Gübre Nedir?

Gübre nedir ve gübre ne işe yarar? Gübre türleri ve gübre ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Bitkilerin verimini...

Gübre nedir ve gübre ne işe yarar? Gübre türleri ve gübre ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Gübre



Bitkilerin verimini çoğaltmak için toprağa katılan maddelere verilen isimdir. Bitkiler yaşama ve gelişimleri için lüzumlu besinlerini topraktan alırlar. Topraktan alınan madensel tuzlar ve su ile havadan alınan karbondioksit gazı nebat içinde, bir laboratuvarda olduğu şeklinde, türlü değişmelere uğrar, malum bitkiyi, çiçeği, meyveyi meydana getirir. Bitkinin kullandığı türlü madensel tuzların hepsi her toprakta yeteri kadar yoktur, ya da çok kullanıldığı için hızlı tükenir. Bu durumda bitkide tam gelişme olmaz, ya zayıf kalır, ya ölür. Bu noksan tuzları toprağa vermeye «gübreleme», toprağa kattığımız bileşiklere de «gübre» denir.



Gübreyi ikiye ayırabiliriz: 1) Tabiî gübre, 2) Yapay gübre.



1. — Tabiî Gübre: Türlü hayvan dışkıları ya da çürümüş türlü nebat artıklarıdır. Tabiî gübreler bitkilerin türlü bileşiklere olan gereksinimlerini karşılamaktan başka toprağı gevşetmesi, ısıtması, nebat gelişmesinde mühim oranı olan yer bakterileri de içinde bulundurması bakımından yapay gübrelerden üstündür. Fakat her yerde yeteri kadar bulunması va kullanılması mümkün olmadığından bugün kıymeti azalmış, yerini kısmen yapay gübrelere, bırakmıştır.



2. — Yapay Gübre: Türlü kimyasal maddelerden hazırlanmış olur. Bileşimlerine gore 5 grubaa ayrılır: 1) Potaslı gübreler; 2) Azotlu gübreler; 3) Fosfatlı gübreler; 4) Karışık gübreler; 5) Kireçli gübreler.



Potaslı Gübreler. — İnsan ve hayvanların nasıl sodyum tuzuna ihtiyacı var ise bitkilerin de o denli potasyum tuzuna gereksinimleri vardır. Orta Avrupa’da Stassfurt, Galiçya’da Kalusz, Rusya’da Solikamsk, ABD’da New Mexico’da da dünyanın en varlıklı potasyum tuzu yatakları vardır. Bu yataklardan başka deniz suyundan da potasyum tuzu elde edilir.



Azotlu Gübreler. — Amonyaktan elde edi len amonyum bileşikleri, nitrik asidin tuzu olan nitratlar vs. dir. Azot endüstrileri kurulmadan ilkin azotlu gübre membaı tabiî güherçilelerdi. Bugün hava azotundan faydalanan büyük endüstrilerde amonyak ve türlü azot bileşikleri yapılmaktadır.



Fosfatlı Gübreler. — Bir sürü türleri vardır. Başlıcaları süperfosfat, Tomas curufu, çift süperfosfat, karışık süperfosfat, tutkal fabrikalarında elde edilmiş «sekunder kalsiyum fosfat» tır. En fazla elde edilmiş ve kullanılan süperfosfat «fosforit» denilen fosfat filizinden sülfürik asit yardımiyle elde edilir.



Karışık Gübreler. — Bu gübrelerde suda eriyebilen fosfat asidiyle azot bileşikleri de bulunmaktadır. Başlıca cinsleri Guano, kemik, et ve balık gübreleridir. Guano gübresi eski devirlerde yaşamış, zamanımızda da başka cinsleri yaşıyan çok sayıda deniz kuşlarının dışkılarıdır. Bu tür durumlar Peru, Patagonya, Falkland, Kuria-Muri adalarında, daha başka yerlerde yüksek tepeler meydana geçirir. Kemik unları kurutulan kemiklerin öğütülmesiyle yapılır. Et ve balık gübresi de aynı şekilde kurutma ve öğütmeyle hazırlanmış olur.



Kireçli Gübreler. — İçlerinde kalsiyum tuzları bulunan bileşiklerdir. Kireç taşı, kalker, alçı, ya da Tomas curufu kireçli gübre olabilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gübre Nedir?
Gübre Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gubre-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gubre-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gubre-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content