Vücut Dili Nedir

Duygu ve düşüncelerin yüz ifadesi, gövde duruşu vb. yollarla anlatıldığı haberleşme-iletişim biçime vücut dili denir. BEDEN DİLİ NEDİR Sözs...

Duygu ve düşüncelerin yüz ifadesi, gövde duruşu vb. yollarla anlatıldığı haberleşme-iletişim biçime vücut dili denir.

BEDEN DİLİ NEDİR



Sözsüz haberleşme-iletişim, konuşulan dilin haricinde, jestler, mimikler ya da öteki dilsel olmayan işaretler vasıtasıyla anlatılan iletim biçimlerini kapsar. Günlük iletişimin mühim bir kısmı sözsüz iletişime dayanır. Sözsüz iletişimde bilginin iletimi kültüre bağlı değişimler gösterdiği şeklinde, cinsiyete bağlı olarak da değişebilir.

Temel olarak sözsüz haberleşme-iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, gövde duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, sertliği, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla beraber bu üç kanala haberleşme-iletişim kanalları adı verilir.

Görülebilir Kanal



Görülebilir kanalı esas olarak gövde dili oluşturur.
Uzaklık: İnsanlar daha yakın oldukları kişilerle daha yakın mesafeden ilişki kurarlar. Bununla beraber tanımadıkları, ya da hoşlanmadıkları kişilerle daha uzaktan haberleşme-iletişim kurarlar.
Jestler: Bedensel jestler ve gövde duruşu kendi içinde bir bilgi bulundurur. Birçok gövde hareketi genel olarak kabul edilmiş bilgiler barındırır. Onaylama, reddetme, vedalaşma, çağırma vb. Gövde hareketlerinin anlamı daha çok bağlamla ilişkilidir. Aynı gövde hareketi değişik bağlamlarda değişik bilgiler barındırabilir. Aynı şekilde gövde hareketlerinin değişik anlamlar taşımasında kültürel farklılıklar da mühim bir etkendir.
Göz kontağı: Bağlamla ilişkili olarak göz kontağı değişik bilgiler barındırabilir. Filmlerde çiftler birbirlerinin gözlerine aşk, tutku ya da büyük bir ilgiyi ifade etmek için dikkatlice bakarlar. Sadece başka durumlarda bu tür bir göz kontağı tehdit ifadesi olabilir. Sadece her iki durumda da göz kontağı pozitif ya da negatif yüksek bir duygusal içerik taşır. Göz kontağından kaçınılması, daha çok kişinin ilgili olmadığı mesajı verir. Gene utanma, korkma, fena haber verme durumlarında da göz kontağından kaçınılır.
Yüz ifadeleri: Yüz ifadeleri de ısı, sempati, kargaşalık ya da kızgınlık şeklinde duyguları ifade edebilir. Mimikler yüz ifadelerinin hususi bir biçimidir. İnsanlar ve şempanzeler mimikleri kullanırlar.

Yarıdilsel kanal



Konuşma sırasındaki değişimler söz içinde ne olduğunun haricinde mühim ve genel anlamda duygusal bir ileti barındırırlar. Sesin ritmi, yüksekliği, kesinliği vb. bilgi içinde ne olduğu barındırır. Bebeklerin ağlama biçimlerinden gereksinimlerini idrak etmek mümkün olduğu şeklinde, hayvanlarda da değişik yarıdilsel iletiler görülür. Köpekler değişik koşullarda değişik biçimlerde havlarlar. Aynı cümle değişik vurgulamalarla değişik anlamlar kazanabilir.

Çoklu kanal



İnsanlar tipik olarak her üç haberleşme-iletişim kanalını da (sözsel, görülebilir ve yarıdilsel) günlük iletişimde kullanırlar. Bununla beraber sözsel kanal çok daha etkili olarak görülür.

Kaynak



Shelley E. Taylor, Letitia Anne Peplau ve David O. Sears (2006). So

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vücut Dili Nedir
Vücut Dili Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vucut-dili-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vucut-dili-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content