Türkiye'de en fazla para kazandıran meslek hangisidir? En Çok Kazandıran Meslekler Meslek Rehberinde meslek tercihleri ile il...
Türkiye'de en fazla para kazandıran meslek hangisidir?
En Çok Kazandıran Meslekler
Meslek Rehberinde meslek tercihleri ile ilgili türlü lardaki yararlı yazıları da buraya alıntılıyoruz. Alt taraftaki En Çok Kazandıran Meslekler yazısının yararlı olacağını umuyoruz.
Meslek tercihi yapmadan ilkin sevdiğiniz ve ilgi alanınızdaki mesleği seçmenin yanında mesleğin geçiminizi iyi bir biçimde temin edebiliyor olması da önemlidir. ülkemizin istihdam ve geleceği mevzusunda disiplinli bir planlama yapılamaması yüzünden yüzbinlerce üniversiteli, mezuniyet sonrası iş bulamıyor. Uzmanlar, adayların tercihlerinde istihdam imkanlarını da gözönüne almalarını öneriyorlar. Gençler, tercihlerini yaparken geleceklerini güvence altına alabilecekleri bölümlere öncelik vermeye itina gösteriyor.
Bugün Gazetesi'nin haberine nazaran son dönemlerde üniversiteli işsizlerin artması, gençleri, sevilmiş olduğu meslek yerine para kazandıran alanlara yöneltiyor. Her şeye karşın yıldızı sönmeyen tıp, hukuk, mühendislik, psikoloji benzer biçimde mesleklerse popülerliğini koruyor. Tercihinizi yaparken; hangi mesleğin sizin için uygun olup olmadığını idrak etmek için ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmayı unutmayın…
BİLGİSAYAR MüHENDİSLİĞİ
Bilgisayar mühendisleri, programların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı, programların belli başlı bir vazife üstünde nasıl etkili bir performans gösterebilecekleri, programların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri, programların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri, insan ve programların birbirleriyle nasıl bir haberleşme-iletişim içinde olacakları mevzuları üstünde çalışır.
ENDüSTRİ MüHENDİSLİĞİ
İnsan, bilgi, araç-gereç, ekipman ve süreçlerin kullanılması, geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili mühendislik dalı. Sanayi mühendisleri; süre, para, araç-gereç, enerji benzer biçimde ların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin standardını artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MüHENDİSLİĞİ
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri en yaratıcı ve zor işleri başaran çağdaş teknolojilerin öncüleridir. İşleri çoğu zaman komünikasyon ağları ve süper bilgisayarlardan sayısal denetim sistemleri ve çağdaş cihazlara kadar her şeyi tasarlamak, üretmek ve geliştirmektir.
MEKATRONİK MüHENDİSLİĞİ
Mekatronik yeni ve şu anda Türkiye'de bir tek 4 üniversitede eğitimi verilmekte olan bir mühendislik alanı. Her türlü karmaşık tasarım gerektiren mekanik, elektrik, elektronik ve optik bileşenlerden oluşan, elektronik alet ve haberleşme-iletişim sistemlerinin, tasarımını icra eden, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fizyolojik kurallar içinde kontrol eden şahıs mekatronik mühendisi olarak isimlendirilmektedir. Meslek Rehberi altında Mekatronikle ilgili meslekleri Mekatronik kategorisi altında bulabilirsiniz. Mekatronik pek Kadın Meslekleri altında sayılmasa da Kadın Mekatronik adresinde mekatroniği kadın gözüyle inceleyebilirsiniz.
REKLAMCILIK
Reklamcılık, insanları gönüllü olarak belirgin bir davranışta bulunmaya ikna etme, belli başlı bir düşünceye yöneltme, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, düşünce ve kuruluşa çekmeye çabalama sanatıdır. Meslek günümüzün ve geleceğin vazgeçilemeyecek mesleklerin içinde geliyor.
