Ürdün Hakkında Bilgi

Ülkeler Rehberi Ürdün – Ürdün ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi ÜRDÜN Yüzölçümü: 88...

Ülkeler Rehberi Ürdün – Ürdün ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi



Ürdün BayrağıÜRDÜN
Yüzölçümü: 88.946 kilometrekare
Başkenti: Amman.
Dil: Arapça, İngilizce.
Din: Müslüman (% 93 Sünni, % 3 Şii), az sayıda diğeri dinler.
Para birimi: 1 Ürdün dinarı = 1.000 fil.
Başlıca kentleri: Zarka, İrbid, Nablus, Hebron, Betlehem.



Güneybatı Asya’da (Ortadoğu) devlettir. Çöllerle kuşatılmış, sınırları suni bir ülke olan Ürdün; kuzeyden Suriye, kuzeydoğudan Irak, güneydoğudan Suudi Arabistan, garptan İsrail ile çevrilidir. Ülke Akabe Körfezi kıyısında, dar ve tenha bir bölümde Kızıldeniz’e açılır.



Yüzey Şekilleri; Ürdün toprakları, Suudi Arabistan Çölü’nün kuzeydeki uzantısıdır. Yüzölçümün % 87’si kıraç, dağlık yüksek bölgelerle deniz düzeyinden 600-900 m yükseltideki çöl yaylalarından oluşur. Bu bölge, kesintisiz, ülkenin üç Arap koşusu Suriye Irak ve Suudi Arabistan’a kadar uzanır. Şeria Vadisi, Şark Afrika Büyük Rift Vadisi’nin bir koludur. Kuzeyde, Ürdün (Şeria) Irmağı ile dünyanın en tuzlu gölü Ölü Deniz’e bağlanan Taberiya Gölü (deniz düzeyinden 209 m alt tarafta) yer alır.



İklim; Yazlar sıcak ve kurak, kışları serin geçer. Başkent Amman’da ısı, ağustosta 18-32°C, ocakta 4-12°C içinde değişiyor. Yalnız Şeria Vadisi’ nin doğusunda kalan alanın üstünde yer edinen yüksek mıntıkalar, ziraat etkinliklerinin sürdürülmesine yetecek seviyede yağış alır. Bununla beraber, Yarmuk Irmağı tarafınca sulanan kuzeydeki mıntıkalar de, ilkbahar ve kışın, tarıma olanak sağlayacak oranda yağış alır. Yüksek bölgelerde, kışın don vakası ve ara sıra kar yağışı görülür.



Nebat Örtüsü ve Hayvanlar; Ürdün’de, nebat örtüsü ve tabii yaşamın seyrek olduğu, tepeler ve çöllerden oluşan kıraç görünümlü bir çevre egemendir. Yeşil alanlar, vadi tabanları, Şeria Irmağı kıyılarıyla sınırlıdır. Yaban domuzu, sırtlan, çakal, tilki, yaban tavşanı, dağ keçisi, bilhassa çölde çıyan, akrep, yılan, kertenkele, sık görülen hayvanlardır.



Iktisat;
Ziraat ye Hayvancılık: Yağmur alan kuzeydeki dağlık bölgelerde, buğday ve arpa yetiştirilir. Sulamalı ziraat yapıları Şeria Vadisi’nde zeytin, turunçgil, domates, kavun benzer biçimde meyve ve sebzeler üretilir. Suriye sınırında Nagari Barajı’nın dar yer almış olduğu Şeria Vadisi Kalkınma Planı, sulama, ulaştırma, sınıflandırma, paketleme, pazarlama benzer biçimde hedefleri içeren kapsamlı bir tasarıdır. 1967 öncesi meyve ve sebze yetiştirilen alanın % 80’ini oluşturan Garp Şeria’nın yitirilmesi, ziraat üretimine büyük sekte vurmuştur. Hayvancılık (koyun, keçi, sığır, deve), mahalli tüketime dönüktür.



Sanayi: Sanayi faaliyetleri, Amman ve Nablus (Hebron, Betlehem ile beraber, İsrail işgali alt kısmındaki Garp Şe-ria’dadır) çevresinde yoğunlaşmıştır. Petrol arıtma, çimento, demir, suni gübre, dokuma dışındaki dallar, ufak ölçeklidir (pabuç, plastik, kozmetik, sigara, içecek, gıda).



Tabii Kaynaklar: En mühim tabii kaynak, 2 milyar ton rezervli fosfattır. Ölü Deniz’den elde edilmiş potas da, ekonomik açıdan kıymet taşır. Petrol (Azrak ve Layyun’da), bakır, alçıtaşı, manganez, feldispat üretimleriyle sınırlıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ürdün Hakkında Bilgi
Ürdün Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/urdun-bayragi-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/urdun-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/urdun-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content