Uzay Aracı X-37B

Casus Mekik X-37B Bir NASA projesi olan, ama 1999'da Hava Kuvvetlerine geçen X-37B, Boeing firması tarafından inşa edildi. Esrar...

Casus Mekik X-37B

Bir NASA projesi olan, ama 1999'da Hava Kuvvetlerine geçen X-37B, Boeing firması tarafından inşa edildi.Esrarengiz uzay aracı yörüngeye oturduktan sonra güneş panelleri ve lityum-iyon bataryalarından sağladığı elektrikle çalışmaya başladı.




Hava Kuvvetleri,gelecek yıl ikinci bir X-37B fırlatmayı planlıyor. Uzay mekiklerinin bu yılın sonunda emekliye ayrılmasından öncelikle üretilen yeni uzay aracı, şimdiye dek gizli tutulan bir proje olsa da Cape Canaveral'daki fırlatmanın ardından epey ses getirmişti.

Uzmanlar, gerçekte bir NASA projesi olan X-37B'nin uzayda ne kadar kalacağının, görevinin ne olacağının ve ne amaçla tasarlandığının bilinmediğine işaret ederken, çokça ülkenin, özellikle Çin'in uzayın askeri amaçlı keşfine soyundukları bir dönemde, bu uzay aracının spekülasyon konusu olabileceğini belirtiyor.

Deneme uçuşunun başarılı olmasının, yörüngeye yeniden kullanılabilir ticari uzay gemilerinin gönderilmesi yönünde önemli bir gösterge olacağını anlatan uzmanlar, 10 senesi aşkın süredir üzerinde çalışılan ve yüz milyonlarca Dolar harcanan X-37B'nin uzaydan silah atabilecek bir tür insansız savaş uçağı olarak da kullanılabileceğini ileri sürmüşlerdi.

Amerikan Hava Kuvvetleri yetkilileri, daha önceki açıklamalarında, dünya dışı uzaya kişi göndermeksizin NASA'nınki gibi bilimsel deneyleri yapacak ve küçük yükleri dünyaya getirecek bir uzay aracına ihtiyaçları bulunduğunu belirtmişlerdi.


Kaynak:Bilimbilmek(Mart 2011)





  • Uzay aracı maketi nasıl yapılır?


  • Soyuz Uzay Aracı


  • Dream Chaser Uzay Aracı (Rüya Avcısı Projesi)



X-37B, Bir Yıldır Uzayda Ne Yapıyor?

ABD Hava Kuvvetleri'nin Mart 2011'de dokuz aylık gizli bir görev için uzaya yolladığı X-37B uzay aracı, Dünya'nın yörüngesinde bir yılı geride bırakmasına rağmen hala geri dönüş sinyali vermiyor.





ABD ordusunun gizli tuttuğu deneyler yürüteceği açıklanan X-37B, 5 Mart 2011 tarihinde uzaya fırlatılmıştı. Bir diğer adı Orbital Test Vehicle 2 (Yörünge Test Aracı 2) olan X-37B, Nisan 2010'da uzaya fırlatılan ve 244 gün yörüngede kalan OTV1'in devamını temsil ediyor. ABD, yaklaşık 10 metre boyundaki uzay aracının tamamen deneysel olduğunu belirtse de, kimse X-37B'nin Dünya'nın yörüngesinde bir yıldan bu yana ne yaptığını bilmiyor.


Bazı analistler, X-37B'nin düşman ülkelerin uydularını etkisiz hale getirmeye yönelik bir görev yürüttüğünü veya yabancı uzay araçlarına yönelik casusluk yaptığını öne sürüyor. ABD ordusu ise küçük uzay aracının çalışmalarından oldukça memnun. Hava Kuvvetleri yetkilisi Tom McIntyre, Discovery News'e, “X-37B'nin gerçekleştirdiği deneylerin sonuçlarından son derece memnunuz... X-37B programı, uzayda yeniden kullanılabilir uzay araçlarının test edilmesi adına çok önemli. Bir yılı aşkın bir süredir görev yapıyor olması deneysel yatırımlarımıza çok büyük katkı sağladı†ifadesini kullandı.