MAKİNE MüHENDİSLİĞİ
Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olan makine mühendisliği, makineler, enerji ve imalat sistemleri,metotları ile ilgilenir. Makine mühendisleri ekip tezgahlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makinalar ve donanımlar tasarlar ve yapım ederler. Mühendislikler bağlantısından tüm mühendislik dallarını görebilirsiniz.
ULUSLARARASI FİNANS
Bu sektörde uluslar arası finans piyasalarından sağlayıp bu konuyu en verimli şekilde yatırıma dönüştürmeye çaba eden, banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek kişilerdir. Türkiye'de etkenlik gösteren uluslarası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilirler.
YAZILIM MüHENDİSLİĞİ
Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak suretiyle her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Hususi ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Düşünce üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. İnternette şahsi bilgilerin çok rahat kullanılması güvenlik programlarını hazırlayanların önemini artırmıştır.
MOLEKüLER-BİYOLOJİ
Genel çabalama alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması. Ziraat çevre ve orman bakanlığı'na bağlı kuruluşlarla adli tıp ve kriminoloji labaratuvarı iş imkanı sağlıyor. Hususi sektörde sıhhat ve biyoteknolojik çabalama icra eden kurumların türlü üretim aşamalarında moleküler biyoloji ve genetik uzmanları tercih ediliyor.
GELECEĞİN MESLEKLERİ
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, ileriki zamanlarda bir sürü mesleğin pabucunu çöpe atacağa benzerlik gösteriyor. Adına pek alışkın olmadığımız Sanal Market İşletmeciliği, Suni Zeka Pazarlamacılığı benzer biçimde bir sürü meslek gündelik yaşamımızın bir parçası olmaya hazırlanıyor.
YAPAY ZEKA UZMANI
İnsandaki zeka ve fikir sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satılmasıyla oluşacak bir pazar.Bilgisayar Bilimleri altında yer edinen bir meslektir. Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği altındadır.
NANOTEKNOLOJİ YAPI MüHENDİSLİĞİ
Nanoteknoloji ile inşaat, yapı sektöründe kullanılan ürünler maksimum düzeyde geliştirilerek kullanılacak. Geleceğin mimar ve mühendislerine benzer işleri yapanlar bir tek yaratıcılıklarını kullanacaklar. Çünkü tüm hesap ve çizimleri, robotik sistemler meydana getirecek.
NANOTEKNOLOJİ MüHENDİSİ
Meslek Rehberi'nin öngörüsüne nazaran yakında Nanoteknoloji Teknisyeni, Nanoteknoloji Teknikeri ve Nanoteknoloji Mühendisi meslekleri gündeme girecektir.
Nanoteknoloji terimi İngilizce'deki nanotechnology kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Nanoteknoloji ya da özetlemek gerekirse Nano çok minik mertebedeki malzemelerin ve cihazların analizi, tasarımı, ve üretimi ile ilgili emek harcamaları kapsayan bir meslektir.
Nanoteknoloji Mühendisi Kimdir?
Meslek Rehberi tahminlerine nazaran Nanoteknoloji Mühendisliği önümüzdeki yakın geleceğin popüler mesleklerinden olmaya aday bir meslek. Fakat Nanoteknoloji Mühendisliği Türkiye'de hemen hemen hiçbir üniversitede bölüm olarak mevcut değildir. Daha evvel Meslek Rehberi'nde Geleceğin Mesleği yazısında yazıldığı suretiyle Nanoteknoloji Mühendisliğine kolay geçiş yapmak isteyenlere alt taraftaki mühendislik dallarını seçmelerini tavsiye ediyoruz. Bu meslek dallarından nanoteknoloji mühendisliğine kolay geçiş yapabilirsiniz.
GEN TERAPİSTLİĞİ
Bozuk genlerin tespiti ve düzeltilmesi ile ilgilenen, hatta gen haritasına nazaran ileride hastalıklara yol açacak genleri öncesinden tespit edip, tedbir alacak programları geliştirenlere Gen Terapistleri denecek.
ALTERNATİF BESİN MüHENDİSLİĞİ
Beslenme için lüzumlu maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacak.
Türkiye'de en fazla kupa kazanan ekip hangisidir?
