Suçlar - Kaçakçılık

Kaçakçılık Temel Britannica Kaçakçılık yüzyıllardan bu zamana kadar süregelen ya­sadışı bir tecim biçimidir. Bir sürü ülkede sat...

Kaçakçılık
Temel Britannica




Kaçakçılık yüzyıllardan bu zamana kadar süregelen ya­sadışı bir tecim biçimidir. Bir sürü ülkede satışı yasaklanan silahlar ve uyuşturucu mad­deler, bir takım ülkelerde ağır gümrük vergileri yüzünden fiyatı artan çay, kahve, tütün ya da ipek şeklinde mallar, alım satımı yasalarla belirle­nen döviz ve altın kaçak olarak satılabilmek­tedir. Bu tür durumlar gümrük denetimine takılmaya­cak bir yoldan ülke sınırından geçirilmeye çalışılır. Mallar akla gelmeyecek değişik yön­temlerle gizlenmeye çalışılır; otomobil lastikleri, hususi bavul bölmeleri bu iş için kullanılan en malum gizleme yerleridir. Gümrüklerde, bilhassa uyuşturucu maddeleri ortaya çıkar­mak suretiyle, eğitilmiş köpekler vardır. Kaçak­çılık cezalarının çok ağır olması kaçakçılığı engellemeye yetmemektedir. Elde edilmiş kârların büyüklüğü ve söz konusu mallara olan talebin yüksekliği kaçakçılığı körükler.

Yasadışı yollardan giren malların, kimi zaman miktar olarak yasal yollardan girenleri kat kat aştığı görülmüştür. 18. yüzyılda İngiltere'de çay, kahve, tütün ve ipek şeklinde mallarda bu şekilde bir vaziyet söz mevzusuydu. 19. yüzyılın başın­da İngiliz tüccarlar Çin'e yasadışı yollardan afyon sokmaya başladılar. Af­yon kaçakçılığına karşı tedbir almaya çalışan Çin ile İngiltere içinde başlamış olan cenk İngilizler'in bir takım ayrıcalıklar elde etmesiyle sonuçlandı. Bir süre sonra İngilizler, Fransızlar' la beraber Çin'e saldırdılar. Tarihe Afyon Savaşı olarak geçen bu savaşlardan yenilgiyle çıkan Çin'de afyon satışı yasallaştı.

19. yüzyılda İngiltere'nin egemenliğindeki Hindistan'da tuza konan verginin eyaletten eyalete farklılık göstermesi sebebiyle yay­gın bir tuz kaçakçılığı kafa gösterdi. Gene aynı yüzyılda Afrika'daki Fransız ve Portekiz sö­mürgelerinde içki kaçakçılığı yapılıyordu.

ABD'daki koloniler hemen hemen İngiltere'ye bağımlıyken, İngiltere'den başka ülkelerle tecim yapmaları yasaklanmıştı. Oysa Ameri­kan gemileri yasağa rağmen İspanya ile kaçak bir tecim sürdürüyordu. Amerikan kolonileri­nin bağımsızlık savaşına neden olan isteklerinden birisi de tecim özgürlüğüne haiz olmaktı.

Uyuşturucu Madde Kaçakçılığı

Günümüzün en mühim problemlerinden biri uyuşturucu madde kaçakçılığıdır. Uzakdoğu, Ortadoğu ve Cenup ABD'da üretilen uyuşturucu maddeler, devasa yükseklikte fiyatlarla Avrupa ile ABD'de kaçak olarak satılmakta­dır. Bilhassa gençliğin sağlığını ve yaşamını tehdit eden uyuşturucuların ülkesine girişini önlemeye çalışan ABD, 1989'un son günlerin­de uyuşturucu kaçakçılarının izlenmesi ve yakalanması amacıyla Panama'ya askeri bir­liklerini gönderdi ve Panama Devlet Başkanı Noriega'yı teslim alıp, yargılanmak suretiyle ABD'ye götürdü. Aynı planın devamı olarak da Ocak 1990'da uyuşturucu kaçakçılığını denizden engellemek nedeni öne sürülerek Kolombiya açıklarına iki cenk gemisi gönderdi.

