Hanım hakları ve cinsiyet eşitliği nedir? Toplumsal cinsiyet eşitliği nasıl olur, niçin önemlidir, cinsiyet rolleri, hakkında bilgi. Hanım ...
Hanım hakları ve cinsiyet eşitliği nedir? Toplumsal cinsiyet eşitliği nasıl olur, niçin önemlidir, cinsiyet rolleri, hakkında bilgi.
Hanım Hakları, Cinsiyet Eşitliği
Bugün “hanım hakları” ve “cinsiyet eşitliği” terimlerinin ikisi de kullanılıyor. Hanım hakları, insan oldukları için bayanların insan haklarından yararlanma hakkına vurgu yapar.
Cinsiyet eşitliği, her iki cinsiyetin de tüm kamusal ve hususi yaşam alanlarına eşit seviyede alınması ve bu alanlarda eşit seviyede görünür olması anlamına gelir.
Her iki tür hak, özgürlük ve mesuliyet açısından insan” olarak eşittir. Bu açıdan toplumsal cinsiyet eşitsizliği insan haklarına aykırıdır.
Hanımlar ve erkekler özgürlük, mesuliyet açısından “insan” olarak eşittir ve aynı haklara haizdir. Duygusal olmak, yürekli olmak, ağlamak, gülmek, sevinmek, kendine güvenmek şeklinde insani özellikler hanım ve erkekler içinde ayrımcılık ya da imtiyaz sebebi olması imkansız.
Bir toplumun kalkınması ve güçlenmesi fakat toplumdaki bireylerin beraber hareket etmesiyle mümkündür. Hanımefendilerin ve adamların cemiyet hayatına eşit ve etkin alınması toplumun kuvvetlenmesine katkı sağlar.
Hanım-erkek eşitliği bayanların ve adamların aynı hak ve yükümlülüklere haiz olması ve her insanın cemiyet içinde aynı fırsatlara haiz olması anlamına gelir.
Cinsiyet Rolleri
Cinsiyet rolleri hanım ve adam olmanın biyolojik farklarının haricinde, hanım ya da adam olmaya toplumun ve kültürün yüklediği mana ve beklentilerdir.
***Cinsiyet rolleri sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel ortamlara bağlıdır. Bu roller ırk, etnik köken, derslik, cinsel yönelim ve yaş da dahil olmak suretiyle pek çok öğenin tesiri altında kalır.
***Toplumsal cinsiyet rollerinde toplumların kalıplaşmış yargıları vardır. Mesela bayanların hemşire olması yadırganmaz da, adamların hemşire olması yadırganır. Hanımefendilerin çocuk bakıcısı olması yadırganmaz, adamların çocuk bakıcısı olması yadırganır.
***Kalıplaşmış roller insanların yaşamlarını sınırlıyor ve eşitsizliklere niçin oluyor. Kız evlatlarının okula gönderilmemesi buna bir örnektir. Bu bakımdan, insan haklarında olduğu şeklinde cinsiyet eşitliği için de devamlı savaşım verilmesi, eşitliğin korunması ve özendirilmesi gerekir.
Cevap Eğitim
Eğitim, cemiyet normlarının geliştirilmesinde rol oynadığı için, cinsiyet eşitliği anlayışının geliştirilmesinde temel araçtır. Cinsiyet temelli şiddetle savaşım edilmesi ve cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi, eğitime ve toplumun her katmanından insanoğlunun etken ilgisine gereksinim duyar.
YORUMLAR