Uzun Atlama Hakkında Bilgi

Uzun atlama nedir? Atletizmde Uzun atlama alanı, özellikleri, atlama stilleri, teknikleri hakkında bilgi. UZUN ATLAMA (Tek Adım Atlama) Te...

Uzun atlama nedir? Atletizmde Uzun atlama alanı, özellikleri, atlama stilleri, teknikleri hakkında bilgi.



UZUN ATLAMA (Tek Adım Atlama)



Tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayalı pist ve alan sporudur. Olimpiyat yarışlarında yer alan uzun atlama 1896 yılından bu yana erkekler, 1948’den beri de bayanlar tarafından yapılmaktadır. 1991 yılında Tokyo’da düzenlenen Dünya Atletizm Yarışması’nda Mike Powell, 8.95’lik atlayışla Bob Beamon’a ait 23 yıllık rekoru kırarak ulaşılması güç bir derecenin sahibi olmuştur.



Uzun atlama, koşularak geçilen yaklaşık 45 metrelik hız alma mesafesi sonundaki atlama çizgisi geçilmeden kum havuzuna atlanarak yapılır. Bu spor dalında başarılı olmak için atletler atlayıştan önce süratli koşu, sprintler, yüksek atlama, ayak ve baldırları kuvvetlendirici antrenmanlar, jimnastik hareketleri yaparlar ve koşuya tam anlamıyla ısındıktan sonra başlarlar.



Atlama alanı olarak kullanılan koşu pistinin en az 1 metre ilerisindeki atlama havuzundaki kum yarışmalardan önce nemlendirilir. Kum havuzunun boyutları en az 2.75×10 m’dir. Her atlayıştan önce kum taranarak atlama çizgisi ile aynı seviyede olması sağlanır. Atlama sırasında kullanılan tahtadan yapılmış atlama tahtası koşu yoluyla eşit düzeyde olacak şekilde toprağa gömülmüştür. Atlama tahtasının ön kısmına adımlama hatalarının belirlenmesi için macun döşenmiştir.



Yarışmacının kullandığı malzemeler; koşu elbisesi olarak eşofman ve plâstik çivili ayakkabılardır. Koşuya ayaklar bitişik şekilde hafif koşu ritmiyle başlanır. Son hıza basma tahtasına yaklaşıldığında ulaşılması ve tahtaya iyi bir şekilde basılması önemlidir. Sıçramayı takiben dizler kolların altına çekilip uçuş yapılır ya da koşu adımlarıyla atlanıp bacaklar havada makaslanır ve yine havada bir ya da birkaç adım atılır. Bu hareketi ayaklar üzerine düşme izler. Düşerken dengenin ileriye doğru verilmesi ve ayakların kuma değdiği noktadan daha ileriye düşülmesi, atlanılan mesafeyi korumak açısından önemlidir.



Uzun atlamalarda atletlerin altışar deneme hakları vardır. Atlayanın ayağı basma tahtasını geçerse, bu deneme ölçülmez ve atlayışın geçersiz olduğunu bildiren kırmızı bayrak hakemler tarafından kaldırılır. Hakemler hataları gözlemek, atlama yerini işaretlemek, atlamayı ölçmek ve yarışmacıları toplamakla görevlidirler. Hakem sayısı her yarışma için değişiklik gösterir.



Ölçüm, basma tahtası ile atletin kum havuzundaki en yakın izi arasındaki mesafe esas alınarak yapılır. Ölçülen uzunluk, alttaki en yakın cm’ye indirgenerek yazılır. Uluslar arası yarışmalarda üçer atlayışlık eleme turlarında en İyi dereceyi yapan sekiz atlet üçer atlayış daha yapar. Final olarak adlandırılan bu atlayışlarda kazanan atlet, en iyi dereceyi yapan (en uzun atlayışı yapan) atlettir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Uzun Atlama Hakkında Bilgi
Uzun Atlama Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzun-atlama-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/uzun-atlama-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content