Türkiye’nin Platoları Hakkında Bilgi

Türkiye’de yer edinen platolar ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Türkiye’de yer edinen belirgin başlı platoların ...

Türkiye’de yer edinen platolar ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Türkiye’de yer edinen belirgin başlı platoların adları ve özellikleri nedir?



Platolar, akarsular tarafınca derince yarılmış düz ya da hafifçe engebeli yüksek düzlüklerdir. Çoğu zaman aşınma sonucu ya da eski bir birikim ovasının yarılması sonucu oluşurlar.



Yurdumuzda, en geniş yayla alanlarına İç Anadolu’da rastlanır.



• Tuz gölü ile Konya Ovası içinde Obruk plâtosu,



• Tuz gölünün batısında Cihanbeyli



• Kuzeybatısında Haymana plâtosu



uzanır.



İç Anadolu’nun en geniş ve yüksek platoları Yukarı Kızılırmak bölümündedir. Yozgat ile Akdağmadeni içinde, lav tabakaları üstünde oluşmuş geniş düzlüklerin en önemlisi Bozok platosudur. Bozok platosunun güneyinde ise Uzunyayla platosu uzanır.



İç Garp Anadolu’nun başlıca yayla alanları Uşak-Eşme ve Kütahya-Afyon çevrelerindedir.



Güneydoğu Anadolu’da dağlar dışındaki yer şekillerinin neredeyse tamamını platolar oluşturur.



Avrupada



• Gaziantep ve



• Şanlıurfa plâtoları



doğuda



• Diyarbakır havzası geniş yer kaplayan başlıca plâto alanlarıdır.



Şanlıurfa ve Gaziantep plâtoları, Fırat nehri tarafınca derince yarılmıştır.



Yurdumuzun en yüksek plâtoları Şark Anadolu’da yer alır. Çoğu zaman lâv örtüleriyle kaplı olan buradaki plâtoların, alçak düz kısımları ova haline gelmiştir. Kars-Ardahan plâtosu, buradaki plâto düzlüklerinin en genişidir. Bölgenin cenup ve batısındaki plâtolar pek çok yerde parçalıdır ve yüksek dağlar içinde yer alır.



Trakya’nın orta kısmına yer edinen Ergene havzası yüksekliği az olan bir plâto alanıdır. Bu plâto düzlüğünde yer yer alüvyonlarla kaplı vadi taban ovaları oluşmuştur.



Çatalca-Kocaeli yarımadaları da yükseltisi az olan plâto alanlarıdır. Marmara’nın güneyindeki plâtolar, dar alanlı ve parçalı haldedir.



Akdeniz Bölgesi’nde, yüksekliği fazla, kalker yapılı plâto alanları geniş yer kaplar. Bu plâto alanlarının başlıcaları Taşeli ve Teke yarımadalanndakilerdir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye’nin Platoları Hakkında Bilgi
Türkiye’nin Platoları Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyenin-platolar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/turkiyenin-platolar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content