Bu zamanda en fazla iş bulunan meslek hangisidir?
Türkiye'de en fazla beslenen hayvan cinsi hangisidir?
İşte çok para kazandıran meslekler
ÖSSde az puan aldım diye üzülmeyin. İşsiz bir mühendis olacağına iyi maaşla optisyen ol!
İki senelik at antrenörlüğü, at işletmeciliği, optisyenlik, su altı teknolojileri, diş-protez, iklimlendirme ve soğutma, biyomedikal aygıt teknolojisi benzer biçimde kısımları bitirenlere devamlı ekmek var.
Mühendis, hekim, avukat, internasyonal ilişkiler uzmanı, öğretmen... Türkiye'deki her gencin hayalini bu meslekler süslüyor. Bir dershanenin yapmış olduğu araştırmaya nazaran üniversite tercihlerinde ilk 3 sırayı yüzde 95 oranında bu meslekler alıyor. Gençlerin meslek seçimindeki kararını ise mühim oranda aile etkiliyor. Anne-babalar gerçekleştiremedikleri hayallerinin uygulamasını evlatlarından bekliyor. Oysa bir kişinin seçtiği ya da gerçekleştirmek istediği meslek, bir tek bilimsel nitelikli yeteneğe bağlı değildir. Ferdin fizyolojik özellikleri, ilgi alanları, kişilik özellikleri, kabiliyetleri, gelecek planları, hususi becerileri, toplumsal etkinliklere alınması, okul dışı yaşantısı, ailenin sosyo ekonomik ve kültürel şartları, kıymet yargıları benzer biçimde olgulara da bağlı. Ama günümüzde mesleklerin cazibesi, güncel ve popüler olmasından ziyade iş bulma ihtimali ve mesleğin geleceği bir gencin en fazla dikkat etmesi ihtiyaç duyulan özelliklerin başlangıcında geliyor.
Talebe Seçme Imtihanı'nın (ÖSS) stresi tamamlandı; şimdi sıra tercihlerde. Gençler 23 Temmuz'dan itibaren geleceklerini belirleyecek bir mesleğe adım atacaklar. Tercih kılavuzunda çok sayıda seçenek var. Ankara Tecim Odası'nın Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanarak hazırladığı â€œİş'te Yükseköğretim†başlıklı rapora nazaran her 100 yüksekokul mezunu gencin 36'sı atıl durumda. Bunların da yüzde 72'si işi olmayan ve iş aramaktan ümidini kesmiş gençlerden oluşuyor. Bu rapora nazaran 510 bin yüksekokul mezunu gençten 109 bini günlerini iş arayarak geçiriyor. 24 bin yüksekokul mezunu genç ise iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramıyor.
Bir takım meslekler çok cazip
Gençlerin işi olmayan gezmesindeki etkenlerden birisi de gözünü devamlı toplumsal cazibesi olan popüler mesleklere dikmesi. Oysa bir takım meslekler var ki, mezun olduğunda hem dolgun bir maaş alabilir hem de yurtiçi ve yurtdışında mühim görevler alabilir. İşte bu mesleklerden bazıları şöyleki: At antrenörlüğü, at işletmeciliği, optisyenlik, su altı teknolojileri, diş-protez, iklimlendirme ve soğutma, biyomedikal aygıt teknolojisi. 2 senelik meslek yüksekokulu bünyesinde yer edinen bu kısımları bitirenler çok rahat iş bulabiliyor. İstanbul üniversitesi Baytar Fakültesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adem Şenünver, 5 senedir mezun veren atçılık işletmeciliği, nalbantlık, antrenörlük benzer biçimde bölümlerden bugüne dek işi olmayan gezen herhangi birine rastlamadığını söylemiş oldu. Türkiye'de 10 bin yarış atı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Adem Şenünver, “Mezunlarımız Türkiye Jokey Kulübü'nün hara ve hipodromlarında çok rahat iş buluyor. 2 bin 500-3 bin YTL ücretle çalışıyorlar. Bununla birlikte eğittikleri atların performansına nazaran de ücret alıyorlar.†dedi. Prof. Şenünver, bölümlerinden 4 senelik Baytar Fakültesi'nin ilgili bölümlerine de dikey geçiş imkânı bulunduğunu hatırlatıyor. 25'er öğrencinin girmiş olduğu bölümlerden mezun olanlar bununla birlikte yurtdışında da vazife yapıyor. Şenünver'in verdiği bilgilere nazaran ABD, Avustralya, Dubai ve İngiltere'de çok sayıda at antrenörü vazife yapıyor.