Uyuşturucu ve tabanca kaçakçılığına karşı imzalanan çok sayıda internasyonal sözleşmeye rağmen insan yaşamını tehlikeye atan bu ka­çakçılık sürmektedir.

Eski Yapıt Kaçakçılığı

Eski uygarlıklara beşiklik etmiş Türkiye şeklinde tabii bir müze durumundaki ülkeler, son yüzyıllarda "eski yapıt kaçakçılığı" olarak nite­lenen, kültürel varlıklarına yönelik bir talanla karşı karşıya kaldılar. Kaçakçılığa mevzu olan eski eserler yasadışı yollarla Avrupa ve ABD' deki büyük müzelere ya da koleksiyonculara satılıyor. Yakın geçmişte Kumluca ve Elmalı defineleri bu şekilde bir yazgıyla karşılaştı. Maddi kıymeti devasa yükseklikte olan bu defineleri geri alabilmek için ABD'deki ilgili müzelerle meydana getirilen görüşmelerden hemen hemen bir netice alınmış değildir.

Kaçakçıların aranması ve yakalanması ko­nusunda üye ülkeler içinde bağlantı sağ­layan internasyonal polis örgütü İnterpol ülke­ler içinde dayanışmayı sağlamaya çalışır. Altın, uyuşturucu madde, eski yapıt kaçakçılı­ğı şeklinde işler yapanlarla ilgilenir. Yakalanan kaçakçıyı ilgili ülkeye teslim eder. Merkezi Paris'te bulunan İnterpol'ün arşivinde uluslar­arası suçluların tüm özellikleri, çabalama yön­temleri, ilişkide bulundukları kişiler ve şirket­ler kayıtlıdır. İnterpol'e Türkiye de içinde olmak suretiyle 125'in üstünde ülke üyedir.






  • Suçlar - Dolandırıcılık


  • Suçlar - Soykırım


  • Suçlar - Cenk Suçu



Kaçakçılık






Kaçakçılık, bir malın yasalara aykırı olarak gizli saklı yollardan bir ülkeye sokulması ya da bir ülkeden çıkarılması. Gümrük vergisinden kaçmak, ihracat ya da ithalat yasağını aşmak için başvurulan bir yoldur. Kaçakçılığa çoğu zaman yüksek gümrük duvarları ya da vergilerle ticari kıymeti yükselen ürünler (örn. çay, kahve, tütün, içki, akaryakıt) ya da yasak altına alınan mallar (Örn. altın, döviz, uyuşturucu, tabanca, zamanı yapıt) mevzu olur. İnsan kaçakçılığı özellike 20. yüzyılda kaçakçılık kategorilerinin arasına iştirak etmiştir. Kaçakçılığın geçmişi ticaretle ilgili ilk vergilerin konmasına ya da ilk ticari düzenlemelere kadar indirilebilir. Tarih süresince pek az farklılık gösteren kaçakçılık sistemleri,metotları, temelde kaçak malı gümrük denetimine takılmayacak bir yolla sınırdan geçirmeye ya da kaçak malı başka bir yük içinde, taşıtların gizli saklı bölümlerinde ya da kişilerin tahmin edilemeyecek bir yerinde saklayarak gümrük denetimini atlatmaya dayanır.


Kaçakçılık
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Bir ülkenin yasalarına aykırı tecim. Kaçakçılık birden fazla türde olabilir. Bunlardan biride birisi gümrük kaçakçılığıdır. Bu tür durumlar, yurda girmesi yasak malları gizlice sokmak ya da gümrüklü eşyayı gümrük ödemeden yurda sokabilmek için girişilen hileli ve yasadışı eylemlerdir. Türkiye'de bununla birlikte silâh kaçakçılığı, diri hayvan kaçakçılığı şeklinde kaçakçılık türleri de vardır. Vergi kaçakçılığı da bir başka kaçakçılık türüdür. Türk Ceza Yasası'nda kaçakçılıkla ilgili türlü yaptırımlar getirilmiştir.





  • Suçlar - Dolandırıcılık


  • Suçlar - Soykırım


  • Suçlar - Cenk Suçu


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Suçlar - Kaçakçılık
Suçlar - Kaçakçılık
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/suclar-kacakclk.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/suclar-kacakclk.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content