X-37B, dokuz aylık görev süresini Aralık ayında doldurdu. Ancak ABD ordusu o zamandan bu yana uzay aracının Dünya'ya döneceğine yönelik hiçbir açıklama yapmadı. Hava Kuvvetleri sözcülerinden Binbaşı Tracy Bunko, Aralık ayıda Msnbc'ye, “Yörüngede gerçekleştirilen deneyler hala devam ediyor... Deneylerin ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz, ama her gün uzay aracı hakkında yeni bir şey öğreniyoruz†demişti.

Gözlemlemek Çok Zor


Amatör gök bilimciler, X37-B uzay aracını en son 4 Mart tarihinde, ekvator çizgisine 42.8 derece eğim yaparak yerden 340 kilometre yükselikten geçtiğini tesbit etti. Uzaya fırlatıldığından bu yana, X-37B'nin yer ile arasındaki mesafe 328 ile 340 kilometre arasında değişti. Gözlemciler, X-37'yi tesbit ettiklerinde, uzay aracının aynı yer rotasını izlediğini belirtti.


Yer rotası, uzay aracı veya uyduların Dünya yörüngesinde izledikleri rotanın yer yüzündeki yansıması olarak tanımlanıyor. X-37B, yer rotasında 31 turu yaklaşık iki günde tamamlıyor.


Discovery News'e konuşan amatör gökbilimci Ted Molzcan, “ABD uzay araçlarının yer rotalarını iki veya dört günde tamamlamaları bilinen bir özellikleri... Aynı hedeflerin üzerinden defalarca geçerek yakaladıkları en iyi gözlem noktasından görüntü alabiliyorlar†dedi.

Yörünge Bombardıman Aracı


ABD ordusu, X-37B'nin uzayda yeni teknolojiler denediğini öne sürse de, bazıları bir milyar dolar değerindeki uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) küçük parçalar halinde donanım taşıdığını öne sürüyor. Boeing program müdürü Art Grantz ise astronot ve donanımların uzaya taşınması için ileride X-37C modelinin geliştirilebileceğini belirtti. NASA'nın astronotlarını uzaya gönderdiği 30 yıllık Uzay Mekiği programı, Temmuz 2011'de sona ermişti.


Marshall Enstitüsü analisti Eric Sterner ise X-37B'nin “yörünge bombalama aracı†olarak faaliyet gösterebileceğini öne sürdü. Sterner, böyle bir olasılığın düşük olduğunu kabul etse de, “Bu uzay araçlarına bomba yükleyebilirler†dedi.

Çinlileri Gözetliyor


X-37B hakkındaki bir diğer iddia, uzay aracının yörüngede bulunan Çin uzay istasyonu Tiangong'a henüz mürettebat gönderilmemişken gözlemleyebilmek. Uzay aracı ve Çin uzay istasyonunun rotaları birbirleriyle kesişiyor. Ancak analistler, birbirlerinin yanından saniyede binlerce metre hızla geçecekleri için X-37B'nin iyi bir gözlem yapabilmesinin mümkün olmadığını savunuyor.


BBC'ye konuşan Secure World Foundation analisti Brian Weeden, “Eğer ABD Tiangong'u gözlemlemek istiyorsa, bunu X-37B dışında yapabilecek yeterince malzemesi var†ifadesini kullandı.

Program Sona Erebilir


X-37'nin ABD'li yetkilileri son derece memnun eden başarısı bir yana, Obama yönetimi bütçe kesintileri kapsamında uydu, roket ve X-37B araştırmalarının larında kesintiye gitti. Boeing, yakın dönemde X-37B'lerin üretildiği California'daki “Building 31†tesisini kapatmayı planlıyor.


Ancak Weeden, Wired News'e yaptığı açıklamada, “Hava Kuvvetleri'nin baskısıyla X37-B'ler için ayrı bir oluşturulursa hiç şaşırmayacağım†dedi.


ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) projesi olarak hayata geçen X-37B, 2004'te Savunma Bakanlığı'na, ardından Hava Kuvvetleri'ne devredildi. Roketle ateşlenen ve Dünya'ya normal bir uçak gibi iniş yapabilen OTV'lerin başarısı, yeniden kullanılabilir uzay araçlarında yeni bir çağın başlangıcı olabilir.


Kaynak:Ntvmsnbc(12 Mart 2012,09:29)



X-37B Uzay Aracı 469 Gün Sonra Döndü

ABD Hava Kuvvetleri'nin 15 ay önce çok gizli bir görev için uzaya yolladığı X-37B uzay aracı, 469 gün sonra Dünya'ya döndü.

Yörünge Test Aracı-2 (OTV-2) olarak da adlandırılan insansız hava aracı, hala detayları hakkında hiçbir bilgiye sahip olunmayan görevini tamamlayarak California eyaletindeki Vandenberg Hava Kuvvetleri üssü'ne TSİ 14:48'de iniş yaptı. Uzay aracının başarılı inişi, üssün internet sitesinden duyuruldu.


Vandenberg üssünde görevli olan Albay Armagno, “Vandenberg ekibi bu iniş için bir yıl boyunca hazırlık yaptı ve artık çalışmalarımızın meyvelerini topluyoruz†dedi. 225 gün uzayda kalan kardeş uzay aracı OTV-1'in aksine uzayda iki katı süre harcayan OTV-2'nin, bu süre içinde “yörünge testleri†gerçekleştirdiği belirtildi.

8.8 metre uzunluğunda ve 4.5 metre genişliğinde olan X-37B, 5 Mart 2011'de dokuz ay sürecek bir görev için uzaya gönderilmişti. Uzay aracının görevi altı ay daha uzarken, ABD'li yetkililer uzay aracının “çok büyük bir başarı elde ettiğini†belirtti.


X37-B program müdürü üsteğmen Tom McIntyre, “Uzay mekiği programının sona ermesiyle, X-37B OTV projesi uzay teknoloji gelişimine çok farklı bir boyut kazandırdı... Artık diğer programların ortaya koyduğu risk faktörleri söz konusu olmadan yeni teknolojiler test edebileceğiz†dedi.



Görevi Hala Büyük Sır


Boeing'in “Phantom Works†bölümü tarafından inşa edilen uzay aracının, 15 ay boyunca Dünya'nın yörüngesinde gezinerek ne tür bir görev gerçekleştirdiği hala büyük bir sır. X-37B'nin görevi kadar, taşıdığı yük hakkında da en ufak bir bilgi açıklanmış değil.


X-37B hakkındaki büyük gizlilik, hem ABD hem de yabancı yetkililerin uzay aracı hakkında birçok teori üretmesine neden oldu. Birçok uzman, kendi başına atmosfere girerek iniş yapabilen uzay aracının uydu katili olan bir çeşit silah olabileceğini öne sürmüş, diğerleri de yörüngede casusluk yapan bir uydu olduğunu savunmuştu. ABD Hava Kuvvetleri ise bu tür iddiaları sürekli reddetti.


Hava Kuvvetleri'nin uzay programları müsteşar yardımcısı Richard McKinney, OTV-1'in Aralık 2010'da Dünya'ya inmesinden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, “OTV-1, uzayda deneyler gerçekleştirmek ve teknolojileri test etmek için kullanılan bir araç... Bu konuda başka bilgiler okuyanlara diyebileceğim şey, OTV-1'in teknolojilerimizi test edebileceğimiz bir araç olduğu†ifadesini kullanmıştı.


5 ton ağırlığındaki X-37B'nin yük taşıma alanı, bir kamyonetin arkası kadar genişliğe sahip. Güneş enerjisinin yanı sıra lityum iyon batarya ile gücünü karşılayan X-37B, bu sayede çok uzun süren görevler gerçekleştirebiliyor.

