Uçurtma Nedir

Uçurtma, hafifçe malzemeden yapılmış yüzeylerin, rüzgâra direnç oluşturan yükselme yönünde oluşturduğu kuvvet ile bağlı bulunmuş olduğu ipin...

Uçurtma, hafifçe malzemeden yapılmış yüzeylerin, rüzgâra direnç oluşturan yükselme yönünde oluşturduğu kuvvet ile bağlı bulunmuş olduğu ipin oluşturduğu kuvvet arasındaki etkileşim sonucunda gökyüzünde asılı kalabilen nesnelere verilen genel isimdir. Uçurtma fırtınalı havalarda uçurtulursa elektirik akımı sebebiyle oluşacak şelalede insan yaşamını kaybedebilir. İlk kere Çin de bulunmuştur. Avrupa'ya gelişi ise 12 yıl Çin'de yaşamış olan Marco Polo tarafınca gerçekleştirilmiştir.


Uçurtma Zamanı



Kısa kısa:1827 - George Pocock uçurtma ile gaşgasını çekti.
1893 - The Eddy Diamond and the Hargraves Box uçurtmaları meteorolojik araştırmalarda kullanılmaya başlandı.
1899 - The Wright Kardeşler ilk uçan makina (tayyare ) teorilerini ispatlamak için uçurtma kullandılar.
1901 - Guglielmo Marconi , Şimal ABD ile Avrupa arasındaki ilk zamanı radyo bağlantısını yapmak için antenini uçurtma ile kaldırdı.
1902 - Fransız ordusu , askeri gözlemler yapmak için uçurtma kullandı.
1906 - San Francisco depreminin verdiği hasarın fotoğrafları uçurtmaya bağlanan bir fotoğraf makinasından çekildi.
1907 - Dr. Alexander Graham Bell ,ilk insan taşıyan uçurtmayı yapmış oldu.
1919 - Bir Alman , uçurtma trenini 31,955 feet (9.74 km ) yüksekliğine çıkardı.
1939-1945 - Uçurtmalar 2. Dünya Cenginde gözlem amaçlı kullanıldı.
1964 - Domina Jalbert bir parafoil tasarladı ve bu tasarım paraşüt yapımında kullanıldı.
1975 - Peter Powell ilk 2 ipli uçurtmayı buluş etti.
1978 - Kuzuhiko Asaba 4,128 tane uçurtmayı tek bir ip ile havalandırdı (Uçurtma Treni )

Detay:İlk uçurtmanın nerede ve iyi mi yapıldığı kati olarak bilinmiyorsa da, 2000 yıl ilkin ilk kez Çin'de uçuruldukları sanılıyor. Bir efsaneye gore rüzgarlı bir havada bir çinli şapkasının uçmasını önlemek için ona bir ip bağlar ve böylece de ilk uçurtmayı yapmış olur.

Uçurtma Çin'den, Kore ve Hindistan'a giden tüccarlar tarafınca tüm Asya kıtasına yayılmıştır. Asyadaki memleketlerin her biri kendi stillerini katarak yaptıkları uçurtmaları değişik amaçlarla uçurmuşlardır...

Uçurtmanın Japonya'ya budist rahipler vasıtasıyla 7. yy'da ulaşmış olduğu söylenir. Rahipler uçurtmaları fena ruhların yanlarını değiştirebilmek için ve o yıl hasatın bereketini arttırmak için kullanırlardı.

Japonya'da uçurtmanın popülerlik kazanması ise Edo dönemine rastlar. O dönemde ilk kez samuray sınıfının altındaki insanlara da uçurtma uçurmaları için izin verilmiştir.

Gene bir hikayeye gore, 300 yıl ilkin, Nagoya Kalesi'nin çatısındaki altın bir heykeli çalmak isteyen bir hırsızın çatıya çıkmak için kendisini bir uçurtmaya bağladığına inanılır. Hırsız bir tek heykelin azca sayıda minik parçalarını çalabilmiş fakat hemen sonra yakalanarak cezalandırılmıştır. Uçurtmalara dair Hindistan'daki ilk kayıtlara ise 1500'lü yıllarda Mogul Dönemindeki minyatürlerde rastlanmıştır. Bu resimlerde genç bir insanın görüşmesine izin verilmemiş sevgilisine ileti ulaştırmak için uçurtmayı beceriyle kullandığını görürüz.