At antrenörlüğü benzer biçimde cazip mesleklerden sualtı teknolojileri kısımı mezunları da çok kolaylıkla iş bulabiliyor. İstanbul üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, verilen dalgıçlık eğitiminden sonrasında su altında vida sıkmaktan halletmeye kadar çok sayıda işin bu kısımı bitirenler tarafınca yapıldığına dikkat çekerek, “Su altında meydana getirilen tüm işler bu bölümün ilgi sahasına giriyor. Boru döşenmesinden halletmeye kadar. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda şirket daha mezun vermeden bir sürü öğrenciye talip oluyor.†dedi. Sualtı teknolojisi benzer biçimde bilgisayar teknolojisi ve programlama, çini işlemeciliği, endüstriyel elektronik, iklimlendirme ve soğutma, müdafa ve güvenlik, biyomedikal aygıt teknolojisi cam seramik, endüstriyel otomasyon, otomotiv, radyo tv yayıncılığı, elektronik komünikasyon, lastik-plastik teknolojisi benzer biçimde bölümlerin de cazibesini devam ettirdiğini kaydetti. Her yıl anket emek vermesi yaptıklarını ve mezunların yüzde 70'inin çok rahat iş bulduğunu, yüzde 20'sinin de 4 senelik fakültelere geçiş yaptığını söylemiş oldu.
Mezuniyetten ilkin iş buluyorlar!
Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya tatbik eden eğitim görmüş kişilerin yetiştirildiği optisyenlik programından optisyen olarak mezun olanlar da talihli olanlardan. Gözlükçü açmak ve gözlükçülük yapmak isteyenlerin üniversitede optisyenlik eğitiminden geçmiş olma şartının yasalaştığı 2004 yılından bu yana pisayada optisyenler büyük rağbet görüyor. Ege üniversitesi Mustafa kemal atatürk Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu talebe işleri yetkilileri öğrencilerin mezun olmadan iş bulduklarını söylüyor. Kontenjanların genellikle sıhhat meslek lisesi mezunları tarafınca doldurulduğunu ifade eden yetkililer, kontenjan açığı kaldığında düzgüsel lise mezunlarından da bu kısımı tercih ettiğini belirtiyor.
Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, halk içinde adı popüler olmayan fakat mezunlarının rahat iş bulmuş olduğu çok sayıda bölüm bulunduğunu ifade ederek “Bunlar iki senelik kısımlar olduğu benzer biçimde mekatronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, biyomedikal mühendisliği, internasyonal lojistik ve taşımacılık benzer biçimde 4 senelik kısımlar de olabiliyor. Adayların ve ailelerin dikkat edeceği çok şey var. Ama ‘Mezun olunca işi olmayan ve mutsuz birisi mi olmak isterler yoksa dolgun bir maaşla iyi bir gelecek mi?†diyor.
Gençleri en tehlikeli sonuç dönemlerinde meslek seçimi bekliyor. Yaşamın büyük kısmının işyerinde geçmiş olduğu dikkate alındığında işyerinde mutlu olmak yaşamın da mutlu geçmesi anlamına geldiğini belirten uzmanlar gençleri ve aileleri meslek seçerken dikkatli olmaya davet ediyor.
ÖSSde az puan aldım diye üzülmeyin. İşsiz bir mühendis olacağına iyi maaşla optisyen ol!
İki senelik at antrenörlüğü, at işletmeciliği, optisyenlik, su altı teknolojileri, diş-protez, iklimlendirme ve soğutma, biyomedikal aygıt teknolojisi benzer biçimde kısımları bitirenlere devamlı ekmek var.
