Vatan Nedir?

VATAN Gösterim: 1 Boyut: 16.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> a. (ar. vatan). 1. Bir kimsenin doğup büy...

VATAN

Ad: vatan.JPGGösterim: 1
Boyut: 16.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



a. (ar. vatan).

1. Bir kimsenin doğup büyümüş olduğu ya da yurttaşı olduğu ve duygusal yönden kendisini bağlı hissettiği ülke; yurt: Vatanına dönmek. Vatanı için savaşmak.




2. Bir şeyin kökeni olan ya da bir takım özellikler taşıyan bir insan topluluğunun bir nebat, hayvan türünün büyük sayıda bulunmuş olduğu, yetiştiği ülke, şehir; yurt: Tangonun vatanı Arjantin. Bir zamanlar Floransa sanatçıların vatanıydı.

3.

  • İkinci vatan, bir kimsenin doğduğu ülkeden sonrasında en fazla kıymet verdiği, sevilmiş olduğu ülke: Senelerce eğitim görmüş olduğu Fransa ikinci vatanı oldu.

  • Vatan tutmak, bir yeri kendine vatan edinmek; yurt tutmak.

  • Vatanı kurtarmak, şartları yönetmek (arg.).

  • Vatanı kurtaran şaban, gereksiz ve yersiz şekilde kahramanlık gösterisine yeltenen kimse (arg.).
—Cez. huk. Vatana ihanet -> İHANET. Vatan, Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde çıkan bir takım süreli yayınların ismi.

—‘Havadis ve maarif ve sanayiye müteallik mevaddı şamil" altbaşlfğıyla 1867'de İstanbul'da haftada iki kez piyasaya sürülen gazete.

—Mehmet Hulusi Bey tarafınca "Ahvali siyaset ile her türlü mevadde hayriyeden bahseder†altbaşlığıyla Saraybosna'da piyasaya sürülen (1884-1889 ?) haftalık gazete.

—R. Murat tarafınca 1895'ten başlayarak kısa bir süre Atina' da çıkarılan aylık siyasal gazete.

— istikbali vatan ve millet cemiyeti osmaniyesi adına Cenevre'de kısa bir süre piyasaya sürülen (1901) haftalık Jön Türk gazetesi.

— Ahmet Şevki Bey tarafınca “Mülk ve milletin menafiine hadim siyasal, fenni ve edebi osmanlı gazetesi†altbaşlığıyla Edirne' de haftalık olarak piyasaya sürülen gazete (1910).

—Mehmet Hasip tarafınca “Hak ve hakikati yazmaktan çekinmez, menfaati vatanı hiçbir şeye değişmez osmanlı gazetesi" altbaşlığıyla Manastırda piyasaya sürülen gazete (1911).

—Başyazarlığını Ahmet Güvenli'in (Yalman), görevli müdürlüğünü Kâzım Şakir'in yapmış olduğu günlük siyasal gazete. 26 mart 1923'te gösterim yaşamına atılan gazete Takriri sükûn yasası'na dayanılarak 12 ağustos 1925'te Bakanlar kurulu kararıyla kapatıldı. Başyazarı Elazığ bağımsızlık mahkemesi'nde yargılandı. Bu tarihten sonrasında 15 yıl süreyle kapalı kalan gazete ikinci kez gene A. E. Yalman tarafınca 19 ağustos 1940'ta yayımlandı. Türlü vakalar, eleştiriler ve yorumlar sebebiyle aralıklı olarak sık sık kapatıldı. 1946'dan sonrasında yeni kurulan DP'ye yandaş bir gösterim politikası izlediyse de 1955-1960 arası tekrardan muhalif bir tutum takındı ve gene kez kapatıldı. Pulliam vakası ne deniyle 17 aralık 1959'daki kapatma kararından başka A. E. Yalman da yargılanarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yalman 1961'de ortaklarından ayrılarak Hür vatan adlı bir gazete yapmaya başladı, fakat etkili olamadı. 1962'den sonrasında Naim Tirali'nin denetiminde akşam gazetesi olarak Ankara'da çıkarılan Vatan ise bir süre sonrasında tekrardan İstanbul'a getirilerek Numan Esin'in sahipliğinde günlük Sabah gazetesi olarak yayınlanmaya başlandı (1976) ve sonrasında kapanmış oldu (1978).

