Subay Nedir?

SUBAY a. Hususi kanuna nazaran Silahlı kuvvetler'e intisap eden ve asteğmenden mareşale (büyük amirale) kadar çeşitli rütbeleri ...

SUBAY




a. Hususi kanuna nazaran Silahlı kuvvetler'e intisap eden ve asteğmenden mareşale (büyük amirale) kadar çeşitli rütbeleri taşıyan askerlere verilen ad.





—ANSİKL. Subayların asteğmenden mareşale kadar olan rütbeleri şöyleki sıralanır: asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral (Deniz kuvvetleri'nde tuğamiral), tümgeneral (Deniz kuvvetleri'nde tümamiral), korgeneral (Deniz kuvvetleri'nde koramiral), orgeneral (Deniz kuvvetleri'nde oramiral), mareşal (Deniz kuvvetleri'nde büyük amiral).


Subaylar, muvazzaf ve yedek olmak suretiyle iki grupta toplanmıştır. Subayların yetişme koşullarını belirleyen 27.7.1967 gün ve 926 sayılı kanun'da, muvazzaf subay ları olarak harp okulları, fakülteler ve yüksekokullar gösterilir. Bunların sınıflandırma, atama, yükselme koşullarıyla özlük hakları ve diğeri hak ve görevleri bu yasayla saptanmıştır.


Her yıl 30 ağustos tarihinde, bulundukları harp okullarını tamamlayanlar derslik okullarında uzmanlıklarını geliştirdikten sonrasında teğmen rütbesiyle atandıkları birlik ve kurumlara katılarak görevlerine başlarlar. Bunun haricinde, yedek subay okullarını bitirerek Silahlı kuvvetlerde askerlik yükümlülüklerini yerine getirmekte olan yedek subaylar da, isterlerse ve yaşları okula girişlerinde yirmi yediyi geçmemek ve belirli niteliklere haiz olmak koşuluyla 926 sayılı Askeri personel kanunu'nun hükümlerine nazaran muvazzaf subay olarak çeşitli hizmetlere atanabilirler. Silahlı kuvvetler'e katılacak muvazzaf subaylar, kara (jandarma dahil), deniz, hava birlik ve kurumlarında, muharip ve destek derslik olarak iki grupta toplanırlar. Muvazzaf subayların üst kademelere yükselebilmeleri için çeşitli rütbelerdeki düzgüsel bekleme süreleri şöyledir: asteğmen bir yıl, teğmen üç yıl, üsteğmen altı yıl, yüzbaşı altı yıl, binbaşı altı yıl, yarbay üç yıl, albay altı yıl, tuğgeneral ve tümamiral dört yıl, korgeneral ve koramiral dört yıl, orgeneral, oramiral dört yıl. Bunlardan asteğmenden yüzbaşıya kadar olanlara “subay", binbaşıdan albaya kadar olanlara "üstsubay" denir.


Yükselmeye hak kazanabilmek için, teğmen ve yüzbaşı rütbelerinde geçen sürelerdeki kıta hizmetleri toplamının sekiz yıldan azca olmaması gerekir. Ek olarak yükselme için bulundukları kadro hizmetlerinde başarı kazanmış olmak ve amirlerinden pozitif yönde sicil almak zorunluğu vardır. Bu koşulları taşıyanlar 30 ağustos tarihinde bir üst rütbeye yükselirler.


Askerlik yükümlülüğünü yedek subay olarak meydana getirecek olanların sayısı, her yıl Silahlı kuvvetler'in gereksinimini karşılayacak şekilde. Genelkurmay başkanlığının önerisine nazaran Ulusal müdafa bakanlığı tarafınca saptanır. Fakülte, akademi ve yüksekokullarla Ulusal eğitim bakanlığı'nca bunların dengi olarak kabul edilen yurtiçi ve yurtdışı öğretim kurumlarını tamamlamış bulunanlar, yedek subay talibi olurlar. Yedek subay talibi seçilmeyenler askerlik hizmetlerini er ya da erbaş olarak yaparlar.


