Temel Özgürlüklerimiz Nelerdir? (Açıklamalı)

Temel özgürlüklerimiz nedir? İnsanların temel özgürlükleri hakkında açıklamalı bilgi. TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİMİZ NELERDİR? a) Fikir, kanaat ve ...

Temel özgürlüklerimiz nedir? İnsanların temel özgürlükleri hakkında açıklamalı bilgi.



TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİMİZ NELERDİR?



a) Fikir, kanaat ve ifade özgürlüğü:



Anayasamızın 25. maddesinde “Hepimiz fikir ve kanaat hürriyetine haizdir.” Her ne sebeple ve sebeple olursa olsun kimse fikir ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.” denmiştir.



Fakat bir takım durumlarda devletimiz bu özgürlükleri sınırlandırabilmektedir.



Bu tür şeyler içinde;



Bu tür şeyler içinde;



♦ Devlet sırlarının açıklanması şartları



♦ Suçların önlenmesi ve suçluların cezalandırılması şartları



♦ Hususi ve aile hayatlarının korunması şartları bu sınırlamalara örnek olarak gösterilebilir.



b) Basın Özgürlüğü:



İnsanların fikirlerini gazete, dergi, kitap, radyo, tv, web ve başka yollarla aktarabilmesini kapsar.



Anayasamızın 28. maddesinde “Basın hürdür, sıkıdüzen edilemez. Devlet basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.” ifadesi ile basın özgürlüğü korunmaya çalışılmıştır. Bu uygulamanın toplumlara sağlamış olduğu bir takım katkılarda vardır.



♦ İnsanların eğitimine katkı sağlaması



♦ Demokrasinin gelişmesi



♦ Özgür fikir ortamının oluşması sayılabilir.



c) Din ve Vicdan Özgürlüğü:



İnsanlar dilediği bir dine inanmakta ve inanılmış olduğu dinin ibadetlerini yerine getirmekte serbesttir. Bu görüş din değiştirmeyi, istediği dine inanma özgürlüğünü de bununla beraber getirmiştir.



Anayasamızın 24. maddesi din ve vicdan özgürlüğünü içeren ifadeler içermektedir. Burada” “Hepimiz vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine haizdir.” denilmiştir. Bunun yanı sıra gene aynı maddede, Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik ve laik niteliklerine haiz çıkılmıştır. Din eğitimi devlet kontrolünde gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte dinin siyasal ve hukuki düzene dayandırılmasına, dini duyguların, mukaddes şeylerin istismarına izin verilmemiştir.



d) Iletişim Özgürlüğü:



Temel özgürlüklerimiz içinde yer edinen bir başka özgürlüğümüz ise iletişim özgürlüğüdür. Anayasamızda “Hepimiz iletişim hürriyetine haizdir, haberleşmenin gizliliği esastır.” denilerek bu özgürlük güvence altına alınmıştır.



Bu özgürlüğümüz bir takım sakıncalı durumlarda, kanunların lüzumlu görmüş olduğu durumlarda sınırlandırılabilir ve gizliliğe dokunulabilir.



e) Yerleşme ve Gezi Özgürlüğü:



İnsanların özgürlüklerini pekiştiren durumlardan biride; yerleşme ve gezi özgürlüğüne haiz olmalarıdır. Vatanımızda yaşayan bireyler kanuna aykırı bir durumun olmaması halinde istediği yere gidebilir ve istediği yerde yaşayabilir.



Yerleşme özgürlükleri hemen aşağıdaki durumlarda sınırlandırılabilir?

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Temel Özgürlüklerimiz Nelerdir? (Açıklamalı)
Temel Özgürlüklerimiz Nelerdir? (Açıklamalı)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/temel-ozgurluklerimiz-nelerdir-acklamal.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/temel-ozgurluklerimiz-nelerdir-acklamal.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content