Ural Dağları Nedir

Avrupa ile Asya içinde bulunan 2.400 kilometre uzunluğundaki sıra dağlara verilen ad. Bu dağların en yüksek noktaları, 1,600 metreyi aşmaz. ...

Avrupa ile Asya içinde bulunan 2.400 kilometre uzunluğundaki sıra dağlara verilen ad. Bu dağların en yüksek noktaları, 1,600 metreyi aşmaz. Ural dağları, çeşitli maden kaynakları bakımından, bilhassa altın, platin manganez, nikel demir, bakır madenleri bakımından çok zengindir. Şimal Buz Denizinden Hazar Denizine doğru uzanan; Rus platformu ile Sibirya platformunu birbirinden ayıran; Birleşik Devletler Topluluğu içindeki Ukrayna, Rusya, Kazakistan ve Kırgızistan devletleri içinde bulunan dağlar topluluğu. Kuzeyde Arktik Denizinden, güneyde Kazakistan’a kadar uzanan bu dağlar 2000 km uzunluklarıyla Avrupa ve Asya içinde bir sınır teşkil ederler. 63° Şimal enleminin kuzeyinde bulunan Şimal Urallar ince bir şerit halindedirler. Tepelerinin ortalama yüksekliği 900 m olan bu dağların bâzı zirveleri 1500 m’yi bulurken en yüksek tepesi olan Naroda’nın yüksekliği 1855 m’dir. Orta ve Cenup Urallar’da ortalama yükseklikler daha alçaktır. Güneye indikçe silsile 250 km genişliğin üstüne çıkar. Cenup Urallar Suerdlovsk boşluğunun güneyini örterler.

Ural çemberiyle beslenen başlıca nehirler; Pechora, Ob, Ural ve Emba nehirleridir. Şimal Sibirya’nın sert iklimine batıdan gelen rüzgârları önleyen Ural Dağları sebep olmaktadır.

Bu dağların coğrafik şekilleri granit ve somaki taşlarından ve yamaçlardaki Paleozoik tabakalardan meydana gelir. Bu bölge bilhassa orta bölüm olmak suretiyle mineral bakımdan zengindir. Bunların yanında platin, demir, gümüş, bakır ve taş tuzu daha azca miktarlarda da altın, linyit, nikel ve çinko bulunur. Urallar’ın batısında bulunan kömür işletilmektedir; güneyinde de altın bulunmuştur.

On altıncı yüzyıldan beri Urallar’da çeşitli sanayi emekleri yapılmış fakat bölgenin çağıl olarak gelişmesi 1930’larda adım atmıştır. Bundan sonrasında sanayi yapınak ve iş alanları doğuya kaymış, Ural Bölgesi Rusya’nın sanayi merkezi hâline gelmiştir. Bu bölgenin başlıca şehirleri; Mognitogorsk, Perm, Sverdlovsk, Orenburg ve Ufa’dır.


Değişik kaynaktan ural dağları:
Ural Dağları (Rusça: Уральские горы) Kazakistan steplerinden Şimal Kutbu'na kadar uzanan 2,498 km uzunluğunda sıra dağlar oluşumudur. Vaygaç Adası ve Novaya Zemliya Adası sıradağların devamıdır. Ural Dağları, Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayırmaktadır. En yüksek noktası Narodnaya Dağı'dır (1,895 m).

Kelime anlamı
Urallar, ilk kez merkezi asya kuzeyinin yerli halkları olan Uralyan kabileler tarafınca isimlendirilmiştir. Uralyanlar avcı toplayıcıydılar, sadece bölgelerindeki kaynakların tükenmesi orta asya süresince gerçekleşen bir yayılmayı bununla beraber getirdi. Bir başka açıklamaya gore Ural kelimesi Türk kökenlidir ve taş kemer anlamındadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ural Dağları Nedir
Ural Dağları Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ural-daglar-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ural-daglar-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content