Mühendis, hekim, avukat, internasyonal ilişkiler uzmanı, öğretmen... Türkiye'deki her gencin hayalini bu meslekler süslüyor. Bir dershanenin yapmış olduğu araştırmaya nazaran üniversite tercihlerinde ilk 3 sırayı yüzde 95 oranında bu meslekler alıyor. Gençlerin meslek seçimindeki kararını ise mühim oranda aile etkiliyor. Anne-babalar gerçekleştiremedikleri hayallerinin uygulamasını evlatlarından bekliyor. Oysa bir kişinin seçtiği ya da gerçekleştirmek istediği meslek, bir tek bilimsel nitelikli yeteneğe bağlı değildir. Ferdin fizyolojik özellikleri, ilgi alanları, kişilik özellikleri, kabiliyetleri, gelecek planları, hususi becerileri, toplumsal etkinliklere alınması, okul dışı yaşantısı, ailenin sosyo ekonomik ve kültürel şartları, kıymet yargıları benzer biçimde olgulara da bağlı. Ama günümüzde mesleklerin cazibesi, güncel ve popüler olmasından ziyade iş bulma ihtimali ve mesleğin geleceği bir gencin en fazla dikkat etmesi ihtiyaç duyulan özelliklerin başlangıcında geliyor.
Talebe Seçme Imtihanı'nın (ÖSS) stresi tamamlandı; şimdi sıra tercihlerde. Gençler 23 Temmuz'dan itibaren geleceklerini belirleyecek bir mesleğe adım atacaklar. Tercih kılavuzunda çok sayıda seçenek var. Ankara Tecim Odası'nın Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanarak hazırladığı â€œİş'te Yükseköğretim†başlıklı rapora nazaran her 100 yüksekokul mezunu gencin 36'sı atıl durumda. Bunların da yüzde 72'si işi olmayan ve iş aramaktan ümidini kesmiş gençlerden oluşuyor. Bu rapora nazaran 510 bin yüksekokul mezunu gençten 109 bini günlerini iş arayarak geçiriyor. 24 bin yüksekokul mezunu genç ise iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramıyor.
Bir takım meslekler çok cazip
Gençlerin işi olmayan gezmesindeki etkenlerden birisi de gözünü devamlı toplumsal cazibesi olan popüler mesleklere dikmesi. Oysa bir takım meslekler var ki, mezun olduğunda hem dolgun bir maaş alabilir hem de yurtiçi ve yurtdışında mühim görevler alabilir. İşte bu mesleklerden bazıları şöyleki: At antrenörlüğü, at işletmeciliği, optisyenlik, su altı teknolojileri, diş-protez, iklimlendirme ve soğutma, biyomedikal aygıt teknolojisi. 2 senelik meslek yüksekokulu bünyesinde yer edinen bu kısımları bitirenler çok rahat iş bulabiliyor. İstanbul üniversitesi Baytar Fakültesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adem Şenünver, 5 senedir mezun veren atçılık işletmeciliği, nalbantlık, antrenörlük benzer biçimde bölümlerden bugüne dek işi olmayan gezen herhangi birine rastlamadığını söylemiş oldu. Türkiye'de 10 bin yarış atı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Adem Şenünver, “Mezunlarımız Türkiye Jokey Kulübü'nün hara ve hipodromlarında çok rahat iş buluyor. 2 bin 500-3 bin YTL ücretle çalışıyorlar. Bununla birlikte eğittikleri atların performansına nazaran de ücret alıyorlar.†dedi. Prof. Şenünver, bölümlerinden 4 senelik Baytar Fakültesi'nin ilgili bölümlerine de dikey geçiş imkânı bulunduğunu hatırlatıyor. 25'er öğrencinin girmiş olduğu bölümlerden mezun olanlar bununla birlikte yurtdışında da vazife yapıyor. Şenünver'in verdiği bilgilere nazaran ABD, Avustralya, Dubai ve İngiltere'de çok sayıda at antrenörü vazife yapıyor.
