Toplardamar Nedir?

TOPLARDAMAR a. Atardamarın tersine, kanı organlardan kalbe götürmüş olan damar. (Bk. ansıkl. böl.) —Anat. Toplardamar kanı, büyük...

TOPLARDAMAR a. Atardamarın tersine, kanı organlardan kalbe götürmüş olan damar. (Bk. ansıkl. böl.)


—Anat. Toplardamar kanı, büyük dolaşımdaki toplardamarların kalbe getirmiş olduğu kan.





—Anat. ve Dokubil. Büyük lenf toplardamarı, sağda iç jugular toplardamar ve köprücükaltı toplardamarı kavşağına varan ve kimi zaman bulunmayabilen lenf damarı. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Anat. ve Dokubil. Toplardamarlar üç tabakadan oluşur: endotelyum tabakası, kas tabakası ve bağdoku tabakası; anatomik açıdan, üstünde aralıklı olarak yer edinen ve kanın geri akmasını önleyen kapakçıklar bulunur. Kanın toplardamarlarda ilerlemesi kılcak damarlardan devamlı olarak kan gelmesiyle ve kanı kalbe doğru akmaya zorlayan kas kasılmalarının yarattığı basınçla gerçekleşir. Toplardamarlardaki kanın hepsi üst ana toplardamar ile alt ana toplardamara dökülür; ek olarak, karındaki organlardan kirli- kanı alan bir kapı toplardamarı ve akciğerlerden oksijenlenmiş temiz kanı alan bir akciğer toplardamarı vardır.


*Lenf toplardaman. Bu büyük lenf damarı 1 ila 2 santimetre uzunluğundadır, başın, boynun, göğsün, akciğerlerin, diyaframın sağ yarısından ve sağ koldan gelen lenfi alır ve boynun dibinde, iç jugular toplardamar ile köprücükaltı toplardaman içinde son bulur.

Kan ya da lenf toplardamarlarının, sağlam olduklarında kanın kılcal damarlara doğru geri kaçışını önleyen kapakçıkları vardır, bunlar yerçekimi tesirinin fazla olduğu vücut bölgelerinde süreğen bir tazyik artışı altında kalır ve genişlerler (bacaklardaki varisler).


—Patol. En tehlikeli toplardamar hastalığı, akciğer ambolisine niçin olabilen flebitlerdir. Varis çok sık rastlanan ve çok can bunaltıcı, hatta işlevsel açıdan sakatlayıcı bile olabilen bir hastalıktır. Gaz ambolileri, toplardamar dolaşımına bir tesadüf sonucu (toplardamar yaralanması, vücutdışı dolaşım) bir hava kabarcığının kaçması ve bunun akciğerlere gitmesine bağlıdır.

Toplardamar yaralanmaları, bu ender görülen gaz ambolileri haricinde nadiren tehlikelidir: alçak basınçlı bu alandaki kanamalar kaide olarak kolayca denetim altına alınabilir.

Ana toplardamar hastalıkları, akaçladıkları alanların büyüklüğü dolayısıyla, sadece ağırlık bakımından diğeri toplardamar bozukluklarından farklıdırlar. Ust ana toplardamar flebiti çoğu zaman mediastinin iltihabı lezyonlarına bağlıdır; alt ana toplardamar iltihabı ise çok nadirdir, ve oluştuğu vakit, vücudun alt kısım toplardamarlarından lanan bir iltihabın yayılımını gösterir. Ana toplardamar hastalıkları ek olarak göğüs ya da karın içindeki bir hastalığın komşuluk yöntemiyle yayılmasından da ileri gelebilir.


Kaynak: Büyük Larousse







  • Toplardamar nedir, toplardamarların yapısı ve görevleri nedir?


Toplar Damar
Kanı, vücudun her yanından kalbe taşıyan damar.

Çeperi atardamarlardan daha ince ve çapı daha geniştir. İçinde yer yer, kanın geri dönmesini engelleyecek kapakçıklar bulunur. Toplardamarlar üç tabakadan oluşurlar. En içte epitel hücrelerinden oluşan içzar, ortada kas tabakası ve en dışta da bağdokudan oluşan dış katman vardır.





Toplardamarlar, çoğu zaman atardamarları izlerler. Bunlarda kan akışı kılcaldamarlardan devamlı gelen kanın ve kasların kasılmasının yarattığı basınçla sağlanır. Toplardamarlarla vücuttan toplanan kan, alt ve üst ana taplardamarlar ve kapı toplardamarından geçerek kalbe ulaşır. Alt ana toplardamar vücudun alt bölgesinden, üst ana toplardamar üst bölgesinden, kapı toplardamarıysa iç organlardan gelen kanı toplar. Akciğerlerdeki kanı kalbe getiren toplardamarların rolüyse değişiktir. Bunlar temiz kan taşırlar. Akciğerlerden gelen kan, akciğer toplardamarı yöntemiyle kalbe girer. Kan dolaşımından başka lenf dolaşımında da toplardamarlar vardır.

DEVAMI

Toplar damarlar:

Kanı vücuttan kalbe getiren damarlardır.Toplardamarların yapısı da atardamarlarda da olduğu şeklinde üç tabakadan meydana gelmiştir.Sadece atardamarlardan değişik olarak dış tabakada bağ doku lifleri azdır.Orta tabakada yer edinen kas doku incedir ve elastik lifler bulunmaz.Toplardamarlarda kan basıncı atardamarlardan daha düşüktür. Toplardamarların çapları atardamarlardan büyük olduğundan daha çok kan bulundurur.Akciğer toplardamarları hariç tüm toplardamarlar oksijence fukara kan bulunur.48640d1462813040 dolasim sistemi nedir dolasim sisteminin yapisi ve gorevleri dolassis5

Toplardamarlarda kanın akışını elde eden etmenler:

1. Kulakçıkların gevşemesi ile oluşan emme basıncı

2. Toplardamarın etrafını saran iskelet kasları

3. Nefes alma esnasında göğüs kafesinin genişlemesi (göğüs boşluğundaki basıncı düşürür bunun sonucu alt ve üst ana toplardamarlardan kan gevşeyen kulakçıklara dolar)

DEVAMI


toplardamar

isim, anatomi
  • Kanın, vücudun her yanından kalbe gitmesine yarayan damar.


toplardamar ingilizcesi
  • anat. vein.
  • - genişlemesi path. varix.
  • - yangısı path. phlebitis.





  • Toplardamar nedir, toplardamarların yapısı ve görevleri nedir?

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Toplardamar Nedir?
Toplardamar Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48640d1462813040-dolasim-sistemi-nedir-dolasim-sisteminin-yapisi-ve-gorevleri-dolassis5-2.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/toplardamar-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/toplardamar-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content