Uçurtmalara ilişik hikayeler , Avrupa'ya 13.yy sonlarına doğru Marco Polo tarafınca taşınmıştır. Ek olarak 16. ve 17.yy larda Japonya ve Malezya'dan Avrupa'ya dönen gemicilerin de yanlarında uçurtma getirdiklerini görüyoruz. Uçurtmanın Avrupa'ya geldiği bu ilk dönemlerde insanlarda bir merak uyandırdığını fakat Avrupa kültürüne çok azca tesiri bulunduğunu söyleyebiliriz.

18. ve 19. yylarda ise uçurtma bilimsel araştırmalarda kullanılan aletlerin içinde yer almaya adım atmıştır. Benjamin Franklin, Alexander Wilson uçurtmaları rüzgar ve hava akımları üstündeki bilgilerini arttırmakta kullanmışllardır. Sir George Caley, Samuel Langley, Lawrence Hargrave, Alexander Graham Bell ve Wright Kardesler uçurtmalarla deneyler yapmış ve bu deneyler uçakların yapılmasında çok yararlı olmuştur.

Uçurtmanın kullanıldığı kim bilir en acayip yerlerden biri, bir gaşgasını çekmek için ondan yararlanılmasıydı. George Pocock adlı bir öğretmen 1822de bir gaşgasını, uçurtma yardımıyla saatte hızını 20 mile ulaştırarak çekmeyi başarmıştı.

I. Dunya Savaşı esnasında, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Rus orduları düşmanların yerlerini belirlemek ve işaretleşmek için uçurtmalardan yararlanmışlardır.

II. Dunya Cenginde ise, Harry Saul'un Atak Uçurtması(Barrage Kite) uçakların hedeflere yakın olabilecek kadar alçaktan uçmalarını önlemiştir. Denizde kaybolan pilotlar bir Gibson Girl-box uçurtması uçurmuşlar ve böylece bölgeleri tespit edilmiştir. Uçaklardan yararlanılan bölgeler arttıkça, uçurtmalar daha azca kullanılır olmuş ve daha çok eğlence maksatlı uçurulmaya başlanmışlardır.

Son 50 yılda ise uçurtmalara duyulan ilgi artmıştır. Uçurtma yapımında ripstop naylon, fiberglas ve karbon grafit benzer biçimde yeni materyaller kullanılmış ve bu da uçurtmaların daha sağlam daha hafifçe daha renkli ve daha dayanıklı olmasını elde etmiştir. Francis Rogallonun -kanatlı uçurtması ve Domina Jalbert'in Parafoil uçurtması benzer biçimde mühim buluşlar, çağdaş Delta Kanatların ve spor yapmakta kullanılan paraşütlerin gelişimine yararlı olmuşlardır.

1972de Peter Powell iki kumandalı stunter adlı bir oyuncağın tanıtımını yapmış ve insanoğlu uçurtmayı bir tek eğlence için değil hem de da bir spor aracı olarak kullanmaya adım atmıştır. Meraklıları manevra yapabilen, daha süratli uçabilen ya da karmaşık numaralar meydana getiren yeni modeller üretmeye başlamışlardır. Daha buyuk ve daha kuvvetli uçurtmalar yapılmış ve 1980'lerde Yeni Zellandalı Peter Lynn bu uçurtmaların çekebileceği, ismine buggy denen üç tekerlekli bir vasıta yapmıştır. 1990'larda tekerlekler üstünde, su kayağı yaparken ya da buz üstünde kayarken uçurtma uçurmak çok populer hale gelmiştir. 1999da bir grup insan, Şimal Kutbunda kızaklarını çekmek için uçurtma kuvvetinden yararlanmıştır.

Uçurtma Malzemeleri



1-) 3 tane 50 santimetre uzunlukta 6-7 mm genişliğinde çıta
2-) 1 tane istediğiniz renk yağlı kağıt
3-) İkeleyi oluşturmak için yorgan ipi diye satılan ince ip
4-) Tutkal ya da yapıştırıcı bant
5-) Keskin çakı ya da bıçak ,makas , cetvel ,kurşun kalem
6-) Uçurmak için kullanacağımız yorgan ipi genişliğinde naylon ip .

Uçurtma Iyi mi Yapılır



Çıtaların aynı boyda olmasına dikkat edin . Değillerse çakınızla keserek aynı boya getirin.

Her çıtanın iki ucunu da şekildeki benzer biçimde yontun. Buralara iskeleyi oluştururken ip bağlayacağız.

Cetveliniz yardımıyla 3 çıtanın da ortasını işaretleyin. İşaretlediğiniz bölgeleri çakınızla , çıtayı çok zayıflatmamaya dikkat ederek hafifçe yontun. Bunu yapmamızın amacı iskeleyi oluştururken 3 çıta üst üste geleceği için kaymasını önlemektir.