At antrenörlüğü benzer biçimde cazip mesleklerden sualtı teknolojileri kısımı mezunları da çok kolaylıkla iş bulabiliyor. İstanbul üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, verilen dalgıçlık eğitiminden sonrasında su altında vida sıkmaktan halletmeye kadar çok sayıda işin bu kısımı bitirenler tarafınca yapıldığına dikkat çekerek, “Su altında meydana getirilen tüm işler bu bölümün ilgi sahasına giriyor. Boru döşenmesinden halletmeye kadar. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda şirket daha mezun vermeden bir sürü öğrenciye talip oluyor.†dedi. Sualtı teknolojisi benzer biçimde bilgisayar teknolojisi ve programlama, çini işlemeciliği, endüstriyel elektronik, iklimlendirme ve soğutma, müdafa ve güvenlik, biyomedikal aygıt teknolojisi cam seramik, endüstriyel otomasyon, otomotiv, radyo tv yayıncılığı, elektronik komünikasyon, lastik-plastik teknolojisi benzer biçimde bölümlerin de cazibesini devam ettirdiğini kaydetti. Her yıl anket emek vermesi yaptıklarını ve mezunların yüzde 70'inin çok rahat iş bulduğunu, yüzde 20'sinin de 4 senelik fakültelere geçiş yaptığını söylemiş oldu.
Mezuniyetten ilkin iş buluyorlar!
Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya tatbik eden eğitim görmüş kişilerin yetiştirildiği optisyenlik programından optisyen olarak mezun olanlar da talihli olanlardan. Gözlükçü açmak ve gözlükçülük yapmak isteyenlerin üniversitede optisyenlik eğitiminden geçmiş olma şartının yasalaştığı 2004 yılından bu yana pisayada optisyenler büyük rağbet görüyor. Ege üniversitesi Mustafa kemal atatürk Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu talebe işleri yetkilileri öğrencilerin mezun olmadan iş bulduklarını söylüyor. Kontenjanların genellikle sıhhat meslek lisesi mezunları tarafınca doldurulduğunu ifade eden yetkililer, kontenjan açığı kaldığında düzgüsel lise mezunlarından da bu kısımı tercih ettiğini belirtiyor.
Zirve Dergisi Rehberlik Uzmanı Hakan Baykal, halk içinde adı popüler olmayan fakat mezunlarının rahat iş bulmuş olduğu çok sayıda bölüm bulunduğunu ifade ederek “Bunlar iki senelik kısımlar olduğu benzer biçimde mekatronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, biyomedikal mühendisliği, internasyonal lojistik ve taşımacılık benzer biçimde 4 senelik kısımlar de olabiliyor. Adayların ve ailelerin dikkat edeceği çok şey var. Ama ‘Mezun olunca işi olmayan ve mutsuz birisi mi olmak isterler yoksa dolgun bir maaşla iyi bir gelecek mi?†diyor.
Gençleri en tehlikeli sonuç dönemlerinde meslek seçimi bekliyor. Yaşamın büyük kısmının işyerinde geçmiş olduğu dikkate alındığında işyerinde mutlu olmak yaşamın da mutlu geçmesi anlamına geldiğini belirten uzmanlar gençleri ve aileleri meslek seçerken dikkatli olmaya davet ediyor.
ZAMAN
Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Meslek Rehberinde meslek tercihleri ile ilgili türlü lardaki yararlı yazıları da buraya alıntılıyoruz. Alt taraftaki En Çok Kazandıran Meslekler yazısının yararlı olacağını umuyoruz.
Meslek tercihi yapmadan ilkin sevdiğiniz ve ilgi alanınızdaki mesleği seçmenin yanında mesleğin geçiminizi iyi bir biçimde temin edebiliyor olması da önemlidir. ülkemizin istihdam ve geleceği mevzusunda disiplinli bir planlama yapılamaması yüzünden yüzbinlerce üniversiteli, mezuniyet sonrası iş bulamıyor. Uzmanlar, adayların tercihlerinde istihdam imkanlarını da gözönüne almalarını öneriyorlar. Gençler, tercihlerini yaparken geleceklerini güvence altına alabilecekleri bölümlere öncelik vermeye itina gösteriyor.
