesela Seti şeklinde adları kendilerine isim olarak seçmişlerdir. Set ölümsüzlerin ve tanrı yiçilerin babası olarak anılır, tek amacı Dünya'yı ele geçirmektir bu sebeble firavun olmaya çalışır.









set;

1. anlamı toprağın yitik akmasını ya da suyun yayılmasını önlemek için meydana getirilen kalınca duvar. bulunulan yerden daha yüksekte kalan düzlük:karşımıza merdivenli bir setin üstünde hamama benzeyen kubbeli bir bina çıktı.- r. n. güntekin. seki. yakıcı silahlarda namlunun içindeki helisin çıkıntı kısmı. pinpon, voleybol şeklinde oyunlarda maçın her bir kısmı.


2. anlamı oturuş, duruş; eğilim temayül, eğilim; tenis set; mâni, briç yeniset square göa dead set engel; batma, batış, gurup; testere dişlerinin çaprazlanması; akıntı ya da rüzgarın yönü; fide; av köpeğinin avı göstermesi; mizanpli.


3. anlamı koymak. hazırlamak. oluşturmak. saptamak. belirlemek. gerçekleştirmek. batmak. niyetli. emin. kafasına koymuş. hazır. durağan(durgun). değişmez. belirli. belirlenmiş. kararlaştırılmış. ekip. set. seri. koleksiyon. grup. aygıt. (güneş) batma. batış. duruş. durum.


4. set.


SET, -ti (esk. -ddf). a. (ar sedef).

1. Toprak kaymasını önlemek, suyu biriktirmek, suyun etkisinden korunmak, akışına yön vermek amacıyla meydana getirilen kalınca duvar.

2. Bulunulan yerden daha yüksekte yer edinen düzlük.

3. Yamaçlarda basamak biçiminde düzeltilen ve duvarla pekiştirilen düzlüklerden her biri; seki.

4. Geçişi önlemek için çekilen duvar ya da oluşturulan engel: Çin şeddi.

5. Set çekmek, toprağın kaymasını ya da suyun akmasını önlemek amacıyla duvar yapmak; bir işin, davranış ya da isteğin gerçekleşmesine engel olmak, onu önlemek.


—Esk.

1. Kapama, engelleme, örtme.

2. Sedd-i ahenin, demir engel. || Sedd -i bab, kapıyı örtme kapama. || Sedd-i Çin, Çin şeddi. || Sedd-i hail, engellemiş olan set. II Sedd-i ırmak, dere üstüne meydana getirilen set. || Sedd-i nutk, konuşmayı kesme susturma, susma. || Sedd-i rahne, gediği, eksiği kapama. || Sedd-i ramak, ölmeyecek kadar azca şeyle geçinme: "... sabık padişah-ı dil -agâh hazretleri tarafınca bazı ataya zuhuriyle sedd-i ramak olunur iken.(Ebüzziya Tevfik).


—Bot. Nebat seti, Cenup Sudan'ın bataklık çanağında suların akışını engellemiş olan bir baraj oluşturan ufak nebat öbeği.


—Denizbil. Set başı, kıyı şeridinde kat- manlanmış, düzeyleri birbirinden azca değişik çıkıntılar; sahil basamakları kabarık denizin art arda ulaşmış olduğu düzeyleri gösterir ya da hızı azalan fırtanaların bıraktığı döküntülerden oluşur. || Set resifi ya da mercan seti, bir lagon vesilesiyle kıyı çizgisinden ayrılan mercan kayalığı. || Buzul ya da buz seti, açık denize doğru yüzer bir sahanlık halinde uzanan bir buzulun cephesindeki buz yalıyarı. || Sahil, önkumsal ya da kıyıönCı seti, kıyının genel yönüne paralel ya da eğik olarak uzanan, soluğan tarafınca oluşturulmuş şedde. (Bu betimleyici ortalama parametreler, metre [yükseklik], dekametre [genişlik] ve hektometre [uzunluk] olarak ölçülür.)