Evet şimdi yorgan ipinizden 1 metre kadar kesip yere serin. Çıtaları şekilde gördüğünüz benzer biçimde ortadan bağlamak amacıyla bu ipi kullanacağız. Çıtaları orta noktaları üstüste gelecek şekilde yere serdiğiniz ipin üstüne koyun , çıtaları kaydırmamaya emek vererek ipi birazcık da gerilmiş bir halde dolamaya başlayın ve birkaç tur doladıktan sonrasında çözülmesini önlemek için üstüste iki düğüm atın. Uzun kalan ipleri kesmeyin. Bu ipi hemen sonra denge yapmak için kullanacağız

İskeleyi oluşturmak için gene yorgan ipinizden 2 metre kadar alın ve çıtalardan birinin ucuna bağlayın. Burası çok mühim. Uçurtmanızın tam bir altıgen görünümünde olması için çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çıtanın ucuna bağladığınız ipi 25 santimetre (çıtanın ucu ile merkezi arasındaki mesafeyi de ölçü olarak kullanabilirsiniz ya da cetvelinizi ) uzatarak komşu çıtanın ucuna dolamaya başlayın ve 3 tur attırdıktan sonrasında bir düğüm atın. Bu işlemi ipi ilk bağladığınız uca kadar devam ettirin. Son düğümü atarken iskele iplerinizin birazcık gerilmiş bulunduğunu deneyin.. Artan ipi kati. Evet iskelenizin tam bir altıgen görünümünde olması uçurtmanızı havada güzel gösterecektir. Eğer sizinki tam altıgen olmadı ise de ziyanı yok , uçurtmanızın uçmasına engel olmayacaktır.

Şžimdi kağıdınızı yere gösterim ve iskelenizi ortadaki düğüm alta gelecek şekilde kağıdınızın üstüne koyun. Kesmeye başlamadan ilkin yapıştırıcı bantınızla , iskeleyi kaymaması için bir-iki yerden kağıda tutturun. Makasınızla üstte çizgi çizgi gösterilen şekilde kati ve bu kestiğiniz çıkıntıları katlayarak bant ya da tutkalla yapıştırın. Bunu yaparken kağıdınızın birazcık bolca (çok gerilmiş değil ) olmasına dikkat edin yoksa uçurtmanız rüzgarı tutamayabilir .

Evet en zor kısım bitti. Şžimdi uçurtmanızı çevirin ve tam ortasında minik bir delik açın .İskelenin ortasında bıraktığınız ipinizin her iki ucunu da bu delikten dışarı çıkartın. Eğer bu ipiniz (her ikisi de ) 30 santimetre den kısa ise yorgan ipinizden bir parça daha bağlayarak uzatın.

Şžimdi de dengeyi yapalım. 70 santimetre (bizlere lazım olan kısım 50-55 santimetre fakat düğümleri atmak için 70 santimetre kesiyoruz ) kadar bir yorgan ipi alarak çıtalardan herhangi birinin ucuna sıkıca bağlayın. Ortalama 50-55 santimetre uzattıktan sonrasında ipin öteki ucunu komşu çıtanın ucuna bağlayın. Ortadan çıkan ipi ortalama 25 santimetre kadar uzatıp bu ipin tam ortasına bağlayın. İşte denge tamam.

Kuyruk bağlamak için gene 70 santimetre kadar ipi yeniden aynı şekilde bağlayın. Bu dengeye de yapacağınız kuyruğu bağlayacaksınız.

Kuyruk : Kuyruk uzunluğu ortalama olarak çıta boyunuzun 4-5 katı civarındadır. Sadece çok şiddetli rüzgarlarda bu uzunlukta bir kuyruk kısa gelebilir ve uçurtmanızın takla atmasına niçin olabilir. Kaplama kağıdınızın arta kalan kısmından eni 1 santimetre civarı uzunluğu 50 santimetre civarı şeritler kati ve bu tarz şeyleri 2 santimetre arayla kuyruk ipine bağlayın. Kuyruğunuz kafi uzunluğa gelene kadar devam edin. Kaplama kağıdınız muhtemelen yetmeyecektir. Kuyruk için herhangi bir ambalaj kağıdını ya da naylon poşet da kullanabilirsiniz. Bittiğinde kuyruk ipinin bir ucunu , kuyruk dengesinin tam ortasına bağlayın. Naylon ipinizi ortadan çıkan ve üst dengeye bağladığınız çift kat yorgan ipinin ucuna sıkıca bağlayın. Evet uçurtmanız hazır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uçurtma Nedir
Uçurtma Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ucurtma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ucurtma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content