Vatan cephası




DP yandaşı siyasal teşkilat. 1957 seçimlerinden sonrasında şartları sarsılan DP'nin kitle desteğinin sürdüğünü kanıtlamak amacıyla kuruldu (1958). DP'lilerin öncülüğünde en minik birimlerde örgütlenen Vatan cephesi'ne katmanların adlarının devlet radyosundan duyuru edilmesi, ülkedeki siyasal ortamı sertleştirdi. 27 Mayıs 1960 devrimi'nden sonrasında DP iktidarı ile beraber Vatap cephesi'nin varlığı da bitmiş oldu.

Vatan İçin cenk nişanı,



ikinci Dünya savaşı'na katmanları ödüllendirmek için 1942'de konan sovyet nişanı, iki derecesi vardır. Kırmızı mineden beş köşeli yıldız biçimindedir; ortasındaki "vatan için cenk" yazısını altından bir orak ve çekiç çevreler. Kurdelası yoktur.

Vatan kurtaran Şaban,



Haldun Taner'in iki bölümlük tebare oyunu. Türkiye'de kabare türünün ilk örneği olan yapıt, Çetin ipekkaya'nın rejisi ve Arif Erkin'in müziğiyle 1 ekim 1967'den başlayarak yeni kurulan Devekuşu kabare tiyatrosunda sahneye kondu, üst üste 450 kez oynandı. Giriş şarkısıyla sondeyiş içinde yirmi bir tablodan oluşan yapıtta sık sık farklılık gösteren hükümetlerin kültürsanat mevzularını güncel politikanın olmazsa olmaz bir parçası olarak değerlendirmeleri, sanat ve kültür adına meydana getirilen komik uygulamalar ağır, ama sıcak bir hiciv diliyle eleştirilmektedir.

Vatan va özgürlük cemiyeti




Abdülhamit II rejiminine karşı Şam'da kurulan gizli saklı cemaat (1906). Şam'da yüzbaşı rütbesiyle vazife icra eden Mustafa Kemal'in (Mustafa kemal atatürk) öncülüğünde Mustafa (Cantekin), yüzbaşı Müfit (Özdeş), Dr. Mahmut beyler tarafınca kuruldu. Suriye ve çevresinde etkenlik gösteren cemiyetin faaliyeti istenilen derecede gelişemedi. Mustafa Kemal'in Selanik'te kurduğu Vatan ve Özgürlük cemiyeti şubesi, bir süre sonra ittihat ve Terakki cemiyeti içinde eridi.

Vatan ya da Sillstre




Namık Kemal' in 4 perdelik oyunu (1873). Güllü Agop tiyatrosundaki ilk oynanışının yarattığı heyecanlı hava yazarın ve Ahmet Mithat, Ebüzziya Tevfik vb. arkadaşlarının sürgüne gönderilmelerine yol açtı. Vatan sevgisini coşkulu bir üslupla mevzu edinir. Oyunda cepheye gönüllü giden İslam Bey'i sevgilisi Zekiye de izler. Silistre'deki çarpışmalarda iki sevgili ve konuşmasında "Kıyamet mi kopar" nakaratını yineleyen Abdullah Çavuş düşman cephanesini havaya uçurarak büyük yararlık gösterirler. Vaktime bir arkadaşının namusunu kurtarmak için rütbesini yitirmiş ve ailesini terk etmek zorunda kalmış komutan Sıtkı Bey' in, Zekiye'nin babası olduğu anlaşılır. Yazar, Mahmut II döneminde Şumru kuşatmasında yaşanmış olan bir vakası Kırım savaşı sırasındaki Silistre kuşatmasına aktarmış; Abdullah Çavuş (gerçek ismi Mustafa Çavuş), İslam Bey şeklinde kişilerini gerçek yaşamdan almıştır.

Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ







  • Vatan Nedir? Vatan Hakkında


  • Vatan Şaşmaz



vatan

isim Arapça

Yurt:




"Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın / Bir vatan kalbinin attığı yerdir."- N. H. Onan.


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • vatan tutmak
Birleşik Sözler

  • vatan borcu vatan haini yurtsever ana vatan



vatan ingilizcesi
  • one´s native country, fatherland, motherland, mother country.
  • -ý kurtarmak slang 1. to manage to cope with the situation. 2. to work away as if one´s life depended on it (when such work won´t actually do much to remedy the situation).





  • Vatan Nedir? Vatan Hakkında


  • Vatan Şaşmaz


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vatan Nedir?
Vatan Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/63461d1491880279-vatan-nedir-vatan.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vatan-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/vatan-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content