Bugün Gazetesi'nin haberine nazaran son dönemlerde üniversiteli işsizlerin artması, gençleri, sevilmiş olduğu meslek yerine para kazandıran alanlara yöneltiyor. Her şeye karşın yıldızı sönmeyen tıp, hukuk, mühendislik, psikoloji benzer biçimde mesleklerse popülerliğini koruyor. Tercihinizi yaparken; hangi mesleğin sizin için uygun olup olmadığını idrak etmek için ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde bulundurmayı unutmayın…
BİLGİSAYAR MüHENDİSLİĞİ
Bilgisayar mühendisleri, programların neyi yapabileceği neyi yapamayacağı, programların belli başlı bir vazife üstünde nasıl etkili bir performans gösterebilecekleri, programların saklanmış bir veriyi nasıl yazıp okuyabilecekleri, programların nasıl daha akıllı çalışabilecekleri, insan ve programların birbirleriyle nasıl bir haberleşme-iletişim içinde olacakları mevzuları üstünde çalışır.
ENDüSTRİ MüHENDİSLİĞİ
İnsan, bilgi, araç-gereç, ekipman ve süreçlerin kullanılması, geliştirilmesi ve yönetimi ile ilgili mühendislik dalı. Sanayi mühendisleri; süre, para, araç-gereç, enerji benzer biçimde ların verimli kullanımına ve mühendislik hizmetlerinin standardını artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MüHENDİSLİĞİ
Elektrik ve Elektronik Mühendisleri en yaratıcı ve zor işleri başaran çağdaş teknolojilerin öncüleridir. İşleri çoğu zaman komünikasyon ağları ve süper bilgisayarlardan sayısal denetim sistemleri ve çağdaş cihazlara kadar her şeyi tasarlamak, üretmek ve geliştirmektir.
MEKATRONİK MüHENDİSLİĞİ
Mekatronik yeni ve şu anda Türkiye'de bir tek 4 üniversitede eğitimi verilmekte olan bir mühendislik alanı. Her türlü karmaşık tasarım gerektiren mekanik, elektrik, elektronik ve optik bileşenlerden oluşan, elektronik alet ve haberleşme-iletişim sistemlerinin, tasarımını icra eden, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fizyolojik kurallar içinde kontrol eden şahıs mekatronik mühendisi olarak isimlendirilmektedir. Meslek Rehberi altında Mekatronikle ilgili meslekleri Mekatronik kategorisi altında bulabilirsiniz. Mekatronik pek Kadın Meslekleri altında sayılmasa da Kadın Mekatronik adresinde mekatroniği kadın gözüyle inceleyebilirsiniz.
REKLAMCILIK
Reklamcılık, insanları gönüllü olarak belirgin bir davranışta bulunmaya ikna etme, belli başlı bir düşünceye yöneltme, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, düşünce ve kuruluşa çekmeye çabalama sanatıdır. Meslek günümüzün ve geleceğin vazgeçilemeyecek mesleklerin içinde geliyor.
MAKİNE MüHENDİSLİĞİ
Mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş mühendislik alanı olan makine mühendisliği, makineler, enerji ve imalat sistemleri,metotları ile ilgilenir. Makine mühendisleri ekip tezgahlarının yanı sıra endüstrinin tüm dalları için makinalar ve donanımlar tasarlar ve yapım ederler. Mühendislikler bağlantısından tüm mühendislik dallarını görebilirsiniz.
ULUSLARARASI FİNANS
Bu sektörde uluslar arası finans piyasalarından sağlayıp bu konuyu en verimli şekilde yatırıma dönüştürmeye çaba eden, banka, sigorta ve borsa şirketlerinde yönetici olarak çalışabilecek kişilerdir. Türkiye'de etkenlik gösteren uluslarası şirketlerde finansal analist, strateji planlama yöneticisi ve borsa uzmanı olarak çalışabilirler.
