Şist Nedir?

ŞİST a. (fr. schiste; lat. schistos; yun. skhistos, yarık'tan). 1. Yapraklar halinde parçalanabilen her tür kayaç, bilhassa de i...

ŞİST a. (fr. schiste; lat. schistos; yun. skhistos, yarık'tan).

1. Yapraklar halinde parçalanabilen her tür kayaç, bilhassa de ince taneli (lütitler sınıfı) ve yapraksı yapıda kayaç. (Şistler, kilin azca ya da çok güçlü bir başkalaşım sonucu yapraklar halinde parçalanmasından türer. Yeni mineraller oluşmadıkça ve başlangıç yataklığı zarar görmedikçe, bu kayaçlar tortul kayaç olarak kabul edilir. Arduvazlı ve bitümlü şistler bu şekilde oluşur. Yeni minerallerin ortaya çıkmasıyla beraber bu kayaçlar başkalaşım kayaçları sınıfında yer alır.)

2. Kristalli şist, kimilerince serisitli şistleri, mikaşistleri ve gneissleri bir araya getiren grubu belirtmek için bazen kullanılan terim.





—Mad. oc. Kömürle karışmış her tür kısır malzemeye verilen ad. || Şist ayırıcı, cevher içindeki şistleri ve diğer kısır malzemeleri ayırmaya yarayan aygıt. || Ayıklama ya da yıkama şisti, ham kömürün ayıklanması ya da yıkanmasıyla elde edilmiş artık araç-gereç.


—Petr. san. Şist yağı, bitümlü şistlerden çıkarılan mineral yağ. || Bitümlü şist, ısıl işlemeyle petrole benzer bir yağ veren, organik madde (kerojen) bakımından yüksek derişimli şist. (Bk. ansikl. böl.)


—Yerbil. Kloritli şist, klorit bakımından varlıklı ve bu yüzden yeşil renkte yapraklanmış başkalaşım kayacı. (Eşanl. KLORİTO- ŞİST.)


—ANSİKL. Petr. san. Bitümlü şist yatakları, tazyik altında dönüşüme uğramamış ve klasik bir petrol yatağının oluşumu için lüzumlu yüksek sıcaklıklara ulaşmamış, olgunluk derecesi düşük yataklardır. Dönüşüm ve göç gerçekleşmediğinden, hidrokarbonlar killi ana kayaç içinde kalır ve bu da, zaman içinde, bitümlü şistleri oluşturur. Bu yataklar (bilhassa VVyoming-Corado'daki Green River, Brezilya'daki Parana), malum klasik petrol rezervinin birkaç katına eşit stratejik hidrokarbon rezervleri oluşturur. Ek olarak, lağım atma kanalıyla ve şist kütlesini, kerojene uygulanan piroliz işleminin optimal sıcaklığı altında, doğrusu ortalama 500 °C'ta ısıl işlemden geçirerek şist yağı elde etme, ham petrolün sıvı rezervlerinin yavaş yavaş tükenmesiyle, büyük seviyede tekrardan verimli bir halde işletilmeye başlanacaktır. Bununla beraber, şist yağı asfaltlı kum'ların rekabetiyle karşılaşacaktır.

Kaynak: Büyük Larousse







  • Şist ve kuvartz nedir? Nerelerde kullanılırlar?


  • Kayaçlar - Şist



ŞİST (TDK)


1 - Kolayca yapraklara ayrılabilen, silisli, alüminli tortul kayaçların genel adı.




2 - Molozla karışık tüm moloz maddelerinin bilimsel adı.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şist Nedir?
Şist Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sist-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/sist-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content