Basınç ve Rüzgarlar Konu Anlatımı

Coğrafya’da basınç ve rüzgarlar konu anlatımı. Hava basınçları, rüzgar türleri birbirleri ile etkileri gibi konuların örnekler ile anlatıldı...

Coğrafya’da basınç ve rüzgarlar konu anlatımı. Hava basınçları, rüzgar türleri birbirleri ile etkileri gibi konuların örnekler ile anlatıldığı yazımız.



Her varlık gibi havanın da bir ağırlığı vardır. Havada bulunan azot, oksijen, argon gibi gazlar atmosferin altındaki ve içindeki varlıklara bir basınç uygularlar. Buna hava basıncı denir.



45° enleminde, deniz düzeyinde ve 0°C sıcaklıkta atmosferin etki ettiği basınç, normal basınç olarak kabul edilmiştir. Bunun değeri 1013,3 milibara ya da 76 cm yüksekliğinde ve 1 santimetrekare genişliğindeki bir cıva sütununun ağırlığına eşittir.



• Bundan fazla olan basınca yüksek basınç (antisiklon)



• Düşük olan basınca ise alçak basınç (siklon) adı verilir.



Alçak ve yüksek basınç alanları havanın hareket halinde olduğu yerlerdir.



Basınç, barometre denilen araçla ölçülür ve milibar (mb) cinsinden ifade edilir. Normal basınç 1013 mb’dır. Basıncın yer yüzüne dağılışını göstermek için kullanılan haritalarda basınç, eş basınç eğrileri (izobar) ile gösterilir.



BİR YERİN HAVA BASINCINI BELİRLEYEN ETMENLER



Atmosfer basıncı, yer yüzünün her noktasında aynı değildir. Bu farklılığı yaratan başlıca etkenler yükseklik, yoğunluk, sıcaklık ve dinamik etkenlerdir.



1. Yükseklik : Yükseklere çıkıldıkça atmosferin basıncı düşer. Bunun nedeni yükseldikçe, atmosferin kalınlığı ile birlikte ağırlığının da azalmasıdır. Ayrıca atmosferin yer yü-zune yakın kısımlarında yoğunluk fazladır. Atmosferdeki gazların ağır olanları da alt kısımlardadır. Yukarılara çıkıldıkça basıncın azalmasında bunların da rolü vardır.



2. Yoğunluk : Hava yoğunluğunun çok olduğu yerlerde hava daha ağır olduğundan buralarda basınç, yoğunluğun az olduğu yerlere oranla daha fazladır.



3. Sıcaklık : Hava ısındıkça seyrelir. Soğuk hava ise sıkışıktır. Bu nedenle havanın soğuk olduğu yerlerde basınç yüksek, sıcak olduğu yerlerde düşüktür.



4. Dinamik Etkenler: Hareket halindeki hava kütleleri basınç üzerinde önemli etkilerde bulunur. Yüksek basınç alanından alçak basınç merkezine doğru hareket eden hava, burada yığılarak ve basıncın yükselmesine neden olur. Sözgelimi Ekvator çevresinde yükselen hava, üstten kutuplara doğru hareket ederken 30° enlemlerinde yüksek basıncın oluşmasına yol açar. Yine, kutup rüzgârları ve batı rüzgârlarının etkisiyle her iki yarım kürede 60° paralelleri çevresinde birer alçak basınç merkezi oluşmuştur.



Bu yolla oluşan basınç merkezlerine dinamik basınç merkezleri denir.
Basınç ve Rüzgarlar



HAVA HAREKETLERİ (RÜZGÂRLAR)



Atmosferde, farklı basınç altındaki yöreler arasında oluşan, yatay doğrultulu hava hareketlerine rüzgâr denir. Rüzgârlar, etkileri bakımından üç belirgin özelliği olan iklim elemanlarıdır. Bu özellikler; rüzgârın yönü, hızı ve esiş sıklığıdır.



Rüzgârın yönü, rüzgârın, bulunduğumuz yöne doğru geldiği doğrultudur. Bu doğrultu, esas olarak coğrafi yönlerle ifade edilir : kuzey rüzgârı, batı rüzgârı gibi. Rüzgâr yönünün



• sıcaklık,

• nemlilik,

• yağış,

• denizin dalgalılığı



üzerinde önemli etkileri vardır. Sözgelimi, kuzeyden esen rüzgârlar hava sıcaklığını düşürür, Kuzey Yarımküre’de açık denizlerden esen rüzgârlar denizin fazla dalgalı olmasına yol açar.



Rüzgârların yönü, esas olarak basınç merkezlerinin konumuna bağlı olmakla birlikte, yerşekillerinin de rüzgârlara yön vermede önemli etkileri vardır. Rüzgârların yönü üzerinde dünyanın, kendi çevresinde dönmesinin de etkisi vardır. Dünya’nın kendi çevresinde sürekli olarak dönmesi sonucu rüzgârlar, Kuzey Yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar.



Rüzgârın hızı ; havanın hareket hızının ifadesidir. Rüzgârın hızı, anemometre denilen bir araçla ölçülür. Bu hız, saniyede metre (m/sn) ya da saatte kilometre (km/saat) olarak ifade edilir. Rüzgârın hızı;



• basınç farkına,

• yer şekillerine,

• bitki örtüsüne göre değişir.



Rüzgârların etkileri şiddetlerine bağlıdır. Söz gelimi, 3 m/sn şiddetindeki bir rüzgâr, ancak yaprakları kımıldatırken, 35 m/sn şiddetindeki bir rüzgâr ağaçları kökünden söker, evlerde büyük hasara yol açar.

Rüzgârın esiş sıklığı (frekansı); rüzgârın hangi yönden ne kadar süreyle ve kaç defa estiğini ifade eder. Rüzgâr frekansı gün, ay, yıl olarak yüzde türünden ifade edilir. Rüzgâr esiş sıklıkları rüzgâr gülü diyagramları ile gösterilir aşağıdaki şekil bir rüzgâr gülü diyagramıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Basınç ve Rüzgarlar Konu Anlatımı
Basınç ve Rüzgarlar Konu Anlatımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/basinc-ve-ruzgarlar1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/basnc-ve-ruzgarlar-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/basnc-ve-ruzgarlar-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content