Türk Dil Kurumu kuruluşu ve faaliyetleri ile ilgili olarak genel bilgiler. Türk Dil Kurumu ne süre, niçin ve hangi amaç ile kurulmuştur? TÜ...
Türk Dil Kurumu kuruluşu ve faaliyetleri ile ilgili olarak genel bilgiler. Türk Dil Kurumu ne süre, niçin ve hangi amaç ile kurulmuştur?
TÜRK DİLİNİ, TEK DİL HALİNE GETİRECEK BİR KURULUŞ: TÜRK DİL KURUMU
Osmanlı İmparatorluğu, çeşitli toplumların bir araya getirmiş olduğu bir devletti. Ülke içinde bu toplumlar dilleriyle yaşantılarını sürmüşlerdi. Bundan dolayı Osmanlı İmparatorluğu, çeşitli dillerin konuşulmuş olduğu bir cemiyet olmuştu. Bu toplumların dillerindeki bazı sözcükler öteki toplumdaki dillere karışmıştı. Bunlardan en fazla etkilenen Türk toplumu idi. Derhal her toplumun sözcükleri Türkçenin içine karışmıştı. Türkçe, anlaşılması zorluk derecesi yüksek bir dil olmuştu. Ek olarak kullandığımız Arap harfleri de, Arapça sözcüklerin Türk diline kolaylıkla girmesini sağlamıştı. İslam dini sebebiyle, yazılan bazı kitaplar da Farsça idi. Böylece Arapça, Farsça ve Türkçe içiçe idi. Halkın konuşmuş olduğu dil ile, okuma, yazma bilen ve öğrenenlerin kullandıkları dil ayrı ayrı idi. Aralarında da çok geniş fark vardı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanlarında, tarih emek vermesi yapıldığı şeklinde Türk dili emekleri da yapılmaya başlamıştı. Sadece bu emek harcamalar hiçbir süre kafi olmadı. Gazi Mustafa Kemal, dilimizin mütevazı bir dil olması için bir devrime gerek olduğu görüşüne vararak çalışmalara başladı. 12 Temmuz 1923‘de Türk Dili İnceleme Derneği’ni kurdu. Bu derneğin amacı, Türk dilini gramer, yazım, lügat şeklinde mevzularda inceleyecek ve gelişmesini sağlayacaktı.
Gazi Mustafa Kemal, 26 Eylül – 1 Ekim 1932 günleri içinde Türk Dil Kurultayı adı altında bir toplantı yaptırdı. Türk dilinin kendi benliğine ulaşması, Türk dilinin güzellik ve zenginliğinin ortaya çıkması için bu görüşmede emek harcamalar yapılmış oldu. Gazi Mustafa Kemal, bu kurumun çalışmalarını çok yakından izleyerek, Türk dilinin güzel bir dil olmasını sağlamış oldu.
YORUMLAR