—Denizbil. ve Deniz yap. Kıyıya paralel uzanan tortul sığ dip; soluğanın, kıyı yakınında birçok sıra halinde silindirsel kütleler biçiminde devrilmesi; bu devrilmenin meydana geldiği bölge. (Bk. ansikl. böl.)


—Elektroakust. Mini müzik seti, yüksek sadakatli, ufak boyutlu müzik seti. || Müzik seti, bir (radyo, pikap, teyp ya da kaset okuyucu), gerektiğinde düzeltici öğeler, bir yükselteç öğesi ve ses üretici öğeler (batıllar ya da akustik kutular) içeren, ses röprodüksiyon sistemi.


—Ev eşy. Sofra seti, sofra örtüsünün yerini tutan, tabak altına yerleştirilen ufak örtülerden oluşan ekip.


—Hidrol. Bir akarsuda kıyıya dik olarak yerleştirilen ve suyun sürüklediği gereçlerin 'bir bölümünü tutarak aşınımı engellemiş olan, kazıklar, palplanşlar ya da taşlarla yapılmış şedde. (Akarsu yataklarını bu yöntemle düzenleme tekniği, XIX. ve XX. yy.'da Batı Avrupa'nın büyük ırmaklarında uygulandı ve çok iyi sonuçlar verdi. Sadece çok geniş ırmaklarda pek etkili olmadı.) || Kıyı seti, suyun akış doğrultusunda ytıpılan set.


—Jeomorfol. Naturel alüvyon seti, bir akarsuyun yatağının kıyısında alüvyon malzemesinin birikmesiyle oluşan kıvrım. (Bk. ansikl. böl.)


—Müz. Bir caz kulübünde her orkestraya ayrılan süre. (Müzikçiler bir gecede aşağı yukarı 3/4 saatlik üç ya da dört set çalaıtar.)


—Sil. Alev ateş bir silahın namlusu içinde iki yivi ayıran çıkıntı. || Poligonlarda ya da kapalı atış yerlerinde, düzgüsel atış doğrultusundan sapabilecek mermileri durdurmak için kurulan düzenek.


—Sirk. Seyircileri pistten ayıran ufak parmaklık ya da çit.


—Spor. Voleybol, tenis ve masatenisi karşılaşmalarının her bir kısmı. (Voleybolda düzgüsel bir set 15, masatenisinde 21 ve teniste 6 sayıdan [15 30,40,50, avantaj ve set] oluşur. Bir seti kazanabilmek için bir takımın ya da oyuncunun ötekinden minimum iki sayı fazla alması gerekir. Yoksa, mesela voleybolda durum 14-15 ise, 14-16; 15 -16 ise, set 15-17 vb. oluncaya kadar uzar.) || Beızı sporlarda, karşılaşmanın bir kısmı. (Teniste, bir setin kazanılması minimum 6 oyunu [her oyun bir oyuncunun dört hata yapmasıyla tamamlanır İlk hata 15, ikinci hata 30, üçüncü hata 40 puan sayılır ve dördüncü hatayla rakibe 1 oyun verilmiş olur. 6 oyun alan tenisçi ise 1 set kazanır], masatenisinde 21 sayı, voleybolde 15 sayı elde etmeyi gerektirir. Bir seti kazanmak için rakipten çoğu zaman 2 oyun ( tie break) ya da daima 2 sayı fazla alınmış olmalıdır.


—u ür. kül. iki istiridye havuzu arasındaki sınırı belirleyen toprak büğet.


—Ziraat. Set çekme, bir araziyi suların etkisinden korumak amacıyla toprakla ya daı toprakla desteklenmiş bir ya da bir kaç sıra çitle sınırlama.


sıf. Denize. Set güverte, gemilerin, pervane şaftı tünelinden lanan ambar hacmi kaybını kapatmak için, makine dairesinin arkasındaki ana güverteye eklenen belli yükseklikte güverte.