Türk silahlı kuvvetleri'nde yedek subayların hizmet süreleri çoğu zaman on sekiz ay olarak saptanmıştır. Bu süre içersindeki altı aylık hizmet yedek subay okulunda tahsil ve eğitimle; geri kalan on iki aylık hizmet ise, Silahlı kuvvetler'in birlik ve ku- rumlarında vazife yaparak tamamlanır.

Yedek subayların, yükselme ve istihkakları muvazzaf subaylarınki gibidir. Bunların askerlik hizmetleri haricinde geçen hizmet süreleri dikkate alınarak teğmenliğe yükseleceklerin bir ve üsteğmenliğe yükseleceklerin iki, yüzbaşı olacakların ise sekiz eğitim dönemine katılarak kafi ve pozitif yönde sicil; Deniz kuvvetleri'nde ise, yüzbaşılık kursunu bitirmiş ve yakın sefer süvari ve çarkçı şahadetnameleri almış bulunmaları gerekir.

Sefer halinde yedek subaylar, muvazzaf subaylar benzer biçimde eşit yükselme koşullarına tabidirler.
Emekli subaylar, rütbeleri temel tutularak belirlenen yaş hedeflerine kadar, esas kayıtlarının bulunmuş olduğu askerlik şubelerinde yedek subay statüsüne nazaran işlem görürler.


Ad: Subay.jpg

Ek olarak Bakınız:


Kaynak: Büyük Larousse







  • Iyi mi subay ve astsubay olabilirim?


  • Kurmay subay ne anlama gelir?


  • Subay olma koşulları nedir?



subay



hususi yasaya nazaran silahlı kuvvetlere katılan, komut verme yetkisi olan ve belirli bir aşama taşıyan asker.




Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) subaylar muvazzaf ve yedek olmak suretiyle iki grupta toplanır. 27 Temmuz 1967 tarihindeki ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na nazaran muvazzaf subay ları Kara, Deniz ve Hava harp okulları ile fakülte ve yüksekokullardır. Harp okullarını başarıyla tamamlayan ve derslik okullarında uzmanlıklarını geliştiren askeri öğrenciler, teğmen rütbesiyle silahlı kuvvetlerin çeşitli birlik ve görevlerine atanırlar. Fakülte ve yüksekokulları TSK adına okumak isteyenler arasından gereksinime nazaran seçilenler öğrenimlerini askeri talebe olarak yaparlar ve mezun olduklarında subaylığa alınırlar. Bunun haricinde, 30 yaşını geçmemiş ve yasada belirtilen niteliklere haiz fakülte ya da yüksekokul mezunları da başvurulannın kabul edilmesi halinde muvazzaf subay olabilirler. Askerlik yükümlülüklerini yerine getiren yedek subaylar da isterlerse ve yaşları okula giriş tarihinde 30'u aşmamışsa, muvazzaf subay olarak çeşitli hizmetlere atanabilirler.


TSK'ya katılacak muvazzaf subaylar kara (jandarma dahil), deniz, hava birlik ve kurumlarında muharip ve destek derslik olmak suretiyle iki grupta toplanırlar. Muvazzaf subayların üst rütbelere yükselebilmek için çeşitli rütbelerdeki düzgüsel bekleme süreleri şöyledir: Asteğmen bir yıl, teğmen üç yıl, üstteğmen altı yıl, yüzbaşı altı yıl, binbaşı beş (1978 öncesi harp okulu mezunlan için altı) yıl, yarbay üç yıl, albay beş yıl, tuğgeneral (tuğamiral) dört yıl, tümgeneral (tümamiral) üç yıl, korgeneral (koramiral) üç yıl ve orgeneral (oramiral) üç yıl. Bir subayın yükselmeye hak kazanabilmesi için bulunmuş olduğu kadro hizmetinde başarıya ulaşmış olması ve pozitif yönde sicil alması gerekir. General ve amiralliğe yükseltilecek albaylarla bir üst rütbeye yükseltilecek general ve amirallerin durumlan her yıl ağustos ayında toplanan Yüksek Askeri Şûra'da değerlendirilir. Alt rütbelerdeki atamalarla beraber, o yıl için belirlenmiş üst aşama kadrolarına 30 Ağustos'ta atamalar yapıldıktan sonrasında düzgüsel ve ek bekleme sürelerini tamamlamış olanlar emekliye ayrılırlar. TSK'nın gereksinimine nazaran meslek imtihanını kazanarak ve diğeri lüzumlu koşulları yerine getirerek subaylığa hak kazanan astsubay kıdemli üstçavuşlar en fazlaca yüzbaşılığa kadar yükselebilirler ve 55 yaşlarında emekliye ayrılırlar.