YAZILIM MüHENDİSLİĞİ
Bu alandaki kişiler bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon vb. sektörler olmak suretiyle her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını hazırlayıp sisteme entegre ederler. Hususi ve kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Düşünce üretimine dayalı bir iş olduğundan yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur. İnternette şahsi bilgilerin çok rahat kullanılması güvenlik programlarını hazırlayanların önemini artırmıştır.
MOLEKüLER-BİYOLOJİ
Genel çabalama alanı biyolojik olayların molekül yapısı ve hücre işlevlerinin araştırılması. Ziraat çevre ve orman bakanlığı'na bağlı kuruluşlarla adli tıp ve kriminoloji labaratuvarı iş imkanı sağlıyor. Hususi sektörde sıhhat ve biyoteknolojik çabalama icra eden kurumların türlü üretim aşamalarında moleküler biyoloji ve genetik uzmanları tercih ediliyor.
GELECEĞİN MESLEKLERİ
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, ileriki zamanlarda bir sürü mesleğin pabucunu çöpe atacağa benzerlik gösteriyor. Adına pek alışkın olmadığımız Sanal Market İşletmeciliği, Suni Zeka Pazarlamacılığı benzer biçimde bir sürü meslek gündelik yaşamımızın bir parçası olmaya hazırlanıyor.
YAPAY ZEKA UZMANI
İnsandaki zeka ve fikir sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satılmasıyla oluşacak bir pazar.Bilgisayar Bilimleri altında yer edinen bir meslektir. Yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği altındadır.
NANOTEKNOLOJİ YAPI MüHENDİSLİĞİ
Nanoteknoloji ile inşaat, yapı sektöründe kullanılan ürünler maksimum düzeyde geliştirilerek kullanılacak. Geleceğin mimar ve mühendislerine benzer işleri yapanlar bir tek yaratıcılıklarını kullanacaklar. Çünkü tüm hesap ve çizimleri, robotik sistemler meydana getirecek.
NANOTEKNOLOJİ MüHENDİSİ
Meslek Rehberi'nin öngörüsüne nazaran yakında Nanoteknoloji Teknisyeni, Nanoteknoloji Teknikeri ve Nanoteknoloji Mühendisi meslekleri gündeme girecektir.
Nanoteknoloji terimi İngilizce'deki nanotechnology kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Nanoteknoloji ya da özetlemek gerekirse Nano çok minik mertebedeki malzemelerin ve cihazların analizi, tasarımı, ve üretimi ile ilgili emek harcamaları kapsayan bir meslektir.
Nanoteknoloji Mühendisi Kimdir?
Meslek Rehberi tahminlerine nazaran Nanoteknoloji Mühendisliği önümüzdeki yakın geleceğin popüler mesleklerinden olmaya aday bir meslek. Fakat Nanoteknoloji Mühendisliği Türkiye'de hemen hemen hiçbir üniversitede bölüm olarak mevcut değildir. Daha evvel Meslek Rehberi'nde Geleceğin Mesleği yazısında yazıldığı suretiyle Nanoteknoloji Mühendisliğine kolay geçiş yapmak isteyenlere alt taraftaki mühendislik dallarını seçmelerini tavsiye ediyoruz. Bu meslek dallarından nanoteknoloji mühendisliğine kolay geçiş yapabilirsiniz.
GEN TERAPİSTLİĞİ
Bozuk genlerin tespiti ve düzeltilmesi ile ilgilenen, hatta gen haritasına nazaran ileride hastalıklara yol açacak genleri öncesinden tespit edip, tedbir alacak programları geliştirenlere Gen Terapistleri denecek.
ALTERNATİF BESİN MüHENDİSLİĞİ
Beslenme için lüzumlu maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacak.
Türkiye'de en fazla kupa kazanan ekip hangisidir?
Bu zamanda en fazla iş bulunan meslek hangisidir?
Türkiye'de en fazla beslenen hayvan cinsi hangisidir?
YORUMLAR