- ANSİKL Denizbil. ve Deniz yap. Setler, konumlarına gore şu adları alırlar: önkıyı sisti (kuvvetli soluğanların ve kuvvetli tortul geç geçişlerinin tesirinde kalan alçak kıyıların kenarındaki kum oku), kıyı ya da ağız seti (ırmak akıntılarıyla deniz dalgalarının karşılaşmış olduğu bölgede). Durallık açısından göç eden ya da duran setlerden söz edilir. Setler deniz ulaşımı için çok zararlıdır ve ortadan kaldırılmaları pahalı emek harcamalar gerektirmektedir.

Sığ dipleri oluşturan setler içinde bir geçidi açık tutmak, setlerin kıyıdan gelen gereçlerle mi ya da bir halicin girişi önünde mi oluştuğuna bağlı olarak değişik yöntemlerle sağlanabilir. Kıyı gereçleriyle oluşmuş setler için, akıntıların etkisiyle ya da soluğanın kıyıya yapmış olduğu etkiyle yı- ğışan çökelleri açığa atma yolları aranır.

Bu amaçla kıyıda, nerede ise kıyıya dik, gemilerin girebileceği derinlikteki bölgelere kadar uzanan mendirekler yapılır. Bu düzenlemeler sonucunda limanın haricinde. kıyı ile mendirekler arasındaki bölge giderek dolar. Çökeller mendireklerin ucuna kadar ulaştığında, yeni gelen çökeller onların çevresinden dolaşarak limanın içine girer. Bu aşamada yapılabilecek iki iş vardır: ya mendirekler uzatılır ya da taraklama yapılır (Zeebrugge). Eğer gereçler tek bir yönde yer değiştiriyorsa, ya yeni gelen gereçler soğurularak ve püskürtülerek ya da taraklama yapılarak çökeller aşındırılan yana doğru aktarılabilir. (Batı Afrika, Hindistan'ın doğu kıyıları.)

Haliç setlerine erişince, bunlar daha çok gelgit akıntılarıyla oluşur. Bu durumda, ya halicin kıyılanna şeddeler yaparak (kimi zaman bunlar alçak mendireklerle açıklara kadar uzatılır) ya da yönleri iyice hesaplanıp belirlenmiş yeni geçitler açarak gelgit akıntıları etkilenir. Haliçlerde meydana getirilen emek harcamalar, akıntıölçerler ve bulamklıkölçerierle ölçmeler yapılmasını gerektirir ve küçültülmüş modeller üstünde meydana getirilen deneylerle tamamlanır.


—Jeomorfol. Naturel alüvyon setleri. Bunlar, kabarmalar esnasında, akıntının mahalli olarak yavaşlaması ve böylece taşıma gücünün azalması sonucu oluşur. Akarsu ya- taklan süresince görülen bu yavaşlamanın sebebi de, suyun derinliğinin yamacı aşarken azalması ve ana yatağı işgal eden nebat örtüsüdür. Yatağın hafifçe derinleşmesi ya da kabarmanın şiddetinin azalması yüksek alüvyon setlerinin su yüzüne çıkması için yeterlidir. Bu setler, insan topluluklarını hemen hemen su yüzüne çıkmamış alüvyon ovalarına çeker. Deltalarda bulunan alüvyon setlerinde de yer yer köyler kurulmuştur.

Kaynak: Büyük Larousse


SET (TDK)

Masatopu, uçantop şeklinde oyunlarda maçın her bir kısmı.



set

1. Koymak, yerleştirmek, kırık ya da çıkığı, uygunsuz yöntemlerle düzgüsel yerine koymak;

2. Tesbit etmek, kılımdamaz hale getirmek;

3. Sertleştirmek ya da sertleşmek;

4. Herhangi bir tıbib müdahale esnasında kullanılan alet ve araçların oluşturduğu ekip, alet ekibi.


set ingilizcesi


1. sports set (a group of games).

2. cin. set.





  • Büyük Set Resifi


  • Set


  • Set up gerektirmeyen MSN açılımı nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Set Nedir?
Set Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48783d1463058684-set-nedir-set.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/set-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/set-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content