Subay çıktıktan sonrasında istifaya hak kazanmak için 15 yıl süreyle TSK'da vazife yapmak zorunludur. Tahsil amacıyla TSK adına yabancı ülkelere gönderilmiş olanlar, buna ek olarak, öğrenimde geçirdikleri sürenin minimum iki katı kadar bir süre TSK'ya hizmet etmekle yükümlüdürler.


Askerlik yükümlülüğünü yedek subay olarak yapacakların sayısı, her yıl TSK'nın gereksinimini karşılayacak şekilde. Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisine nazaran Ulusal Müdafa Bakanlığı tarafınca belirlenir. Fakülte, yüksekokul ve akademilerle Ulusal Eğitim Bakanlığı'nın bunlara denk kabul etmiş olduğu yurtiçi ve yurtdışındaki diğeri öğretim kurumlarını tamamlamış bulunanlar yedek subay talibi olurlar. Yedek subay talibi seçilmeyenler askerlik yükümlülüklerini er ya da erbaş olarak yerine getirirler. TSK'da yedek subay askerlik süresi 12 ay olarak saptanmıştır. Yedek subay okulunda eğitimini tamamlamış olanlar asteğmen rütbesiyle TSK'nın çeşitli birlik ve kurumlarında göreve atanırlar. Sefer halinde, yedek subaylar da muvazzaf subaylar benzer biçimde aşama alırlar.

: Ana Britannica





Subay üniformaları




Ad: Subay üniformaları-1.jpg

Ad: Subay üniformaları-2.jpg

Ad: Subay üniformaları-3.jpg

Ad: Subay üniformaları-4.jpg

Ad: Subay üniformaları-5.jpg

Ad: Subay üniformaları-6.jpg


subay ingilizcesi
  • officer


SUBAYLAR
Ad: subaylar.JPG

Teğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Asteğmen ile üsteğmen içinde olan, ekip komutanlığı icra eden subaydır.

Düzgüsel şartlar altında vazife süreleri 3 senedir. Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencileri 4 senelik eğitimlerinin arkasından, sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı'na bağlı öğrenciler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde okuyan öğrenciler bu aşama ile mezun olurlar. Ek olarak 12 ay yedek subay olarak askerlik hizmetini icra eden üniversite mezunları, terhis tarihlerinden bir ay ilkin teğmen rütbesini kazanırlar. TSK, 4-6 senelik eğitim veren üniversitelerin gerekseme duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme imtihanı ve eğitimi müteakip sözleşmeli ya da muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir. Bununla beraber TSK Personel Mevzuatında belirtilen şartları haiz olan astsubaylar arasından Subaylık Sınavında başarıya ulaşmış olanlar Teğmen rütbesine nasbedilerek görevine subay olarak devam etmektedir.

üsteğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Teğmen ile Yüzbaşı içinde olan subaydır.

Toplam vazife süreleri 6 senedir. Doktora ,sanatta yeterlilik ya da yüksek lisans programlarını bitirme benzer biçimde mümtaz terfi durumlarında bu dönem 4 ila 5 yıla düşmektedir. Ekip komutanı ile bölük komutanı görevlerini icra edebilirler.Yalnız Kıdemli üsteğmen'ler Bölük Komutanı görevini yapabilirler.

Yüzbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi üsteğmen ile Binbaşı içinde olan subaydır. Genel anlamda bölük komutanı olurlar. Düzgüsel şartlarda vazife süreleri 6 senedir.

İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise Kıdemli Yüzbaşı olarak adlandırılır.

Binbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Yüzbaşı ile Yarbay içinde olan subaydır.

Düzgüsel şartlarda vazife süreleri 5 senedir.üstün kıdem ve erken terfi ile vazife süreleri 2 yıla kadar inebilir. Orduda tabur biriminin komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan rütbedir. Bu rütbede şapkaya sırma, omuzdaki apolete (deniz kuvvetleri harici) defne yaprağından oluşan çelenk eklenmiş olur.

Yarbay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Binbaşı ile Albay içinde olan subay.

Düzgüsel şartlar altında vazife süreleri üç senedir. Kara kuvvetlerinde ve jandarma'da alay komutanı yardımcısı ya da yönetimsel görevlerde, Deniz kuvvetlerinde vapur komutanlığı ya da benzeri görevlerde, Hava kuvvetlerinde ise filo komutanlığı benzer biçimde görevlerde bulunurlar. Bu aşama, albaylık rütbesine hazırlama maksadını güttüğü için bekleme süresi kısadır ve yarbaylar bekleme sürelerinin bitimiyle, kadro şartlarının da uygun olması durumunda derhal bir üst rütbeye atanır.Kara Kuvvetleri'nde çoğu zaman Alay Komutanı Yardımcısı olarak vazife yaparlar.

Albay, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Yarbay'dan sonraki subay rütbesi.

Kıta görevlerini alay komutanı ya da daha büyük askeri birliklerde (tugay,tümen,kolordu ya da ordu) kurmay başkanı,şube müdürü olarak yaparlar.Genelkurmay ya da kuvvet komutanlıkları bünyesinde de şube müdürlüğü ya da daire başkanlığı benzer biçimde görevleri de deruhte edebilirler.

Düzgüsel şartlarda vazife süreleri 6 senedir.Albay rütbesindeki subayların terfi durumları,genel anlamda görevlerinin 5.senesinde Yüksek Askeri Şura'da görüşülür. Terfiye layık görülen albaylar tuğgeneral/tuğamiral rütbesine yükseltilirler.

Osmanlı Ordusunda Kaymakam denirdi.


Sözleşmeli Subay Adayları Seçim Aşamaları

Sözleşmeli Subay adayları seçim aşamalarında;

- Genel Kültür, Meslek Bilgisi ve Yabancı Dil Imtihanı,

- Ön Sıhhat Muayenesi,

- Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testi,

- Kişilik Değerlendirme Testi,

- Mülakata doğal olarak tutulurlar.

a. Genel Kültür, Meslek Bilgisi ve Yabancı Dil Imtihanı :

İlgili üniversiteler tarafınca hazırlanan eşit değerdeki (50 GK + 50 MB + 50 YD = 150) sorular, çoktan seçmelidir.

Genel Kültür soruları; Türkçe, İnkılap Zamanı, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, NATO, BM, AB, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Internasyonal Antlaşmalar/Sözleşmeler, Devletler Hukuku, Ulusal Coğrafya, Çevre Sorunları ve güncel mevzularda hazırlanmış olur.


Meslek Bilgisi sınavları, adayların üniversite lisans eğitimlerini kapsar.

Her biri 100 puan üstünden değerlendirilen Genel Kültür sınavından en azca 60, Meslek Bilgisi sınavından minimum 70 puan alanlar başarıya ulaşmış sayılırlar.

Sınava giren adaylar yanlarında kimlik kartı, kurşun kalem ve silgi bulundururlar.

b. Ön Sıhhat Muayenesi :

Yapılacak muayenede, adayın dış görünümüyle asker ve havacı olmasını engellemiş olan bir durumu olup olmadığı değerlendirilir. Elenen adaylar, öteki seçim aşamalarına devam edemezler.

DEVAMI





  • Iyi mi subay ve astsubay olabilirim?


  • Kurmay subay ne anlama gelir?


  • Subay olma koşulları nedir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Subay Nedir?
Subay Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/46757d1459927072-subay-nedir-subay.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/subay-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/subay-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content