Uzay Görevlerinde Kullanılabilir


Boeing yetkilileri, Temmuz 2011'de uzaya kargo ve astronot taşımak için kullanılan mekiklerin emekliye ayrılmasının ardından, X-37B'nin ileride uzay mekiklerinin yerini alabileceğini öne sürdü. X-37B'den yüzde 65-80 oranında daha büyük olması tasarlanan X-37C, bir gün uzaya altı astronot taşımak için kullanılabilir.


İlk olarak NASA projesi olarak hayata geçirilen X-37B, projenin ları kesilince 2004'te Savunma Bakanlığı'na, 2006'da ise Hava Kuvvetleri'ne devredildi.Vanderberg yetkilileri, bir sonraki X-37B görevinin bu yıl içinde, büyük olasılıkla sonbaharda başlayacağını ve ilk X-37B aracının, yani OTV-1'in ikinci defa uzaya gönderileceğini belirtti.


Kaynak : Ntvmsnbc (16 Haziran 2012,16:19)


ABD Uzaya 'Casus' Gönderdi

ABD Hava Kuvvetleri, 'gizli' görevler için X-37B adlı insansız uzay aracını uzaya gönderdi. Araçla ilgili açıklama yapan bilimsel gözlemci Jonathan McDowell, aracın 'casusluk' amaçlı algılayıcılar taşımak için tasarlanmış olabileceğini söyledi.ABD, uzaya yüksek derecede gizli görev icra edecek bir uzay aracı gönderdi.ABD Hava Kuvvetleri, Atlas 5 roketinin üst kısmına yerleştirilmiş X-37B adlı insansız uzay aracını, Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden fırlattı. Yüksek teknoloji ürünü, 8 metre uzunluğundaki uzay aracı hakkında uzay üssünden yapılan yayın, fırlatılışından 17 dakika sonra kesildi.


Gönderilen X-37B, ABD tarafından uzaya aynı gizli görevle fırlatılan 3. aynı tipteki araç oldu. Uzaya 2010'da gönderilen ilk X-37B, Dünya yörüngesinde 7 ay görev yaptıktan sonra dönmüştü. İkinci X-37B uzay aracı ise yörüngede 1 yılı aşkın bir süre görev yapmıştı. Konuya ilişkin görüşüne başvurulan Harvard-Smihthsonian Center for Astrophysics adlı kuruluştan bilimsel gözlemci Jonathan McDowell, uzay aracının casusluk amaçlı algılayıcılar taşımak amacıyla tasarlandığı görüşünde olduğunu söyledi.


Uzay aracının gelecekte görev yapacak uydular için bir sınama ortamı hazırlayacağı tahmininde bulunan McDowell, araçtaki algılayıcıların Afganistan ve diğer başka sıcak bölgelerdeki terörist eğitim alanlarından gelen elektronik salınımları görüntüleme veya durdurma yeteneğine sahip olabileceğini belirtti.


Daha önce fırlatılan aynı tip araçların Dünya'nın yaklaşık 321 kilometre üzerinde ve ekvator çizgisine 40 derece kadar bir açıyla yörüngeye oturduğunu anlatan McDowel, bunun uzay araçlarının yaklaşık 40'ar derecelik açılarla kuzey ve güney enlemleri arasında kalan bir şeritte uçtuğu anlamına geldiğini kaydetti.
Yeni fırlatılan uzay aracının da benzer şekilde hareket edeceğini tahmin eden McDowell, ''Uzay aracı, Ortadoğu enlemlerini inceleyebileceği gibi sadece ABD üzerindeki algılayıcıların test edilmesinde de kullanılabilir'' dedi.


Kaynak : AA (12 Aralık 2012,01:01)





  • Uzay aracı maketi nasıl yapılır?


  • Soyuz Uzay Aracı


  • Dream Chaser Uzay Aracı (Rüya Avcısı Projesi)


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uzay Aracı X-37B
Uzay Aracı X-37B
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzay-arac-x-37b.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzay-arac-x-37b.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content